Albastrita - o planta melifera, cu calitati tonice, calmante si antibiotice

GENERALITATI

Albastrita - CENTAUREA CYANUS -, popular este cunoscuta si sub denumirea de - tataise, tataisa vanata, vinetea, vinetica, zglavoc, potroaca, clopotel, floare vanata, floare de grau, floarea paiului, iarba frigurilor, vinetica de camp.  

Este o buruiana anuala, melifera, care creste prin lanurile de cereale, mai ales in lanurile de secara si grau, pe marginea drumului, in locuri aride si pietroase, face parte din familia Asteraceae, este  originara din Asia Mica, si este raspandita in toata Europa.

albastrita     sursă foto

DESCRIERE

Albastrita este o planta ierboasa,  tulpina este erecta, muchiata, simpla sau ramificata, verde, paroasa, creste înalta pana la 1 metru, frunzele sunt alterne, lungi si inguste, cu marginea întreaga, verzi, alburii, datorita perilor matasosi care le acopera, frunzele superioare sunt liniare, iar cele inferioare sunt tripartite, florile sunt albastre, sau alb-roz, tubuloase, crestate pe margini, fara miros, grupate in inflorescente capituliforme, florile marginale sunt mai mari, iar cele din mijloc sunt mai mici, inflorirea are loc in vara - iulie -august -.

FACTOR CURATIV

In scopuri medicinale, se recolteaza florile albastre,- florile de nuanta alb-roz se indeparteaza -, in timpul infloririi, acestea au un continut bogat de antocian, mucilagii, tanin, substante amare, saruri de mangan, fosfor si potasiu, pigment albastru.

Florile se aduna dimineata, cand sunt complet deschise, se pun la uscat in locuri aerisite si uscate, se pastreaza in saculeti de pinza sau in pungi de hartie, in locuri uscate si aerisite.

                flori uscate de albastrita sursă foto

PREPARATE, PROPRIETATI

Preparatele pe baza de albastrita sub forma de infuzie, macerat, au proprietati - calmante,- antibiotice,- astringente,- diuretice, -  digestive, antiinflamatoare,- cicatrizante,- emoliente,- tonice.

Datorita acestor proprietati, albastrita este folosita in medicina naturista, in medicina traditionala si in cosmetica.

CALITATI MEDICINALE SI UTILIZARE FARMACEUTICA

Albastrita se utilizeaza pentru a trata

  • inflamatii ale ochilor,- ochi obositi, iritati, inflamati, inflamatii ale pleoapelor, conjuctivite, blefarite, ulcior, lacrimare excesiva,
  • afectiuni ale aparatului urinar, boli renale si alevezicii urinare,
  • afectiuni hepatice, litiaza biliara,
  • anorexie, 
  • eficienta in bronsita, faringita, stari febrile,             
  • amelioreaza starile diareice,
  • trateaza guta si reumatismul,
  • boli de piele, 
  • inflamatii ale mucoaselor in zona bucala. 

Florile uscate de albastrita, se utilizeaza in industria farmaceutica ca si colorant pentru medicamente, pigmentul albastru este folosit in industria cosmetica la colorarea machiajelor, datorita efectelor benefice asupra sanatatii si frumusetii, aceasta planta albastrita, este denumita si floarea cu o mie de virtuti sau floarea fericirii.

Infuzie din flori de albastrita - o lingurita de flori uscate, la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, se bea de trei ori intr-o zi, cu o jumatate de ora înainte de mesele principale, - are efect diuretic, eficienta în afectiuni renale si hepatice.

Infuzie concentrata din flori de albastrita - doua lingurite de flori uscate, la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute,- sub forma de comprese, trateaza conjunctivita, blefarita, inflamatii ale ochiului, roseata, ochi obositi, etc.

Infuzie slaba din flori de albastrita - o lingurita de flori uscate, la 2 cani de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, - se aplica tamponari pentru tonifierea si revigorarea tenului, a pleoapelor zbarcite si obosite, a ochilor, eficienta pentru estomparea ridurilor, a cearcanelor si a pungilor de sub ochi, hidrateaza zonele sensibile din jurul ochilor, combate  eczemele, intretine sanatatea si frumusetea parului -.

               infuzi de flori de albastrele sursă foto

Maceratul din flori de albastrita - o lingurita de flori uscate de albastrita se pune la macerat in vin sau bere, 12-24 de ore, intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, se bea impartit pe parcurcursul unei zile, înainte de masa, eficienta diuretica este mai buna decat la infuzie.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc prescriptiile si tratamentul medical.

 

sursă foto cover

    

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0