DESCRIERE, GENERALITATI
Angelica - Angelica archangelica - este o plantă ierboasă înaltă, crește pe panta masivului muntos al Chinei, preferă, soluri cu umiditate ridicată, tulpina seamănă cu cea de țelină, este goală în interior și conține un lichid lăptos, poate atinge înălțimi de pana la 1-1,5 m.
Planta este ocrotită prin lege și nu se recoltează decât din culturile înființate în acest scop.
Frunzele sunt lungi și ovale, ascuțite la vârf, au culoarea verde închis, fructele sunt lunguiețe de culoare verzuie sunt foarte aromate și au un gust plăcut, florile sunt mici, gălbui adunate în ciorchini sub formă de umbrelă, înfloresc în iulie-august, în cel de-al treilea an de viață.
FACTOR CURATIV
Frunzele sunt flolsite uscate și mărunțite, se pot păstra la adăpost de lumină, umezeală, câteva luni.
Semințele uscate se pot păstra câteva luni în aceleași condiții ca și frunzele.
Tulpinile se recoltează prin tăiere de la baza plantei, se folosesc proaspete (se pot păstra la rece câteva zile), se despică pe lungime și se curață bine lichidul alb din interior.
Rădăcina de angelică este lungă și cărnoasă, de culoare brună la exterior și albă la interior. Se recoltează numai rădăcinile în vârstă de minim 2 ani, se folosesc sub formă uscată, măcinată sub forma de pulbere, care se păstrează în recipiente închise ermetic, la loc rece și întunecos, nu mai mult de 12 luni. Rădăcina de angelica conține ulei esențial format din felanren, acizi fenolici, curamine, furanocumarine, zaharuri, taninuri și săruri minerale. Rădăcinile de angelică se folosesc la tratarea indigestiilor și a flatulentei.
PROPRIETATI
Angelica este o plantă, deținătoare a unei multitudini de acțiuni terapeutice: este antibacteriană, antiseptică, depurativă, antifermetativă, carminativa, coleretică sicolagogă, stimulativa a secrețiilor, pancreatice, sedativă, antinevralgică, antispastică, diuretică, antiinflamatoare, expectorantă, sudorifică, cardiotonică, energizantă în anemie și convalescență, anticoagulantă, reglatoare a glicemiei.
UTILIZARE
Rădăcinile se folosesc sub forma de:
- infuzie -2 grame de rădăcină la o ceașcă de apă clocotită, se lasă sa infuzeze 15 minute;
- decoct - 1 lingură de rădăcini uscate la o ceașcă de apă;
- tinctură - rădăcini de angelica se lasă la macerat în alcool de 70 de grade.
Uleiul de angelică este un ulei scump și se obține prin distilarea semințelor, vaporii fiind condensați, și uleiul este separat prin decantare.
Tulpinile sunt folosite la prepararea și conservarea dulcețurilor și fructelor, datorită faptului că parfumul de angelică seamănă cu cel de ienupăr, planta este folosită în combinație cu boabele de ienupăr, la prepararea ginului, este un ingredient folosit și în industria parfumurilor.
RECOMANDARE
Dozele prea mari de plantă pot afecta tensiunea arterială, ritmul cardiac și respirația, angelica nu este recomandata diabeticilor și femeilor însărcinate.
Lasa un comentariu