Armurariu - un ciulin benefic pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Armurariu - SILYBUM MARIANUM - denumire populară ciulinul laptelui, ciulinul Mariei este o plantă bienală, spinoasă, face parte din familia Asteraceae. Este un scaiete, cu tulpină ramificată, verde palid, poate atinge înălțimea de un metru și jumătate, crește în zone părăsite și uscate, la noi în țară se găsește cultivat, în zonele mai calde din sudul țării.      

Frunzele de un verde șters, sunt spinoase, mari, lobate, dințate pe margini, florile au o nuanță roz-violetă, prezintă multe florete tubulare încadrate de solzi țepoși.armurariu sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă utilizată de secole ca leac pentru digestie, febrifug, hepatoprotector, tonic-amar, ea conține saponozide și uleiuri volatile, semințele  conțin o substanță activă valoroasă silimarina un complex de patru flavonoide - silibina, siliandrina, silidianina, silimanina -, aceasta substanță are proprietăți regenerative și hepatoprotectoare, ea ajută la regenerarea celulei hepatice și la eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.

PREPARATE, RECOMANDARI

Semințele sunt folosite în urticarii, migrene, boli infecțioase, surmenaj, sunt benefice în răul de mare sau de mașină, hemoragii nazale, hemoragii interne și hemoroidale.

                armurariu 

Preparatele din armurariu: - infuzia și ceaiul, sunt două variante mai puțin recomandate pentru ca flavonoidele din compoziție se degradează aproape în totalitate în contactul cu apă fierbinte -, pulberea, tinctura, sunt benefice în caz de otrăvire cu ciuperci, stimulează digestia, împiedică distrugerea ficatului și ajută la refacerea celulelor hepatice, detoxifică organismul și reduce colesterolul, de asemenea scade nivelul trigliceridelor la cei care suferă de diabet, stimulează activitatea vezicii biliare și este indicată în combaterea efectului nociv și dăunător al alcoolului asupra ficatului.

               tinctura de armurariul sursă foto

Armurariul, prezintă beneficii pentru sănătate, datorită silimarinei, o substanță unica și deosebit de valoroasa în tratarea și ameliorarea sănătății ficatului și a rinichilor.

CONTRAINDICATII

Nu este recomandat consumul preparatelor de către copii, femeile însărcinate sau cele care alăptează, se recomandă consultarea unui medic specialist cu privire la folosirea acestor preparate, efectul laxativ al plantei poate cauza indigestie, diaree, balonare, senzație de greață, lipsa apetitului, flatulație.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0