DESCRIERE, GENERALITATI
Bumbacul este o plantă tehnică, cultivată în zonele călduroase, crește sub formă de tufe.
Rădăcina este pivotantă. Tulpina este semiînaltă, ierboasă, spre maturitate devine lemnoasă, ramificată,dezvoltă ramuri vegetative și ramuri fructifere. Frunzele sunt mari și lucioase pe partea superioară.
Florile se dezvoltă pe ramificațiile fructifere, pe măsură ce se maturizează își schimbă culoarea din galben în roșu, bobocii care vor devenii fructe se modifica și după trei-patru săptămâni eliberează capsulele care conțin fibrele de bumbac.
Fructul este o capsulă care conține patru până la șase semințe, care la maturitate se desface în cinci parți, eliberând semințele care sunt înconjurate de fibre textile.
Semințele produc fibră brută de bumbac care se recoltează, sunt toxice datorită conținutului de Gosypol.
Bumbacul, la fel ca inul, face parte din familia Malvaceae, genul Gossypium care cuprinde mai multe specii, la noi se cultivă specia Gossypium hirsutum, bumbacul fiind folosit ca materie primă în industria textilă.
Bumbacul este o fibră naturală, moale care crește în jurul semințelor plantei, culoarea este albă sau gălbuie în funcție de pigmenții naturali, luciul este mat, fibrele sunt scurte, higroscopice au capacitatea de a absorbi lichidele din mediul înconjurător.
Fibra de bumbac este alcătuită din 20 până la 30 de straturi de celuloza, - celuloza este polimerul care stă la baza fibrei de bumbac -, care dau bumbacului proprietăți de absorbție, rezistenta și durabilitate.
Recoltarea capsulelor se face la maturitate, când sunt separate și deschise, din fibrele de bumbac se obțin țesături fine, ușoare, care permit pielii să respire, fiind considerate printre cele mai sănătoase țesături, datorită proprietății sale de absorbție, bumbacul este folosit pe scară largă în industria farmaceutică pentru producerea de pansamente sau în diferite procese tehnice.
Lasa un comentariu