DESCRIERE, GENERALITATI
Denumirea de busuioc provine din limba greacă, - basileus - adică rege, se spune că această plantă a crescut pe locul unde împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, există speculații care spun că busuiocul a fost folosit în unguente sau medicamente regale, busuiocul este și astăzi considerat regele mirodeniilor, de mulți cunoscători în arta gastronomică.
Busuiocul - Ocimum Basilicum -, este o plantă ierboasă, anuală, care își are originile în India, unde este considerat o plantă sacră, cunoscută și folosită de mii de ani, busuiocul se bucură de o largă răspândire și de o mare apreciere în toată lumea.
La noi busuiocul este considerat, planta dragostei și a fertilității, busuiocul este folosit pentru a stropi cu Agheasmă, cu busuioc, se face sfințirea în Biserică, se sfințesc case, locuri și lucruri pentru a scăpa de necuratul, se folosește în ritualul de botez, busuiocul se pune la icoane, îl găsim între florile din ghivecele așezate în geam, îl găsim în bucătărie ca și una dintre cele mai apreciate mirodenii.
Busuiocul, denumit - busuioc dulce, borjolica, matacina, bosioc, vasileac -etc., în țara la noi crește anual, numai în culturi, este o plantă care crește în tufe, cu tulpini ramificate de la bază, păroase, ajunge la 25-60 cm înălțime, frunzele sunt ovale, opuse, florile sunt albe, albe-rozalii, așezate în inflorescențe care seamănă cu niște spice, înflorește din luna iunie până în septembrie.
În scop terapeutic se recoltează partea aeriana a plantei - florile și frunzele -, recoltarea începe după înflorire, la sfârșitul lui iunie și până când cade bruma, se taie vârfurile inflorescențelor, operația se poate repeta de mai multe ori într-o vară, pentru ca după fiecare secționare, planta da lujeri noi, care la rândul lor înfloresc, la fel, se pot recolta numai frunzele tinere, planta va fi mai longevivă.
Uscarea se face in straturi subțiri, în locuri aerisite, ferite de razele soarelui, se păstrează, în săculeți de pânză sau pungi de hârtie în locuri reci, uscate și întunecoase.
Busuiocul are un miros dulceag - înțepător, puternic, o combinație între cuișoare și anason, gustul este acrișor și puțin picant.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Calitățile medicinale ale busuiocului sunt cunoscute încă din antichitate, are un conținut mare de - magneziu, fosfor, fier, calciu -, vitamina A, grupul vitaminic B, este o sursă bogată de uleiuri volatile, preparatele din busuioc, datorită compoziției au proprietăți - antibiotice, - antiseptice, - carminative,- antifungice, - febrifuge, de asemenea busuiocul este - tonic general, - tonic nervos, este un bun - antiinflamator intestinal, gastric și renal.
Busuiocul, este apreciat, datorită proprietăților sale, ca un remediu natural pentru tratarea mai multor afecțiuni - bronșită, - faringită, - laringită,- migrenă,- cefalee, - răceală,- gripă, - dureri de stomac, - colici intestinale,- ulcer, - infecții urinare, - gută.
PREPARATE, RECOMADARI
- Pulberea de busuioc - are efecte energizante și antidepresive, combate surmenajul, echilibrează starea psihică și emoțională.
- Infuzia de busuioc - stimulează pofta de mâncare, stimulează lactația, și o descoperire recentă - reglează glicemia.
- Ceaiul de busuioc - din planta uscată și mărunțită - are acțiune calmantă, este diuretic, antidepresiv, expectorant, ajuta digestia, - este benefic pentru cei care suferă de migrene pe fond nervos, gastrită, ulcer gastric, colită, afecțiuni respiratorii - bronșită, răceală, gripă -, afecțiuni cardiovasculare, scade efectul nociv al nicotinei și a altor toxine de tip nicotinic, ajunse în sânge prin inhalare sau prin ingestie.
- Tinctura de busuioc - este benefică în guturai, gastrită, ulcer, colită, în depresie, migrene etc.
- Siropul de busuioc - este indicat persoanelor cu afecțiuni renale, gastrice, cardiovasculare, persoanelor depresive, anemice.
- În cosmetică - infuzia de busuioc, aplicată sub forma de comprese, este benefică pentru tenului gras și acneic.
- Spălăturile bucale cu ceai de busuioc - îndepărtează mirosul neplăcut al respirației și ajută la întărirea gingiilor.
- busuiocul se poate achizitiona din magazine sau online AICI, AICI.
Informațiile din acest site sunt informative și educative ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.
Lasa un comentariu