Canepa - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Cânepa - CANNABIS SATIVA - denumirea populara cânepa, este o plantă erboasă, anuală, face parte din familia  Cannabaceae.

Tulpina este dreaptă neramificată, frunze sunt păroase, lungi, lanceolate, cu margini zimțate, inflorescență este densă, prezintă flori mascule în formă de ciorchine polinifer și flori femele care au culoare verzuie, fructul este o achenă de culoare gri verzuie.

FACTORI CURATIVI

În scop medicinal se folosesc florile, tulpinile femele, sub formă de tincturi, și semințele foarte bogate în ulei, cu efecte deosebite asupra sănătății și frumuseții.

cânepă sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cânepa conține flavonoide, uleiuri volatile, proteine, lipide, canabispirona, substanțe minerale, acid ascorbic, betacaroten, tiamina, riboflavina, niacină, acizi grași, rezine și colină.

Preparatele din cânepa au proprietăți analgezice, sedative, hipnotice, antibiotice, estrogene, antispastice, anticonvulsive, bronhodilatatoare.

Datorită proprietăților analgezice, cânepa este benefică în afecțiuni gastrice, ulcere, în astm, emfizem, bronșită cronică, în nevralgii și în boli psihice, având efecte sedative, cânepa este folosită în tratamente neurologice și psihiatrice, este eficientă în boli ale cailor urinare, diaree, tumori, depresie, surmenaj, migrene, anestezii locale.

Semințele de cânepa, decojite, conțin acizi grași esențiali Omega 6 și Omega 3, aminoacizi esențiali, substanțe minerale: magneziu, calciu, fier, fosfor, două linguri de semințe pe zi, sunt benefice în starea de oboseală, de stres, în sarcină și alăptare, hipertensiune, diabet, artrită reumatoidă și pentru menținerea echilibrului hormonal, de asemenea sunt o sursă bogată de energie.

                semințe de cânepă sursă foto

PREPARATE, RECOMANDARI

Faină de cânepă obținută prin măcinarea semințelor,  are un mare conținut de fibre alimentare, benefice pentru un tranzit intestinal sănătos, este indicată în constipație, în alimentația persoanelor vârstnice, a vegetarienilor, a diabeticilor. Din faina de cânepă, amestec în proporție de 20-25 %, cu alte sortimente de faină care conțin gluten, se pot pregăti diverse produse de patiserie - biscuiți, fursecuri, sau pâine.

Uleiul de cânepa obținut prin presare la rece din semințe de cânepă, este indicat celor care suferă de diabet, colesterol mărit, în menopauză, osteoporoză, eczeme, dermatite, psoriazis, astm, cancer, de asemenea este emolient, reîntinerește și hidratează pielea, previne apariția ridurilor și a celulitei, fiind folosit la masaj.

                ulei de cânepă sursă foto

Semințele de cânepa se pot consuma zilnic fără să fie preparate termic, doza să nu depășească 2 linguri pe zi, excesul poate provoca probleme de digestie, consumul preparatelor din cânepa fără supravegherea medicului poate duce la dependență.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0