Cartoful Dulce - o leguma foarte hranitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cartoful dulce - IPOMOEA BATATAS -, este una dintre cele mai vechi legume, care se consumă de mii de ani în toată lumea, fiind recunoscut și apreciat pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, sunt mai hrănitori și mai bogați în vitamine decât cartofii obișnuiți, conțin de două ori mai multe fibre, în plus conțin mai puține calorii.

Cartoful dulce, a fost adus de Cristofor Columb, din America Centrală sau America de Sud, unde cartoful dulce era consumat, mult înainte de a ajunge exploratorii europeni, aceștia au fost primii care au gustat aceasta legumă, și i-au dat denumirea de bătată, este o legumă cultivată în peste 100 de țări, fiind considerată un aliment, este folosită și ca și hrană pentru animale, sau ca materie primă în industrie.

cartofi dulci sursă foto

Cartofi dulci, sunt plante cățărătoare care pot ajunge la 50 de cm lungime, cu frunze în formă de inimă, flori albe sau violete, și tulpini subterane care produc tuberculi de formă alungită, se cunosc aproximativ 400 de soiuri de cartof dulce, cu coajă subțire în nuanțe care variază de la violet, maro, roșu, la bej, miezul poate fi galben, portocaliu, bej sau violet, cei mai populari sunt cei galben-portocalii și cei alb-bej.

                flori de cartofi dulci sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Soiurile de cartof dulce cu miezul galben și portocaliu, constituie o bogată sursă de vitamine A, are un mare conținut de vitamina C și D, importante în formarea oaselor și a dinților, conține de trei ori mai mulți antioxidanți decât afinele, conținutul bogat în fier, magneziu, potasiu, calciu, mangan, cupru, fibre, vitamina B6, face din cartoful dulce o legumă mult mai hrănitoare decât cartofi obișnuiți.

               cartofi dulci sursă foto

Cartoful dulce

  • crește imunitatea organismului - vitamina C și beta-carotenul, o substanță puternic antioxidantă, din conținutul cartofului, sunt responsabile de întărirea rezistentei organismului împotriva bolilor,    
  • protejează inima împotriva accidentelor vasculare cerebrale și a infarctului,
  • eficient în menținerea sănătății vaselor de sânge și a funcției cardiace în limite normale, datorită conținutului de vitamina B6,
  • previne și tratează anumite tipuri de cancer - un cartof dulce pe zi, previne și reduce apariția - cancerul de colon, cancerul de rinichi, intestine, plămâni -, datorită antioxidanților - vitamina C și beta - carotenul -, care luptă împotriva radicalilor liberi,
  • menține sănătatea pielii și a ochilor, datorită conținutului mare de beta - caroten, precursorul vitaminei A, care dă culoarea portocalie legumei,
  • este eficient în cazul afecțiunilor aparatului digestiv, mai ales în tratarea ulcerului gastric, sucul, și apa în care au fiert cartofii dulci, sunt un pansament gastric ideal,
  • previne constipația, datorită conținutului mare de fibre, mai ales dacă sunt consumați copți în coajă,
  • combate anemia,
  • întârzie procesul de îmbătrânire,
  • previne gripa și răceala, fiind bogat în vitaminele C și E.  

Cartoful dulce are și un conținut bogat de mangan, un mineral esențial în metabolizarea carbohidraților, ajută la stabilizarea nivelului de zahar din sânge, fiind benefic în alimentația celor care suferă de diabet, reduce apetitul, ajutând la stabilizarea poftei de mâncare pentru mai mult timp, ideal pentru persoanele care luptă cu kilogramele în plus.

Cartoful dulce, este un aliment care te poate ajuta să slăbești, pentru că este foarte sățios, datorită fibrelor și proteinelor din conținut.

RECOMANDARI

O dieta cu o porție de cartofi dulci, reduce numărul caloriilor, însă trebuie eliminate din alimentație alimentele bogate în grăsimi, mezelurile, pastele făinoase, produsele de patiserie, și în general alimentele care au multe calorii, în locul lor se consumă legume preparate sau proaspete, fructe, carne slabă, lactate degresate, și se consumă doi litri de apă pe zi, cura poate dura în funcție de numărul de kilograme care trebuie date jos.

Valoarea nutritivă a cartofului dulce este mai mare dacă se gătește copt în cuptor, decât dacă este fiert în apă, se poate găti în același mod ca și cartoful obișnuit, diferența este că gustul lui este mai dulce, însă este mult mai hrănitor.

La noi este mai puțin consumat, fiind pe primul loc cartoful tradițional, deși, fratele sau dulce are o mulțime de caracteristici, care îl recomandă ca și un aliment cu mult mai sănătos.

Cartoful dulce, este printre primele legume recomandate de medicul pediatru, pentru a fi introduse în alimentația bebelușului, fiind ușor de digerat, se poate introduce de la 7-8 luni, deși foarte rare, pot să apară reacții alergice - mâncărimi, dureri abdominale, erupții -, medicul pediatru va da recomandările necesare, alergia poate dispărea o dată cu vârsta, sau pot rămâne și la maturitate.

Copiii, la care a fost introdus în alimentație cartoful dulce, sunt mai rezistenți la virozele din sezonul rece, și la boli, cartoful are efecte calmante asupra stomacului și a intestinelor și previne constipația.

Conținutul bogat în vitamina C, D, B6, fier - un mineral esențial pentru copiii de sub un an, magneziul - important pentru inimă, oase, mușchii, sistemul nervos -, recomandă această legumă în alimentația copiilor, mai ales în perioada de creștere, de asemenea capacitatea de a elibera zaharuri naturale, oferă copiilor energia necesară.

                cartofi dulci sursă foto

Cartofi dulci nu sunt recomandați persoanelor care au afecțiuni renale - calculi renali -, deoarece au un conținut mare de oxalați.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc prescripțiile și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
cu drag
Doina Matis
Adevarat am simtit schimbari in bine dupa consumul de cartof dulce multumim pentru ajutorul de a intelege calitatile acestui aliment Chiar gustos