DESCRIERE, GENERALITATI
Ghimbirul - ZINGIBER OFFICINALE -, denumiri populare ghimber, gingiber, este o plantă erbacee din zonele tropicale, rădăcina este un rizom aromatic bogat în uleiuri eteric, are o formă neregulată, noduroasă, contorsionată, ajunge până la 5-6 centimetri lungime, conține substanțe active importante - gingeroli, fenoli, ulei volatil -.
Ghimbirul, este unul dintre cele mai versatile condimente este folosit în foarte multe feluri de preparate culinare, începând de la sosuri, ciorbe, supe mâncăruri scăzute, până la deserturi și băuturi.
Ceaiul de ghimbir este o băutură folosită ca remediu natural, cunoscut și folosit de mii de ani, cu efecte benefice în combaterea migrenelor, a răcelilor, a indigestiei.
Ceaiul de ghimbir se pregătește foarte ușor
- o bucățică de rădăcină se spală bine și se mărunțește sau se dă pe răzătoare - 2 linguri -, la o ceașcă și jumătate de apă rece, se dă la foc mic 10 minute cu vasul acoperit, se filtrează și bea cu o linguriță sau două de miere de albine, se poate adăuga puțina zeamă de lămâie, se poate adăuga puțină mentă, sau se bea fără nici un adaos.
Ghimbirului ras se poate păstra în congelator, și înghețat, se pune direct în apă, apoi la fiert.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Rădăcina de ghimbir se găsește în orice supermarket, se poarte păstra în frigider, se oxidează destul de greu, - are un conținut bogat în vitamine C, D, B6, săruri minerale - potasiu, calciu, zinc, cupru, magneziu -, uleiuri esențiale - gingerol, elemen, cineol, borneol, curcumen -, cu efect afrodiziac, proprietăți de tonic general, elimină toxinele din organism, înlătură oboseala -, fenoli, ulei volatil.
Datorită acestui conținut ceaiul de ghimbir are proprietăți benefice pentru organism este expectorant, antianemic, antifungic, antiseptic, analgezic, antiviral, antiinflamator, hipotensiv, antifebril, antispasmodic, antibacterian.
Ceaiul de ghimbir consumat după mese
- ajută digestia - previne diareea, balonarea, apariția flatulației -,
- tonifică musculatura tractului digestiv,
- scade nivelul crescut de acid gastric, cauza arsurilor stomacale,
- întărește și fortifică sistemul imunitar, - datorită antioxidanților care combat infecțiile și diferitele afecțiuni,
- împrospătează respirația.
O cană de ceai de ghimbir consumată zilnic
- scade nivelul colesterolului rău,
- previne și reduce riscul de accident vascular cerebral, și riscul de boli cardiovasculare,
- previne și tratează diferite tipuri de cancer,
- ajută la transportul oxigenului și a substanțelor nutritive spre toate organele vitale,
- previne și tratează sindromul colonului iritabil,
- previne formarea cheagurilor de sânge, și ajută la buna lui circulație,
- este eficient în boala Alzheimer,
- este benefic în vindecarea răcelilor - decongestionează nasul congestionat, reduce sinuzita -,
- ajută la ameliorarea tusei,
- stimulează expectorația,
- combate și ameliorează simptomele alergiilor,
- are efecte benefice în sănătatea articulațiilor - previne artrita reumatoidă -,
- are efecte benefice în crampele musculare, în durerile de spate,
- vindecă migrenele,
- reduce disconfortul menstrelor și combate durerile menstruale - o compresă cu ceai de ghimbir aplicată în partea inferioară a abdomenului -.
Ceaiul de ghimbir băut dimineața
- are un excelent efect energizant,
- combate stresul.
Ceaiul de ghimbir utilizat sub formă de baie, pentru afecțiuni ale pielii
- combate și reduce senzația de mâncărime,
- reduce usturimea arsurilor.
CONTRAINDICATII
Ceaiul de ghimbir este contraindicat
- persoanelor cu afecțiuni renale,
- femeilor însărcinate, care trebuie să consulte medicul înainte de a consuma ceai de ghimber,
- excesul de consum de ceai de ghimbir trebuie evitat, pentru că în loc să ajute digestia poate provoca simptome neplăcute - diaree, greață, hiperaciditate gastrică, senzația de gură uscată -,
- persoanele care suferă de diabet, ceaiul consumat în exces poate scădea foarte mult nivelul de zahar din sânge, provocând hipoglicemie,
- persoanele care iau tratamente cu analgezice, antihipertensive, excesul poate scădea tensiunea arterială,
- persoanele care urmează să facă intervenții chirurgicale trebuie să evite consumul de ceai de ghimbir.
Ceaiul de ghimbir, datorită efectului energizant, este indicat să se consume numai dimineața, în nici un caz înainte de culcare.
Lasa un comentariu