DESCRIERE
Merișoarele, sunt fructele unui arbust pitic care creste printre mușchi în zonele montane, mai ales lângă pădurile de rășinoase, sunt mici, sferice la început sunt albe-verzui, apoi pe măsura ce se maturizează își schimbă culoarea în rozaliu iar coapte au nuanță de roșu, roșu - închis, gustul este acrișor - amărui, foarte plăcut.
Merișorul, acest arbust pitic, capabil să reziste la temperaturi extrem de scăzute, este dotat cu un sistem de apărare apt să facă față la aproape orice boală produsa de viruși, bacterii sau fungi.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Merișoarele, au conținut bogat de vitamine - provitamina A, vitaminele C, E - vitamina tinereții -, grupul de vitamine B, acidul citric, malic, benzoic, tanini - substanțe antimicotice și antibacteriene -, flavonoide - substanțe cu efect antioxidant -, săruri minerale, datorită componenței deosebite, merișoarele au proprietăți - diuretice,- bactericide,- antiinflamatoare,- antiinfecțioase, posedă calități puternice de dezinfectant urinar, este un excelent remediu natural împotriva cistitei.
În scopuri terapeutice se utilizează frunzele și fructele, recoltarea se face din septembrie și până la sfârșitul lui octombrie.
PREPARATE, RECOMANDARI
Merișoarele sunt fructe de pădure alături de afine, foarte cunoscute și apreciate de cei care locuiesc în zonele montane, se consumă în stare proaspătă imediat după ce au fost culese, sub formă de suc, se pot consuma uscate, sub formă de ceai, decoct, se pot conserva pentru iarnă - compot, gem, sirop -.
Consumul de - ceaiul de merișoare -, oferă protecție împotriva
- infecțiilor urinare - cistite, colibaciloze, pielonefrite, uretrită -,
- combate acțiunea nocivă a bacteriilor, prevenind infecțiile,
- tratează afecțiunile renale,
- reglează nivelul colesterolului,
- reduce nivelul de risc cardiac,
- întărește și fortifică sistemul osos și dinții,
- reduce depunerile de grăsimi din organism, datorită acizilor grași din componența, fiind indicate persoanelor care luptă cu kilogramele în plus,
- calmează durerile reumatice,
- este eficient în afecțiuni infecțioase sau virale - faringite, laringite -,
- combate anemia, datorită vitaminelor și mineralelor din compoziție,
- întărește sistemul imunitar,
- ajută la tratarea tuberculozei,
- ameliorează tusea, răgușeala, guturaiul.
Ceaiul de merișor - 2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se beau cate 3 căni pe zi înainte de mesele principale, se face o cură de două săptămâni.
Femeile însărcinate trebuie să facă cura de merișoare, numai cu recomandarea și sub supraveghere medicală, de asemenea este contraindicată persoanelor care suferă de constipație acută.
- ceaiul de merisor se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicale.
Lasa un comentariu