GENERALITATI
Ceaiul Rooibos - ceaiul rosu african -, este un ceai natural care nu contine cofeina, denumirea de rooibos inseamna tufis rosu. Ceaiul Rooibus se obtine din frunzele verzi si lucioase ca niste ace, ale arbustului Aspalathus linearis, originar din Africa de Sud, dupa procesare frunzele verzi isi schimba culoarea in rosu.
Arbustul Aspalathus linearis, are flori galbene, face pastai cu boabe, este diferit de celelalte specii de ceaiuri, nu se inrudeste cu planta de ceai - Camellia sinensis -, bastinasii consuma acest tip de ceai de mii de ani datorita aromei si gustului dar si ca remediu naturist, datorita proprietatilor sale medicinale.
FACTORI CURATIVI, PROPRIETATI
Ceaiul de rooibos contine o gama larga de antioxidanti, in concentratii mari include doi antioxidanti polifenolici
- aspalathin si nothofagin -, substante care combat radicalii liberi si protejeaza organismul de numeroase afectiuni, au proprietati antiinflamatorii si protejeaza inima, arbustul este singura planta de pe glob care contine aspalathin, nothofagin-ul se gaseste si in continutul altor plante.
- continut mare de minerale esentiale organismului - calciu, fier, potasiu, flor, magneziu,
- cupru, mangan, zinc, seleniu -, aceste mineralizeaza organismul si protejeaza sanatatea sistemului osos, a pielii, dintilor, parului, unghiilor,
- vitamine - provitamina A, vitaminele C si E,
- contine foarte putin tanin in comparatie cu ceaiurile clasice, este o substanta care scade absortia de fier si a altor nutrienti, afectand astfel metabolismul,
- flavonoide,- in special quercitina -, care se gaseste si in ceaiul negru si verde, in citrice, fructele de padure, struguri, uleiul de masline -, cu efecte de calmare a spasmelor, alergiilor si inflamatiilor.
Ceaiul de Rooibos cu un gust placut si dulce acrisor, are efecte -anticancerigene, calmante, antiinflamatoare, antispasmodice, antialergenice, antifungice, antibacteriene.
BENEFICIILE CEAIULUI DE ROOIBOS
Ceaiul de rooibos, datorita componentei sale deosebite aduce o multime de beneficii sanatatii, este indicat in:
- iritabilitate nervoasa, calmeaza starile de nervozitate,
- diminueaza durerile de cap, migrenele, datorita continutului de magneziu,
- este eficient in insomnie pentru ca nu contine cofeina, iar continutul mare de minerale relaxeaza, induce o stare de calm si bine,- se bea seara inainte de culcare o cesca de ceai -,
- intareste sistemul imunitar, stimuleaza concentratia si memoria,
- detoxifica organismul,
- stimuleaza si accelereaza metabolismul,
- previne aparitia unor forme de cancer, inhiba cresterea unor tumori existente, datorita continutului important de antioxidanti, unii dintre ei cu puternice efecte anticancerigene,
- ajuta la absortia fierului de catre organism, datorita continutului mic de tanin,
- amelioreaza afectiunile respiratorii,
- scade tensiunea arteriala, benefic pentru sanatatea inimii,
- eficient impotriva afectiunilor cardiovasculare,
- previne diabetul, ajuta la reglarea glicemiei, datorita aspalatin-ei, antioxidantul rar din continut care are o serie de calitati unice,
- scade colesterolul rau si stimuleaza colesterolul bun, astfel inlatura infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, ateroscleroza, protejind astfel inima,
- protejeaza ficatul, eficient in pancreatiata,
- efecte de calmare a durerile de stomac, crampelor abdominale, indigestia, amelioreaza ulcerul gastric, gastrita, constipatia si diareea, greata,
- benefic pentru calmarea colicilor la copii, fiind un ceai care nu contine cofeina,
- atenueaza si calmeaza acneea, cosurile, puncte negre, arsurile solare, psoriazisul, iritatii si alte afectiuni la nivelul pielii, se aplica extern comprese, spalaturi cu ceai de rooibos,
- ofera protectie pielii, revitalizeaza pielea ii da stralucire, elasticitate si prospetime, este un ingredient de baza in numeroase produse cosmetice de intretinere si infrumusetare, cu efecte antiacneice si antiaging,
- reduce ridurile si cearcanele,- pliculetul cu ceai fiert si racit se aplica seara pe pe ochi, va ameliora cearcanele datoritata calitatilor antiinflamatoare,
- baut in fiecare dimineata, alaturi de o dieta normala ajuta in lupta cu kilogramele in plus, datorita continutului de minerale si vitamine din continut,
- incetineste imbatrinirea prematura a organismului, contine - un super oxid dismutaza - SOD -, este o enzima antioxidanta care determina apararea organismului impotriva radicalilor liberi -, SOD-ul este mai puternic ca si antioxidant de pina la 3500 de ori decat vitamina C.
Aceasta enzima antioxidanta -SOD-, este produsa de organism pina la 35 de ani, dupa aceasta varsta, productia scade odata cu trecerea anilor, asigurarea cantitatii de SOD necesara organismului trebuie facuta din suplimente nutritive, unul dintre acestea usor de consumat este Ceaiul de rooibos,- deficitul de SOD duce la imbatrinirea prematura a organismului.
Ceaiul de rooibos este o bautura sanatoasa, care merita incercata macar pentru gustul si aroma deosebita, se poate achizitiona din farmacii si din magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
Lasa un comentariu