Ceaiuri antistres - busuioc, sulfina, maghiran

CEAIUL DE BUSUIOC - Basilici herba -

GENERALITATI

Busuiocul, in special cel proaspat, este folosit in bucatarie ca si condiment, busuiocul este considerat si o planta sfanta, aducatoare de noroc si fericire, o planta de cult, folosita in biserica, insa busuiocul este si o planta cu calitati terapeutice, fiind considerata un adevarat medicament pentru multe afectiuni.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

busuiocul sursa foto

Busuiocul contine foarte multa vitamina C, provitamina A, taninuri, este o sursa naturala bogata in minerale esentiale pentru dezvoltare a sistemului osos - calciu si fosfor -, uleiuri volatile - linalol, eugenol, camfor, eucaliptol, anetol -, flavonoide, datorita compozitiei planta are o actiune - diuretica,- febrifuga,- calmanta,- antiinflamatoare,- tonifianta,- antifungica,- digestiva,- laxativa.

PREPARARE

Ceaiul de busuioc se prepara sub forma de infuzie - doua lingurite de planta uscata si maruntita la o ceasca de apa clocotita, se lasa la infuzat cateva minute, se bea caldut indulcit sau nu cu miere de albine.

Busuiocul nu se fierbe, se prepara infuzia care se bea in cel mult o jumatate de ora, dupa care ceaiul isi schimba culoarea, gustul si se pierd din principiile active ale plantei.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • are efectea calmante asupra sistemului nervos,
  • este un remediu deosebit de benefic pentru depresie, oboseala fizica si psihica,
  • este relaxant, imbunatateste starea de spirit,
  • combate starile de nervozitate si migrenele,
  • combate insomniile,
  • indeparteaza anxietatea,
  • este medicament pentru problemele digestive - balonari, colici intestinali -, si parazitii intestinali,
  • este eficient in raceala si gripa, benefic asupra cailor respiratorii datorita continutului bogat in camfor.

                 ceai de busuioc sursa foto

  • ceaiul de busioc se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

CEAIUL DE SULFINA - Meliloti herba -

GENERALITATI

Sulfina este o planta ierboasa cu flori galbene parfumate, la noi creste in toata tara de la campie pina in zonele de munte, este una dintre cele mai populare plante cu efecte calmante si curatitoare.

In scopuri medicinale se utilizeaza partea inflorita a plantei, imediat dupa culegere trebuie bine spalata si apoi pusa la uscat in locuri uscate cu umezeaza cat mai putina, sulfina lasata in umezeala,  devine toxica.

Sulfina se gaseste sub forma de ceai sau alte preparate din aceasta planta, in toate magazinele naturiste si in farmacii, vindeca numeroase afectiuni - de la boli ale aparatului digestiv, bila, ficat, pina la probleme ale pielii si tulburari psihice.

               sulfina sursa foto

PREPARARE

Ceaiul de sulfina se prepara sub forma de infuzie - o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, se beau 2-3 cani pe parcursul unei zile dupa mesele principale, indulcit sau nu cu miere de albine.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Sulfina contine principii active - colina, ulei volatil, substante amare, - acidul cumarinic, acidul uric, acidul alantoic, alantoina, mucilagii, taninuri, glucoza.

Ceaiul de sulfina este - calmant,- sedativ,- antiinflamator,- diuretic,- carminativ,- anestezic,- expectorant,- antiseptic,- antibacterian,- astringent,- antispasmodic,- are efecte anticoagulante.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • benefic in afectiuni ale sistemului nervos - isterie, stari de nervozitate, spasme, ameteli, dureri de cap, anorexie,
  • este o bautura calmanta benefica seara inainte de culcare,
  • are efect hipotensiv,
  • combate insomnia - se bea o ceasca de ceai inainte de culcare,
  • previne atacurile de panica, datorita calitatilor anticoagulante,
  • combate afectiuni cardio-vasculare pe fond nervos, previne tromboza, reduce riscul de infarct miocardic.

CONTRAINDICATII

  • ceaiul de sulfina nu este recomandat pe timpul sarcinii si nu este indicat nici mamelor care alapteaza.

              ceai de sulfina 

  •  ceaiul de sulfina se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

CEAIUL DE MAGHIRAN - Majorana herba -

GENERALITATI

Maghiranul este utilizat adesea in bucatarie pentru aromatizarea preparatelor culinare, este si o planta ornamentala deosebita, dar este apreciat si pentru calitatile lui terapeutice.

Ceaiul de maghiran este un calmant pentru sistemul nervos si pentru durerile de stomac,

decongestioneaza caile respiratorii, actioneaza asupra durerilor reumatice si articulare.

                maghiranul sursa foto   

PREPARARE

  • ceaiul de maghiran preparat prin infuzare - 1-2 lingurite de planta uscata si maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, se beau 1-2 cani pe zi.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Maghiranul contine - vitamina A, E, este foarte bogat in vitamina K, beta-caroten,acid ascorbic, tocoferol, piridoxina, minerale - calciu, fier, potasiu, zinc, mangan -, flavonoide, acizi fenolici si uleiuri esentiale.

Ceaiul de maghiran este o bautura fortifianta cu  efecte - calmante,- antidepresive, usor euforizante,- tonice,- sedative,- antiinflamatore,- puternic antibacteriene,- hipotensive, - sudorifice - produce transpiratie din abundenta si mareste temperatura organismului este ideal pentru persoanele care au circulatia defectuoasa, - diuretice,- carminative - favorizeaza evacuarea gazelor intestinale -.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • stimuleaza functionarea normala a sistemul nervos,
  • reduce stresul si contribuie la o relaxare optima si benefica,
  • calmeaza starile de neliniste,
  • are efecte de ameliorare a starilor de insomnie,
  • benefic inainte de culcare, induce un somn linistit si odihnitor,
  • calmeaza tensiunile nervoase,
  • amelioreaza migrenele si starile de ameteala,
  • reduce surmenajul psihic si intelectual,
  • este un calmant natural pentru dureri - dureri musculare, entorse, contuzii, artrita, dureri de dinti, crampe de stomac, dureri menstruale dureroase, spasme -.

CONTRAINDICATII

  • ceaiul de maghiran nu se recomanda femeilor gravide si mamelor care alapteaza.
  • nu este indicat persoanelor hipertensive, celor care au suferit accidente vasculare, cei care au stari febrile cu valori de peste 38 de grade C, se bea cu grija vara in zilele foarte calduroase.

               ceai de maghiran 

  • ceaiul de maghiran se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online de AICI.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului specialist.

 

 

 

 

    

 

 

   

        

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0