CEAIUL DE MUSETEL - Matricaria chamomilla
GENERALITATI
Musetelul, cunoscut ca si o planta medicinala magica, cu proprietati medicinale de exceptie, infloreste de primavara si pina la sfarsitul verii, este folosit de secole, pentru tratarea a numeroase probleme de sanatate.
Florile de musetel se pot recolta si apoi se pot usca la umbra, sau se pot achizitiona din toate magazinele naturiste.
SUBSTANTE ACTIVE
- florile de musetel sunt bogate în vitamine C, vitamine din grupul vitaminic B, substante minerale - calciu, zinc, fosfor, fier, siliciu, mangan, cupru -, cumarina, acizi organici, glucide, ulei eteric - un compus chimic foarte benefic pentru sanatatea pielii -.
PROPRIETATI CURATIVE - preparare
- ceaiul de musetel sub forma de infuzie - 2-3 lingurite de flori uscate la 250 ml apa clocotita se lasa la infuzat 10-15 minute - are efecte - calmante,- antiinflamatoare,-antispasmolitice,- analgezice,- anestezice locale,- antialergice,- emoliente, - antiseptice,- cicatrizante.
BENEFICII
- calmeaza si indeparteaza agitatia si starile nervoase,
- amelioreaza migrenele,
- foarte benefic in stari de anxietate,
- agitatie si insomnie nervoasa - linisteste, relaxeaza si asigura un somn linistit si odihnitor - o ceasca de ceai bauta inainte de culcare -,
- intareste sistemul imunitar,
- previne virozele respiratorii, febra, raceala si gripa in sezonul rece,
- are efecte benefice incepind de la tulburari digestive, menstruale, diaree, hemoroizi, colicii la bebelusi, pina la probleme ale pielii - eczeme, iritatii ale pielii, acnee, cearcane,
- arsuri solare, scalp uscat - etc.
CONTRAINDICATII
- ceaiul de musetel nu trebuie consumat de femeile insarcinate, pentru ca poate stimula contractiile, si nici de mamele care alapteaza, la fel persoanele care iau anticoagulante, persoanele care au alergie la plante care fac parte din aceeasi familie margarete, crizanteme, galbenele etc.
- ceaiul de musetel de poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
CEAIUL DE TEI - Tilia -
GENERALITATI
Teiul cu florile sale parfumate, este cunoscut pentru calitatile sale tamaduitoare miraculoase din cele mai vechi timpuri, mireasma florilor de tei este imbatatoare pina tarziu in primavara.
Florile de tei se recolteaza imediat dupa inflorire, pe vreme insorita, uscarea se face la umbra, se pastreaza in saculeti de pinza sau pungi de hirtie in locuri uscate si aerisite, dar se poate achizitiona si din magazinele naturiste sau farmacii.
PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI
- florile de tei contin - vitamine, mucilagii, taninuri, zaharuri, uleiuri esentiale, glucozide, flavonoide, mangan.
- ceaiul din flori de tei, da o stare de bine si are efect - relaxant,- antidepresiv,- sedativ,- euforizant,- antispasmodic,- diaforetic, expectotant,- sudorific.
PREPARARE
- ceaiul de tei se pregateste sub forma de infuzie-2-3 lingurite de flori uscata la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 2-3 minute, se bea in cel mult o jumatate de ora, dupa care el isi schimba culoarea si compozitia se diminueaza.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- efect de calmare si sedativ in afectiunile sistemului nervos si circulator,
- reduce tensiunea arteriala cauzata de stres,
- calmeaza starile de nervozitate, oboseala nervoasa, emotivitate, depresie psihica, surmenaj intelectual, isterie,
- trateaza insomnia, baut inainte de culcare este linistitor si aduce un somn linistit si odihnitor,
- trateaza starile de anxietate,
- reduce durerile de cap cauzate de stres,
- este eficient in raceli, bronsita, gripa, astm bronsic, tuse convulsiva si cronica, se poate adauga si miere de albine pentru un efect rapid,
- scade febra si favorizeaza transpiratia.
RECOMANDARI SI CONTRAINDICATII
- ceaiul de tei nu trebuie facut foarte concentrat, dozele prea mari pot avea efect excitant asupra sistemului nervos si poat cauza insomnii, consumul excesiv de ceai de tei poate provoca disfunctionalitati ale inimii - palpitatii, agitatie, tremur.
- este contraindicat persoanelor cardiace.
- ceaiul de flori de tei se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
CEAIUL DE SUNATOARE - Hypericum perforatum -
GENERALITATI
Sunatoarea, sau popular pojarnita este una dintre plantele cele mai cunoscute si utilizate in toata lumea datorita calitatilor sale terapeutice, cu efecte benefice asupra organismului dar si asupra echilibrului emotional.
O multime de afectiuni pot fi tratate sau prevenite cu ajutorul acestei plante - sub forma de ceai, comprimate, ulei, unguient, miere de sunatoare -, produse care se gasesc in magazinele naturiste sau in farmacii.
Sunatoarea creste in toata tara, de la campie, in zonele dealuroase si pina in zonele subalpine, se recolteaza vara in iunie-august in zilele cu soare, uscarea se face la umbra in locuri uscate, lumina soarelui inroseste planta, se pastreaza in saculeti de pinza sau pungi de hirtie in locuri uscate si aerisite.
PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI
- sunatoarea contine peste 15 compusi activi - hiperina, saponine - cu efecte expectorante si febrifuge -, colina - o vitamina hidrosolubila care ajuta la degradarea acizilor grasi, contribuie la eliminarea toxinelor din organism -, flavonoidele - cu efect vasodilatator si hipotensiv -, uleiuri volatile, acizi organici - cafeic, clorogenic -, taninuri - care ii confera efecte afrodisiace -, hipericina si pseudohipericina - substante cu efecte puternice antiseptice si astringente, beta-caroten etc.
Sunatoarea este un foarte bun - antidepresiv,- calmant,- sedativ,- antiseptic,- astringent,- antiinflamator,- vasodilatator,- cicatrizant,- afrodisiac.
PREPARARE
- ceaiul de sunatoare prin infuzare - o lingura de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa clocotita se lasa la infuzat 5-10 minute, se consuma de 2-3 ori pe parcursul unei zile.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- eficient in afectiuni ale sistemului nervos, datorita efectului antidepresiv si sedativ produs de hiperforina, o substanta activa din continut,
- combate depresia,
- calmeaza migrenele, isteria, tulburari nervoase la menopauza,
- trateaza tulburarile de somn, este indicat persoanelor care sufera de somnambulism, se bea seara inainte de culcare cu inghitituri mici, o ceasca de ceai indulcit sau nu cu miere de albine,
- trateaza afectiunile cardiace si hipertensiunea arteriala pe cauza nervoasa.
CONTRAINDICATII
- persoanele care folosesc medicatie impotriva insomniei, depresiei, anxietatii, persoanele care sufera de epilepsie, este indicat sa nu foloseasca sunatoare.
- in perioada in care se administreaza preparate din sunatoare trebuie sa se evite expunerea la soare, datorita efectului de fotosensibilizare.
- ceaiul de sunatoare se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului specialist.
Lasa un comentariu