GENERALITATI
Chimenul - CARUM CARVI -, denumiri populare - chimion, chimin, chiman, secareă -, este o plantă bianuală, face parte din familia Apiaceae, este originar din Asia occidentală, fiind printre putinele plante condiment, care cresc spontan, mai ales în zonele de deal și de câmpie.
Astăzi, chimenul este și o plantă de cultură, este cultivat în toata Europa, pentru calitățile sale de aromatizat și condiment, cunoscut și folosit din timpuri străvechi în bucătărie, chimenul este considerat și o plantă medicinală, fructele sale fiind apreciate ca și adevărate medicamente.
Chimenul sălbatic crește foarte risipit, în fânețe, pe câmpuri, la marginea pădurilor, semințele sunt mici, mult mai mici decât semințele chimenului cultivat care sunt mai bogate în ulei volatil și mult mai puternice din punct de vedere medicinal, se găsesc în toate magazinele naturiste.
DESCRIERE
Semințele de chimen sunt lunguiețe, ovale și cafenii la culoare, au aroma și gustul foarte puternic, înțepător, caracteristic, sunt folosite întregi sau măcinate, în diverse aluaturi pentru pâine, dau aroma preparatelor de carne, se adaugă pentru gust în brânzeturi, în supe - supa de chimen - ideală pentru copii -, chimenul fiind cunoscut pentru efectele sale miraculoase asupra digestiei.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Semințele de chimen, conțin ulei volatil - carvon -, au un conținut mare de B3 - niacina -, B9 - acidul folic -, vitaminele A și C, vitamina E - vitamina tinereții -, retinolul, sunt o sursă bogată de minerale - fier, zinc, magneziu, calciu, fosfor, sodiu, potasiu -, lipide, glucide, taninuri, mucilagii, este bogat în fibre.
Preparatele din semințele de chimen au proprietăți - antispastice,- carminative,- astringente,- galactogoge, - expectorante, - diuretice, - stomahice, - vermifuge.
PREPARATE, RECOMNADARI
Infuzia din semințe de chimen, este preparatul cel mai ușor, și la îndemână de folosit.
- stimulează digestia,
- stimulează pofta de mâncare,
- combate colicii abdominali,- foarte eficient la copii -,
- combate balonarea și flatulența, ajută la eliminarea gazelor intestinale,
- ajută la scăderea în greutate,- induce senzația de sațietate, este laxativ și diuretic, antioxidant și accelerator al metabolismului,
- stimulează secreția lactată - indicată mamelor care alăptează -,
- reglează flora intestinală, calmează durerile de stomac, combate diareea,
- combate inflamațiile intestinale, datorită proprietăților antiinflamatoare puternice,
- previne colicii, enterocolita, colitele de fermentație, sindromul colonului iritabil, combate mirosul urat și greu al respirației,
- reduce colesterolul rău,
- fortifică imunitatea organismului,
- este eficient în bronșită, astm bronșic, răceală, fluidizează secrețiile bronhice,
- are efecte tonice mentale și nervoase.
Infuzia din semințe de chimen - o linguriță de semințe, la o cana cu apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute.
În cosmetică
- chimenul este utilizat în industria parfumurilor, de asemenea cremele pe bază de chimen, hidratează și dau strălucire pieli, ameliorează semnele de oboseală.
PRECAUTII
Administrarea pentru sugari și copii se va face cu recomandarea medicului pediatru, este contraindicat supradozajul la femeile însărcinate.
Chimenul nu este indicat persoanelor care suferă de epilepsie, alergie la chimen.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și recomandările medicului specialist.
Lasa un comentariu