Cicoarea - sursa de saruri minerale

Generalitati

Ciocoarea este o planta erbacee perena, fiind cultivata pentru radacinile sale din care se extrage surogatul de cafea. Cicoarea se intalneste frecvent, in locurile fara umbra, cu multa lumina, creste pe pasuni si fanete, pe marginea drumurilor, pe marginea apelor. Se recunoaște după florile albastre ca cerul, care țin toată vara, prinse de niște tulpini mlădioase înalte, ramificate, fibroase și golașe, aproape fără frunze.

flori de cioare 

Principii active

Rădacina cicorii este puternică și bine dezvoltată, fiind un adevarat depozit de substanțe nutritive și tămaduitoare foarte eficiente.        

                 rădăcină cicoare sursă foto

Cicoarea se bucură de o adevarată recunoaștere a calitatilor terapeutice ale rădacinii sale, ea reglează pofta de mâncare și metabolismul fiind un remediu pentru reglarea greutății.

În scopuri terapeutice se întrebuințează părțile aeriene care se recoltează în prima perioadă de înflorire a plantei, în lunile iulie-august, când tulpinile nu au apucat înca să se întarească, rădăcina se recoltează toamna, în lunile septembrie-octombrie. 

Beneficii si proprietati 

Cicoarea este diuretică, este un laxativ hipoglicemiant, dar efectele ei benefice asupra ficatului și bilei sunt cele mai importante.

Această plantă este o bogată sursa de vitamine: A, grupul de vitamine B, C, E si K; de asemeni are un conținut bogat în săruri minerale:- potasiu, fosfor, calciu, zinc și magneziu -; conține ulei volatil; compuși amari - inulina -, substanța care micșorează apariția cancerului de colon și care ajută la întărirea oaselor.

Preparate si recomandari

O cafea de cicoare este recomandată pentru stimularea poftei de mâncare; ca adjuvant în afecțiunile biliare și hepatice, combate acneia și constipatia; calmeaza durerile abdominale; revigorează memoria și combate oboseala.

Din radacini de cicoare prajite și măcinate se obține o pulbere închisă la culoare cu efecte tonice digestive și nervoase folosită ca înlocuitor de cafea,- două lingurițe de rădacină măcinată la o ceașcă de 250 ml apă, se fierbe cinci minute.  CAFEAUA DE CICOARE se consuma îndulcită, sau nu după gust, este recomandată persoanelor care vor să slăbească.

                pulbere de cicoaresursă foto

In magazinele naturiste, sau online AICI, se gasesc diferite sortimente de cafea de cicoare, care sunt un amestec între cicoarea prajita si naut, ovaz, orz. Bautura care se obține din aceste amestecuri, este un excelent aperitiv, care consumat înainte de masă, previne indigestia și balonarea, alungă oboseala fizica și nervoasă.

                  cafea de cicoare sursă foto

Infuzia de cicoare, are efecte benefice în activarea digestiei lenese, în tratamentul reumatismului, a artritei și în tratarea gutei. Infuzia se prepara din 1 linguriță de plantă uscată, la o cană cu apă fierbinte, se infuzeaza 15 minute; se administreaza câte doua căni pe zi, 2-3 săptamăni, este benefică în afecțiuni ale ficatului, în dureri de cap și de stomac.

Decoctul de cicoare se obține din rădăcin plantei mărunțită, - 2 lingurițe de rădăcina la 200ml de apă, se fierbe cinci minte; ceaiul se bea calduț, în trei reprize, dimineața, la prânz și cină, înainte de masă, cura este de două săptamâni.

                  ceai de cicoaresursă foto

In afecțiunile digestive, este recomandat SIROPUL de cicoare. La un litru de infuzie de cicoare, se adauga 500 gr de zahăr, care se pune la fiert la foc potrivit, pana cand se ingrosa, - este recomandat, în special copiilor în afectiuni digestive, se ia câte o linguriță de trei ori pe zi.

Pulberea de cicoare se obține prin măcinarea rădăcinii, se administrează, cate o linguriță de 2-3 ori pe zi, acest remediu are calități depurative și hipoglicemiante.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0