GENERALITATI, DESCRIERE
Cireșul este o specie de pom fructifer originară din zona cuprinsă între Marea Neagra și Marea Caspică de unde s-a răspândit în Europa și Asia. La noi, cireșii sunt cultivați în toate regiunile țării, la câmpie, deal și în zona de munte, până la altitudinea de 1.000 m.
Existența cireșului în țara noastră este atestată documentar de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, astăzi sunt cunoscute localitățile Cireșu, Cireșoaia, Cireșeni, Valea Cireșului, pentru culturile de cireși, localități care poartă numele speciei.
Cireșul sălbatic crește spontan prin păduri, tufișuri, coaste însorite, grohotișuri, preferând soluri ușoare, nisipoase. Cireșul, se cultivă și se întâlnește aproape pe toate continentele; în stare sălbatică se întâlnește în China, Iran, Africa de Nord și sud-estul Europei.
Cireșul poate atinge 20 m înălțime, crește cultivat, prin grădini și livezi, dar se întâlnește și sălbatic, prin păduri, are frunzele ovale, cu margini zimțate, florile parfumate, albe, albe-rozalii apar în aprilie - mai.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, UTILIZARI
Cireșele sunt primele fructe proaspete ale anului, iar prin conținutul ridicat în vitamine, săruri minerale, zaharuri, sunt consumate mai ales în stare proaspătă, dar și prelucrate sub formă de dulcețuri, compoturi, siropuri, gemuri.
Fructele cărnoase și parfumate, dulci, zemoase sau cu gust acidulat sau amărui, mai mari sau mai mici, după soiul cireșului, sunt galbene, roșii, portocalii, sau un amestec de culori. Cireșele, fructele lui Cireșar, reprezintă nu doar un fruct deosebit de gustos și aromat, ci și un aliment cu multiple proprietăți terapeutice. Ele conțin apă, zaharuri, săruri minerale, calciu, magneziu, fier, polivitamina A, vitamine din grupul B, fibre alimentare, își merită din plin renumele de fructe ale tinereții deoarece au un conținut ridicat de vitamina C și o cantitate semnificativa de bioflavonoizi, antioxidanți care au rolul de a scădea colesterolul și de a îmbunătăți circulația sanguină.
Cozile cireșelor coapte, se recoltează în lunile iunie-iulie, se spală cu apă, se lasă la zvântat, apoi se pun la uscat în straturi subțiri, la soare, sau în locuri bine aerisite, întorcându-se zilnic, pentru a le feri de mucegai. Coditele uscate se păstrează în pungi de hârtie sau săculeți textili, în locuri uscate. Datorită conținutului ridicat de potasiu, tanin, uleiuri volatile, saponine și flavonoide, cozile de cireșe au puternice efecte diuretice, depurative, antifebrile și antiinflamatoare - O linguriță de codițe uscate și mărunțite la o cană de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se bea cald în caz de tuse, dureri de stomac, boli de rinichi etc.
Sâmburii de cireșe, - miezul din interiorul acestora -, sunt benefici în tratamentul împotriva viermilor intestinali, într-o sticlă de 500 ml oțet de vin, se pun 40-50 bucăți de miez, după 48 de ore, se pot consuma 2,3 bucăți, de 3, 4 ori pe zi timp de două săptămâni, după o pauză de o săptămâna se poate repeta tratamentul.
Lemnul de cireș este utilizat în industria mobilei, fiind un lemn de esență tare, este căutat pentru mobilier rafinat sau amenajări interioare de calitate, se mai folosește la construcția de ambarcațiuni, parchet, instrumente muzicale, furnire, elemente decorative pentru mașini, placi, placaje etc.
Scoarța și frunzele conțin cianuri și sunt utilizate în industria farmaceutică pentru obținerea de siropuri și medicamente.
Cireșul este cunoscut și pentru florile sale parfumate și dezmierdatoare, câtă liniște sufletească transmite, admirând un cireș care este înflorit, iar crengile sale atârnă sub greutatea parfumatelor flori albe.
Preparate din cirese putem achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
Lasa un comentariu