Ciuperci cu valoare medicinala

Din sutele de specii de ciupercii care cresc pe planeta, in jur de 100 de specii sunt ciuperci cu insuriri medicinale, cele mai multe originare din Asia, unde exista o adevarata industrie a ciupercilor medicinale, si unde se creaza sute de preparate farmaceutice pe baza de extracte din ciuperci, cu efecte dintre cele mai spectaculoase in vindecarea afectiunilor si maladiilor dintre cele mai grave.

Ciupercile medicinale au in continut apa si o multime de substante nutritive - vitamina D, grupul vitaminic B, minerale, aminoacizi oligoelemente esentiale organismului, glucidele pe care le contin sunt asemanatoare cu carnea, au acelasi contributie de proteine si de energie, nu contin amidon fiind indicate celor care lupta cu kilogramele in plus, nu contin zahar deci sunt indicate si persoanelor care sufera de diabet, reduc riscul de boli cardiovasculre, se digera usor, si au proprietati anticancerigene.

AURICULARIA AURICULA-JUDAE – urechea lui Iuda

auricularia auricula sursa foto          

Aceasta varietate de ciuperca medicinala, este cunoscuta si sub denumirea de urechea evreului, face parte dintr-o varietate de ciuperci numite urechi de lemn, care cresc pe lemnul copacilor uscati. 

Auricularia Auricula-Judae, este una dintre ciupercile importante folosite in micoterapie pentru fortificarea  organismului si pentru refacerea echilibrului natural.

GENERALITATI, DESCRIERE

  • ciuperca din specia Auricularia AURICULA - Judae este cea mai raspindita, seamana cu o ureche de unde si numele numele care i se potriveste perfect, creste pe  capacii batrini, si este o ciuperca medicinala si comestibila fiind folosita frecvent in bucataria asiatica, iar biblica pentru ca se povesteste ca Iuda s-ar fi spanzurat de un copac batrin dupa ce l-a tradat pe Isus.

Urechea lui Iuda, are o textura cauciucata, nuanta de la mov la brun si pina la negru.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

  • contine minerale - fier, potasiu, calciu, zinc, are un continut bogat de polizaharide, substante bioactive, datorita acestui continut, ciuperca are efecte antitumorale, anticoagulante, hipoglicemiante, astringente.

           auricularia auricula sursa foto

  • scade nivelul colesterolului, subtiaza sangele, previne formarea cheagurilor de sange, curata vasele de sange, reduce riscul de infarct, eficienta in prevenirea accidentelor vasculare, este benefica in raceli si dureri de gat, trateaza hemoroizi.

In bucataria asiatica se foloseste in stare uscata, trebuie tinute in apa inainte de gatire, au un gust placut si sunt crocante.

PLEUROTUS OSTREATUS - pastravul de fag sau buretele de fag

          pastravul de fag sursa foto

GENERALITATI, DESCRIERE

  • ciupercile din varietatea Pleurotus, sunt de forma asimetrica, carnoase, cresc etajat unele peste altele in buchete pe trunchiul copacilor in special pe copacii batrini, mai ales pe fagi.
  • genul pleurotus, cuprinde cca 300 de specii de ciuperci care se cultiva la scara industriala toate comestibile, sunt populare sub denumirea de bureti sau pastrav de fag.
  • carnea pastravului de fag este alba, frageda, compacta, usor aromata cu miros si gust placut foarte gustoasa si mai ales nutritiva.

PROPRIETATI, BENEFICII

  • este o ciuperca care si-a dovedit virtutile si calitatile medicinale avand rol - antioxidant,- antitumoral,- antiinflamator,- antiviral,- antibiotic,
  • bogata in proteine, carbohidrati,vitamine si minerale poate inlocui fara probleme carnea, nu contine colesterol si nici zahar si este foarte hranitoare,
  • intareste sistemul imunitar si este un tonifiant pentru nervi,
  • protejeaza sistemul cardiovascular,
  • scade tensiunea arteriala,
  • diminueaza colesterolul din sange,
  • regleaza glicemia,
  • este eficienta in dietele pentru slabit avand o valoare energetica scazuta.

         pastravul de fag sursa foto

Pastravul de fag este o ciuperca comestibila de foarte buna calitate, foarte apreciata in gastronomie, spontan o gasim din toamna pina in iarna inainte de inghet, de la campie, deal si pina la munte.

HERICIUM ERINACEUS - COAMA LEULUI -

         coama leului sursa foto

GENERALITATI, DESCRIERE

  • Coama Leului este o ciuperca comestibila apreciata si ca ciuperca medicinala, originara din China, creste spontan aproape peste tot in lume, pe diferiti copacii -paltini, frasini, stejari, fagi, artarii, nuci, însa este foarte greu de gasit datorita formei si culorii pe care o are, este cultivata in China, creste in culturi in Japonia, astazi fiind raspindita si cunoscuta in toata lumea.

Majoritatea ciupercilor cu calitati medicinale si care reprezinta un tratament miraculos pentru sanatate isi au originile in China, Japonia si Coreea, ele au fost descoperite cu mii de ani in urma, iar astazi sunt studiate, testate si folosite pentru proprietatile lor vindecatoare.

Ciuperca Coama Leului are o forma aparte,- este formata dintr-un manunchi de tepi moi, neramificati agatati de un trunchi de copac, are o consistenta carnoasa, culoarea este alba, pe masura ce se maturizeaza culoarea devine galbui-maroniu, codita ciupercii este scurta, iar tepi care la maturitate ajung pina la 6 cm, atârna în jos, aranjati în rânduri -, corpul fructifer al ciupercii e anual dar el poate apare mai multi ani la rand in acelasi loc.

Ciuperca Coama Leului este folosita de chinezi ca si un aliment minune in alimentatie, deosebit de apreciata datorita aromei fine placuta de ciuperca, iar in medicina traditionala în tratarea unor boli grave - cancer de stomac, intestin, duoden, piele, esofag -, pentru intarirea - inimii, ficatului, rinichilor, stomacului, splinei -, sau pentru refacerea si intarirea organismului afectat de stres si de efortul cotidian de zi cu zi.

PRINCIPII ACTIVE

  • ciuperca Coama leului contine substante minerale, fier, zinc, potasiu, sodiu, fosfor, germaniu -, aminoacizi, vitamina D, niacina, riboflavina, peptine, polizaharide, fitosteroli, are proprietati - antioxidante,- neuro-protectoare,- imuno-stimulatoare,- antibacteriene,-anticancerigene -.

BENEFICII

  • reduce colesterolul rau din sange, datorita fitosterolilor din continut, imbunatatind circulatia sangelui,
  • intareste sistemul imunitar al organismului,
  • scade nivelul glicemiei din sange,
  • efecte benefice asupra sistemului nervos,- stimuleaza cresterea si regenerarea celulelor nervoase -,
  • trateaza infectii si afectiuni ale aparatului digestiv - ulcer, gastrita, probleme ale florei intestinale, hemoroizi etc.,
  • efecte antitumorale si de prevenire a metastazelor,
  • diminueaza efectele secundare ale chimioterapiei,
  • combate starile de neliniste, panica, depresie, insomniile,
  • efecte de imbunatatire a memoriei,
  • este benefica in dieta persoanelor obeze.

            coama leului sursa foto

          

 

     

    

      

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
4
otilia
Am găsit ieri urechi de lemn, vreo 400gr. Abia aștept să le gătesc pentru cină în seara asta!
Lacramioara
Nu am reușit sa atașez poza..nu imi da voie. Dati-mi o adresa de mail, va rog..
Bianca
Buna, nu am primit poza.
Lacramioara
Buna ziua! Am gasit niste ciuperci asemănătoare pe niste trunchiuri de copaci la bunica in grădina.Sa fie oare comestibile? Se aseamănă foarte mult cu urechile de lemn.va atașez o poza..