GENERALITATI
Coacăzul roșu sau coacăz de munte, merișor, păltinele, pomușoara, rozincă, strugurei, strugurel, etc. Coacăzul roșu este un arbust asemănător cu coacăzului negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, roșie, albă, roz sau gălbuie. El creste în mod natural sub forma de tufă cu mai multe tulpini înalte de 1- 1,5 m.
Coacăzul, este cultivat în grădini, în primul rând pentru ca rodește timpuriu, nu are pretenții la spatii extinse, poate fi cultivat în orice porțiune din gradină, dar și pentru diversele moduri de preparare.
DESCRIERE
Frunzele sunt lobate, dințate pe margini, sunt rotunde în formă de inimă.
Florile sunt grupate în ciorchine, mai lungi decât ale coacăzului negru, formate din flori mici, de culoare verzuie.
Fructul este o bacă de culoare roșie, albă sau spre roz. Mărimea boabelor scade spre vârful ciorchinelui. Pielita bobitei este netedă, mai mult sau mai puțin transparenta și foarte lucioasă. În bobiță se găsește un număr mic de semințe, gustul fructelor de coacăz roșu este plăcut acidulat și aromat. Boabele se maturizează, de la baza ciorchinilor spre vârf. Fructele coapte nu cad, ceea ce permite ca recoltarea să se facă o perioadă lungă de timp.
PROPRIETATI SI PRINCIPII ACTIVE
Boabele de coacăze roșii, sunt laxative și remineralizante; ajută la îmbunătățirea digestiei, stimulează apetitul la persoanele fără poftă de mâncare ajutându-le să câștige în greutate. Proprietățile diuretice, sunt un adevărat ajutor in eliminarea toxinelor din organism prin eliminarea excesului de fluid, tratând infecțiile și inflamațiile tractului urinar.
Pentru că, aceste fructe, conțin substanțe ce au efect antibacterian, acționează asupra bacteriilor care produc diareea și infecțiile gastrointestinale. Au un puternic rol de protecție a arterelor împotriva arterosclerozei, eliminând riscul atacului de cord.
Coacăzele roșii, preparate în diferite siropuri sau consumate proaspete, sunt foarte indicate în gripe, răceli și febră, dar și infecții pectorale, reducând febra și revigorând organismul.
PREPARATE SI RECOMANDARI
Fructele destinate pregătiri gemului sau dulceții, se recoltează când boabele din vârful ciorchinelui nu sunt încă coapte, iar cele pentru suc se recoltează în momentul coacerii depline, când conținutul în suc este cel mai mare.
Fructele de coacăz roșu, se consumă în stare proaspătă, se pot consuma congelate sau se pot pregăti sub forma de suc, sirop, compot, marmelada, gem, dulceață, jeleu, vin, lichior etc.
Fiind dulci - acrișoare, fructele proaspete se pot consuma ca atare, cu puțin zahar, sau miere de albine, consumate dimineața pe stomacul gol, sunt tonice, se pot consuma sub formă de salate în combinație cu alte fructe, cu produse lactate, sau cu fulgi de cereale.
Se poate pregăti foarte ușor în casă, crema de coacăze roșii: se pun straturi alternative de zahar și boabe proaspete și se lasă la macerat, patru luni, are efecte de stimulare a poftei de mâncare și de ușurare a digestiei.
Vinul de coacăze roșii, este un medicament, plăcut la gust, ajută la ridicarea tensiuni arteriale. Se prepara într-un balon de sticlă, la 1kg de fructe zdrobite, se adaugă 1,5 kg de zahar și 5 litri de apă fiartă și răcită. Se astupă cu un dop cu un furtun de cauciuc care permite fermentația, capătul furtunului se introduce intr-un borcan cu apă sa nu ajungă în contact cu aerul. Balonul de sticlă se agită din când în când pentru stimularea fermentației. După 4-6 săptămâni fermentația se oprește, lichidul din balon începe să se limpezească, rezidurile se lasă la fund, se trageîn alt vas de sticlă, se închide cu dop și se mai lasă o luna să se decanteze, după care se trage în sticle, care se închid ermetic și se păstrează în locuri uscate și reci.
În cosmetică, se folosesc în creme pentru toate tipurile de ten datorită conținutului ridicat în vitamina C. Reduc ridurile și revigorează tenurile ofilite, dându-le un aspect tineresc.
Lasa un comentariu