DESCRIERE, GENERALITATI
Corcodușul - PRUNUS CERASIFERA - originar din centrul și estul Europei, și din centrul și sud-vestul Asiei, la noi crește în mare parte spontan, este cel mai întâlnit soi de prun - în grădini necultivate, pe marginea drumurilor -, se cultivă destul de puțin pentru fructele sale, deși din ele se poate pregăti un gem sau dulceață, peltea, compot în combinație cu alte fructe, cu gust deosebit de plăcut și aromat.
Corcodușul, este printre primii pomi-crește și sub formă de tufă -, care înfloresc primăvara, frunzele sunt de un verde - crud proaspăt, florile au nuanțe de alb-roz, care pe măsura ce se maturizează se transformă în roșu închis, apoi în maroniu - roșcat, fructele,- corcodușele -, sunt micuțe, la început sunt verzi, apoi verde - gălbui, la maturitate galben-auriu, portocaliu - roșcat, roșu, brun-violaceu.
Aceste fructe mici și banale, și nebăgate în seama de cei mai mulți dintre noi, au puternic rol vitaminizant și energizant asupra organismului, contribuind și la detoxifierea organismului, conțin multă apă și au puține calorii, specialiști le recomandă și în curele de slăbire.
PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI
Corcodușele, sunt bogate în vitamine - provitamina A, vitamina C, grupul vitaminic B - B1, B2, B3, B6-, substanțe minerale - fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor -, un nivel ridicat de acid citric, proteine, pectine, acizi, zaharuri.
Corcodușele
- întăresc sistemul imunitar, ajută la prevenirea infecțiilor, grație conținutului mare de vitamina C, sunt recomandate în anemie și stări de oboseală,
- ajută la prevenirea anemiei, consumate necoapte corcodușele stimulează pofta de mâncare, - benefice pentru persoanele cu apetit scăzut și pentru copii fără poftă de mâncare -,
- alungă stările de oboseală și de epuizare,- mai ales corcodușele consumate verzi -,
- ajută la formarea și la menținerea sănătății oaselor, datorită magneziului din conținut,
- ajută la menținerea sănătății inimii,
- ajută la îmbunătățirea memoriei, stimulează puterea de concentrare, datorită fosforului și magneziului din componență,
- sunt eficiente în afecțiuni ale ficatului,
- stimulează vindecarea afecțiunilor respiratorii,
- ajută digestia, și ajută la tratarea unor afecțiuni ale stomacului,
- sucul de corcodușe este recomandat în curele de slăbire,- corcodușele conțin multă apă și puține calorii -.
Suc de corcodușe
- 4kg de fructe verzi, necoapte, tari, fără codițe, se pun la fiert în apă, care trebuie să le acopere, să treacă bine peste ele, se fierb la foc mic, în momentul în care coaja începe să crape, și corcodușele sunt moi, se scot într-o strecurătoare, și cu o lingură de lemn se zdrobesc, astfel ca pulpa să treacă prin sită iar coaja și sâmburi se aleg în sită. Pulpa trecută prin sită se amestecă cu apa rămasa în urma fierberii, se mai dau 2-3 clocote, apoi se pune în sticle fierbinți, sterilizate în cuptor, se închid etanș sticlele și se pun la dunst uscat, în paturi, sau pleduri groase, unde se pot lăsa 2-3 zile până se răcesc complet.
PRECAUTII
Persoanele care suferă de afecțiuni ale stomacului - ulcer gastric, duodenal, hiperaciditate -, este bine să nu consume corcodușe, sau consum cu precauție.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicului specialist.
Lasa un comentariu