Cornul - un arbust ornamental

DESCRIERE, GENERALITATI

Cornul sau Cornul european - CORNUS MAS - este un arbust de talie mijlocie spre mare care crește în pădurile de foioase din zonele de deal și munte, dar îl întâlnim și ca plantă ornamentală, prin parcuri si grădini, datorită înfloririi timpurii și a aspectului sau deosebit. Este un arbust cu lemn greu, și scoarță de culoare brun - cenușie, care se exfoliază în solzi roșcați, este specific climei temperate din Europa și sud-vestul Asiei, și aparține familiei Cornaceae.

 cornul sursă foto

Cornul este un arbust cu lemnul tare, și scoarța de culoare brun - închis, care crește între 5-12 metri, frunzele sunt eliptice, simple, opuse, întregi, pețiolate, sunt îngustate la bază și ascuțite la vârf, culoarea este mai intensă pe partea superioară și mai ștearsă pe dosul frunzei, spre toamnă, se colorează in arămiu.

Cornul înflorește primăvara, în lunile martie-aprilie, florile apar înaintea frunzelor, sunt mici, galbene, au patru petale adunate cate 10-20 în inflorescențe.

                 FLORI DE CORN sursă foto

Fructele, denumite popular - coarne, sunt de tip drupe ușor alungite, conțin o singură sămânță, sunt comestibile au un gust plăcut dulce - acrișor acidulat și astringent, la coacere au o nuanță lucioasă de roșu închis sau galben închis.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Coarnele sunt bogate în pectine, conțin glucide, acizi organici, o mare cantitate de vitamina C, caroten, pigmenți vegetali, pectine, celuloză, tanin, săruri minerale. Scoarța, fructele și frunzele conțin mult tanin și prezintă proprietăți medicinale. Coarnele datorită conținutului mare de vitamina C, potasiu și calciu, sunt benefice în răceală și gripa, se folosesc în tratarea enteritei și enterocolitei.

PREPARATE, RECOMANDARI

Coarnele sunt folosite în bucătăria tradițională la prepararea de compoturi, sucuri, gemuri, siropuri, lichioruri, marmelade, se pot consuma ca atare sau uscate.

Din coarne se poate prepara cornata o băutură slab alcoolică deosebit de gustoasă, coarnele se lasă la fermentat la soare, într-o damigeana, împreună cu zahar sau miere de albine, apoi se toarnă alcool alimentar pentru a stopa fermentația, se lasă la macerat, după care se trage în sticle.     

                coarne 

Scoarța de corn recoltată primăvara devreme sau toamna târziu de pe ramurile tinere, și frunzele tinere recoltate primăvara, uscate, și preparate sub formă de decoct, ceai, infuzie sunt benefice în caz de diaree, febră. Ceaiul din coarnele uscate sau proaspete este antidiareic.

Tinctura din fructele proaspete are efect antihemoragic.

Din scoarța de corn se obține un colorant roșu natural, iar din frunze se obține taninul.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0