GENERALITATI
Cucuta - CONIUM MACULATUM - dudau, dudac, barba-calugarului, bucinis, dudunis, buznic este o plantă ierboasă bienală, pe care o întâlnim în toate regiunile tarii. Crește în locuri părăsite, în gunoiști, la marginea drumurilor sau a pădurilor.
DESCRIERE
Frunzele sunt mari, crestate și păroase, iar florile sunt mici de culoare alb - gălbui adunate în inflorescențe, fructele sunt, ovale, de culoare maronie, mirosul este neplăcut,se aseămănă cu urina de rozătoare, se recoltează la sfârșitul lui august și începutul lui septembrie.
Cucuta trebuie recoltată și manevrata cu mare atenție, pentru ca, verde, neuscată este foarte toxică, consumul în stare proaspătă poate duce până la paralizia centrilor nervoși.
ATENTIONARE
Toata plantă este toxică, inclusiv fructele, semințele și florile, dar rădăcina și frunzele sunt părțile cele mai toxice ale plantei, atingerea sau înghițirea lichidului care se prelinge din rădăcina plantei cauzează instantaneu atac cerebral și moartea.
Cucuta este foarte otrăvitoare, frunzele ei se confundă cu frunzele de pătrunjel, iar fructele seamănă cu semințele de anason.
Simptomele în caz de intoxicații sunt greață, vărsăturile, durerile de cap, amețeli foarte puternice.
FACTOR CURATIV
În scop medicinal se culeg frunzele și semințele de cucută, care se folosesc sub formă de pulbere, extract, tinctură, cataplasme, unguent.
PRINCIPII ACTIVE, UTILIZARE
Planta conține alcaloizi specifici toxici - cicutină și conhidrină; conține cel mai toxic alcaloid - coniina, care are o structură chimica asemănătoare cu a nicotinei - ; uleiuri esențiale; flavonoizi; acizi organici; cumarine; glucide; alcaloizi. Preparatele din cucuta au efecte antinevralgice; antispasmodice și analgezice.
Cucuta este folosită în industria farmaceutică și în cea a medicamentelor, preparatele din cucuta sunt folosite în astm; în cazuri de înțepenire sau de blocare a mușchilor, în tuse convulsivă, spasme esofagiene, biliare, intestinale, uterine și în tratarea unor forme de cancer, dar în combinație cu alte plante medicinale.
Toate tratamentele, care se fac cu preparate din cucuta, trebuie sa aibă avizul și prescripția medicului specialist.
Lasa un comentariu