Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

 dovleceisursă foto

BENEFICILE CONSUMULUI           

Dovlecelul este folosit în bucătăria româneasca datorita calităților nutritive și terapeutice, dar și datorită faptului ca este ușor de  preparat și este foarte gustos. Este recomandat în curele de slăbire, se poate consuma crud, dar numai dovleceii tineri, cei bătrâni nu mai sunt comestibili, prezentând interes doar pentru semințele din interior.

Dovlecelul este un adevărat pansament gastric și este recomandat în gastrite, ulcere; ajută la menținerea sănătății ochilor; reduce riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale; este benefic în scăderea tensiunii arteriale datorita conținutului de potasiu și magneziu; bogat în fibre, potasiu și apă are proprietăți diuretice, se digeră foarte ușor și previne cancerul de colon.

PREPARARE

Aceste legume se pot prepară în diverse feluri, ciorba, sos, musaca, ghiveci alături de alte legume, chifteluțe de dovlecei la tavă, dovlecei umpluți etc. Dovleceii se pot marina, alături de castraveți, varza, conopidă, gogonele și se obține o murătură asortata foarte gustoasă. 

                dovlecel sursă foto

RECOMANDARE

Beneficiem de toate proprietățiile nutritve ale dovleceilor dacă îi consumăm în stare crudă - se taie cubulețe se prepara o salată, alături de roșii, ardei, castraveți.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0