Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

fasole pastai sursă foto

DESCRIERE

Florile sunt de culoare albă, roz, roșie sau verde, fructul este o păstaie, fasolea înflorește din luna iulie până în septembrie.

                fasole flori sursă foto

FACTOR CURATIV

În scop medicinal se utilizează tecile fără boabe, recoltate în luna septembrie sau octombrie, la maturitatea lor completă.

Tulpinile de fasole, sunt bogate în proteine și se folosesc ca furaj pentru animale.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Importanța acestei plante, constă în valoare nutritivă a boabelor, ele constituie un aliment bogat în proteine, minerale: fier, potasiu, zinc, fosfor, oligoelemente, vitamina A, C, grupul de vitamine B.

Fasolea este bogată în antioxidanți, conține și molibden implicat în procesul de detoxifiere. Fasolea este o sursă importantă de fibre și proteine, este săracă în calorii, are un indice glicemic scăzut, este nutritivă depurativă, hipotensivă, energizantă, diuretică, remineralizantă.

Boabele de fasole conțin foarte puține grăsimi și nu au colesterol, numai dacă, sunt prelucrate sau preparate alături de alte ingrediente, cum ar fi untură sau uleiul.

Fasolea verde conține fibre alimentare care stimulează digestia, este bogată în magneziu, potasiu, calciu, datorită acestora, fasolea verde ajută la prevenirea crampelor musculare.

                fasole verde 

Fasolea boabe roșie este bogată în antioxidanți, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și scade riscul de cancer, conține fibre alimentare, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, prevenind constipația și reglează nivelul de glicemie din sânge. De asemenea, conține substanțe active, care taie pofta de mâncare, deci este recomandată în lupta cu kilogramele în plus.

                fasole roșie 

Fasolea boabe neagră conține fibre alimentare, este bogată în antioxidanți, care întârzie procesul de îmbătrânire, ajuta la întărirea sistemului imunitar, scade nivelul colesterolului și stabilizează tensiunea arterială, este un aliment recomandat celor care au stări depresive sau dezechilibre psihice.

               fasole neagră 

Fasolea boabe albă are un conținut ridicat de fibre, care ajută digestia; previne constipația și stopează balonarea; proteine care conferă energie; fierul care alunga starea de oboseala; potasiul reduce retenția de apă și scade nivelul de colesterol din sânge; calciu care contribuie la topirea depozitelor de grăsime și ajută la sănătatea oaselor; carbohidrați complecși, sunt nutrienții care furnizează energie pentru mușchi și creier.

               fasole albă 

Fasolea are o importanță agrotehnică foarte mare, fiind plantă care fixează azotul; se folosește în medicina; deșeurile de boabe, paie sunt folosite ca hrana pentru capre și oi; din frunzele de fasole se poate extrage acid citric; se folosește în alimentație; în industrie.

RECOMADARE

Consumul de fasole uscată este recomandat persoanelor care au deficiență de fier, copiilor aflați în perioada de creștere, persoanelor care sunt în convalescență, persoanelor care suferă de diabet.

 

 

sursă foto cover

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Claudio
Am cumparat un kilogram de fasole de la piata si am "prostul obicei" sa spal legumele si fructele cu apa calda. La prima spalare am constatat un miros puternic de insecticid. Apoi am spalat fasolea in douazeci de ape calda rece. Mirosul persista. Aveti de grija cu ce va intoxicati. Acesta este un mesaj generat de buiecg. Va rog raspanditi acest mesaj si aveti mare grija de sanatatea voastra