Feriga - o planta vermifuga

DESCRIERE, GENERALITATI

Feriga - DRYOPTERIS FILIX-MAS - denumiri populare feriga de viermi, barba ursului, feliga, ferice, iarba-șarpelui, firica, limba-cerbului, limba șarpelui, spasul-dracului, năvalnic, spata-dracului, este considerată o plantă MEDICINALĂ, face parte din familia Aspidiaceae.

Este o plantă erboasă, perenă, are o arie larga de răspândire geografică, în regiunile cu exces de umiditate, prin pădurile montane și de pe dealuri din Europa, America Asia, la noi este întâlnită la poalele întregului lanț Carpatic, în locurile umbrite din pădurile de foioase, tufărișuri și buruienișuri, în apropierea cursurilor de apă, acolo unde solul este reavan chiar jilav.

feriga sursă foto

Rizomul – rădăcina - este acoperit cu solzi de culoare cafenie, este subteran, lung ajunge la 30 cm, gros, este fixat în sol prin numeroase rădăcini subțiri, firoase, negricioase.

Frunzele cresc și se dezvoltă din rizom în fiecare primăvara, când apar sunt răsucite, ca niște cârlige, pe măsură ce se dezvoltă se desfac și se întind, frunzele mature sunt mari, ajung până la un metru lungime, pețiolul frunzei este bine dezvoltat acoperit cu o pulbere brun-roșcată, pe spatele frunzelor se găsesc grupuri de puncte brune - sori- cu sporangi plini cu spori.

                feriga sursă foto

Feriga se înmulțește prin spori.

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

În scopuri medicinale se recoltează rizomul, în lunile martie-mai sau septembrie-noiembrie, nu se spală, se curăță de solzii cafenii până se ajunge la miezul verde, se usucă la umbră, în locuri uscate și aerisite, după uscare au un gust dulceag, coloritul este verde-deschis, se păstrează în săculeți de pânză, în locuri uscate, rizomii conțin substanțe minerale, ulei volatil, ulei gras, enzime, derivați florobutirofenonici, etc.

PREPARATE, RECOMANDARI

Rizomul este folosit în industria farmaceutică, și în medicina veterinară, unde se prelucrează în stare proaspătă sub formă de medicamente vermifuge, pentru combaterea viermilor intestinali,- limbrici și tenia -.

Din frunzele de feriga se prepară un decoct, benefic celor care suferă de artrită și reumatism.

                feriga sursă foto

PRECAUTII

Preparatele din feriga se administrează numai sub supraveghere medicala, depășirea dozajului sau administrarea incorectă, pot produce intoxicații care se manifestă prin vomă, greață, diaree etc.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0