Fisticul - intareste sistemul imunitar

DESCRIERE, GENERALITATI

Fisticul - PISTACIA VERA - este fructul unei speciei de arbuști, care aparțin familiei Anacardaceae, din specia Pistacia. Este un arbust foios de mărime medie, originar din vestului Asiei, cunoscut din cele mai vechi timpuri, este cultivat în Turcia, Iran, China, Statele Unite, produce fructe după 8-10 ani de viață.

arborele de fistic sursă foto

Fructul este o drupă, miezul este partea comestibilă, crește sub formă de ciorchine, asemănător cu strugurii, fructul matur, crește într-o coajă groasă, tare, o culoare maronie-albicioasă, miezul de culoare galben-verzuie, uimește cu proprietățile sale nutritive puternice.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI

Fisticul este bogat în proteine, fibre alimentare, abundă în vitamine - vitamina A, E, complexul B -B1, B3, B6, B9 -, minerale - potasiu, fier, zinc, calciu, cupru, mangan, seleniu -, bogat în antioxidanți, ideal pentru a ține greutatea sub control, este gustarea perfectă între mese, prin care se asigură organismului nutrienții de care are nevoie.

  • mineralele sunt benefice pentru sănătatea sângelui, oaselor, dinților, și a țesutului muscular.
  • ține colesterolul sub control, persoanele care consumă zilnic 100 gr de fistic crud, reușesc să țină sub control nivelul colesterolului rău (LDL), care este un factor de risc major în apariția bolilor cardiovasculare, acizii grași esențiali, - Omega 3 și Omega 9 -, ajută la combaterea colesterolului rău din sânge.
  • stimulează sistemul imunitar, menține sănătatea inimii, vitamina B9 - acidul folic - are efect relaxant asupra vaselor de sânge, prevenind astfel, apariția hipertensiunii arteriale, care este un alt factor de risc cu potențial cardiovascular, vitamina B1, previne apariția tulburărilor de ritm cardiac.
  • ajută digestia, combate constipația și diabetul zaharat - persoanele care consumă fistic crud, au un tranzit intestinal bun, fiind protejate de constipație, datorită conținutului mare de fibre alimentare, care aduc și senzația de sațietate, fisticul are și capacitatea de a transforma carbohidrații și alți nutrienți în glucoză, menținând astfel nivelul glicemiei la cote normale, prevenind astfel apariția diabetului, deci fisticul poate fi consumat și de diabetici.
  • combate stresul și migrena - vitamina B6 si magneziul, asigură buna funcționare a celulelor nervoase, fisticul este un remediu admirabil pentru combaterea stresului, iar cei doi nutrienți ajută și la eliminarea durerilor de cap, se recomandă 50-100 gr de fistic crud, până la remedierea durerii.
  • protejează vederea - zeaxantina și luteina, doi carotenoizi, care se găsesc din abundență în fistic, sunt două substanțe indispensabile, care ajută la prevenirea degenerescentei maculare, o afecțiune legata de vârstă, cauza principala a deficientelor de vedere și orbire. 
  • previne îmbătrânirea și ridarea pielii - vitamina E, conținută de fistic, combate procesul de îmbătrânire a pielii, uleiul de fistic are proprietăți emoliente, hidratând pielea, și prevenind uscarea ei, uleiul se folosește și pentru masaj medicinal, dar și ca ulei aromatic.
  • combate mătreața și face parul mai rezistent - consumul de fistic întărește firul de păr, îl face mai flexibil, există măști de păr cu fistic care se folosesc extern, și care hidratează și hrănesc firul de păr în profunzime, este benefic pentru firele despicate, fisticul conține biotina, o substanță care combate căderea părului.

UTILIZARE

Fisticul se găsește sub diferite forme - crud, fără coajă, decorticat, sărat și prăjit, pentru a beneficia de proprietățile binefăcătoare ale fisticului, este recomandat consumul în stare proaspătă, fisticul prăjit, își pierde din valoarea nutritivă, din cauza prelucrării, conține grăsimi saturate și sare, care favorizează apariția bolilor de inimă.

                fistic sursă foto

Fisticul se poate consuma ca atare, pentru gustul sau deosebit, adăugat în preparate din orez, în prăjituri, creme, pâine, brioșe, etc. se poate păstra congelat, sau în vase ermetic închise, în locuri răcoroase și uscate.

În cantități mari aduce kilograme în plus, deoarece este bogat în calorii.

Fisticul se poate achizitiona de la magzinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0