Exista o gama variata de plante cu flori albastre, intr-o diversitate de nuante, care plantate in gradina, balcon, terasa, vor da o nota aparte si vor atrage privirile iubitorilor de flori si de frumos, daca sunt respectate cerintele plantei, sol, umiditate, conditii climaterice, durata lor de viata va fi lunga.
Iata câteva dintre speciile care decoreaza gradina, balconul sau terasa:
BOVALIA, FLOAREA AMETIST - BROWALLIA SPECIOSA -
DESCRIERE, GENERALITATI
Este o planta potrivita pentru locurile umbrite din gradina sau de langa casa, creste in tufa, este scunda cu frunzisul verde-inchis, bogat si compact, decorativa prin aspect si prin coloritul florilor in forma de stea, care dureaza din primavara si pana toamna tarziu, exista varietati cu flori de culoare bleu sau purpurie, cele mai populare sunt tufele cu flori albastru-violaceu.
INTRETINERE
Locul ideal pentru Browallii, este unul cu multa lumina, însorit dimineata si umbrit sau partial umbrit dupa masa, se poate planta si in ghiveci in balcon sau intr-o parte umbrita a terasei, ghiveciul nu trebuie sa fie prea mare, trei-patru plantute cultivate intr-un ghiveci dezvolta o tufa foarte frumoasa.
Planta nu are nevoie de multa apa, trebuie verificat pamantul inainte de udare si atunci cand vremea este torida nu trebuie udata exagerat, nu-i place umiditatea in exces si nici soarele arzator, de asemenea nu rezista la frig, temperaturile sub 10 grade, duc la ofilirea si uscarea plantei.
INMULTIREA
Inmultirea se poate face prin seminte care se seamana in luna februarie-aprilie, si va inflori toata vara, sau vara pentru a avea flori pina in iarna, sau prin butasi care se gasesc in magazinele de specialitate.
NU-MA-UITA - MYOSOTIS -
DESCRIERE, GENERALITATI
Este o planta erbacee, anuala, perena sau bienala, care creste si spontan in paduri, fanete sub forma de tufe scurte, albastre, compacte, simple si gratioase, se cultivata in gradini, balcoane, terase ca planta ornamentala, apreciata pentru gingasia si frumusetea florilor.
Tulpina este scurta, frunzele de nuanta verde deschis, scurte, în forma de spatula.
Florile sunt renumite pentru frumusetea lor unica, sunt mici au cinci petale cu diverse nuante de albastru, uneori au nuante violacee sau roz, sunt asezate în manunchiuri si au textura de hârtie creponata, se deschid primavara, din luna aprilie si tin pâna în iunie, pe masura ce se maturizeaza, florile se închid la culoare.
INMULTIRE, INGRIJIRE
Planta se înmulteste prin seminte, se seamana din luna iunie pâna în august, nu este o planta pretentioasa, insa prefera soluri care retin umezeala, se poate semana direct în gradina dupa ce a trecut pericolul de înghet, in locuri partial umbrite.
La sfirsitul toamnei si începutul primaverii, in perioada de repaus, se umezeste solul, folosind o cantitate mica de apa la sapte - zece zile, primavara este necesara o fertilizare cu îngrasamint lichid pentru plante cu flori, care se gaseste in magazinele de specializate.
NEMTISORUL - DELPHINIUM -
DESCRIERE, GENERALITATI
Este o planta erbacee anuala, creste aproape in toate gradinile, tulpina este erecta, subtire, inalta de 50 cm, dar poate creste si peste 1 metru, cele mai multe varietati au florile in nuante de albastru, exista si specii albe, roz intens, roz pal, grena, florile sunt dispuse in forma de spic.
INGRIJIRE
Nu este o planta petentioasa, se planteaza ca si planta decorativa in grupuri, in spatii insorite, dar si la semiumbra creste bine, cu conditia sa nu fie in bataia vantului, arata bine linga borduri datorita taliei inalte, sau ca floare taiata in aranjamente florale, o tufa matura are nevoie de un spatiu de un mp, pentru a-si pune in valoarea toata frumusetea.
Udarea nu trebuie facuta in exces, solul trebuie sa fie bine drenat, nu-i place ca apa sa balteasca la radacina, vara in perioadele secetoase, nu trebuie udata in exces.
Nemtisorul este o planta foarte tolerata la frigul de peste iarna, se poate proteja cu frunze sau paie, temperatura scazuta de peste iarna stimuleaza planta sa infloreasca abundent in vara urmatoare.
Nemtisorul se dezvolta foarte bine, intr-un sol proaspat, fertilizat cu gunoi de grajd, toamna, prefera solurile neutre.
INMULTIRE
Nemtisorul se înmulteste prin seminte, se gasesc in magazinele de specialitate, sau se pot recolta din propria gradina din spicuri de flori uscate, se pun la uscat câteva zile la soare si se pastreaza intr-un loc uscat în pungi de hârtie, unde sa nu ajunga mai ales copii, pentru ca semintele sunt toxice.
Lasa un comentariu