DESCRIERE, GENERALITATI
Albăstrelele - CENTAUREA CYANUS -, denumiri populare - clopoțel, albăstrița, corobatica, floare de grâu, floare - vânată, ghioc, floarea-paiului, tătăișe, iarba-frigurilor, vinetele, vinețica - de - câmp, zglavoc. Este o plantă anuală, erbacee, crește până la 1 metru trăiesc 1-2 ani, le găsim răspândite în zonele de câmpie și de deal, pe marginile drumurilor, în locuri pietroase, pe lângă lanurile de cereale, în special pe lângă cele de porumb. Este apreciată ca o plantă medicinală, care se cultivă și în scop decorativ.
Tulpina este muchiată, erectă, simplă sau ramificată, frunzele sunt lungi și înguste, pufoase, verzi - albăstrui datorită perișorilor care le acoperă, sunt dispuse altern pe tulpina, la baza sunt așezate în formă de rozetă.
Florile sunt de nuanță albastru-viu, uneori sunt colorate în albastru-violaceu, roz-violet, chiar alb, sunt tubuloase, dispuse în vârful tulpinilor în capitule solitare, înflorește vara în lunile iulie-septembrie, întreaga plantă este acoperită de perișori fini, care îi dau o culoare verde - albăstruie și un aspect mătăsos. Florile, se adună pe timp uscat și însorit, când ele sunt complet deschise, se pun la uscat la soare în straturi subțiri, se păstrează în săculeți de material sau pungi de hârtie.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Planta este folosită mai ales în cosmetică pentru uz extern, în scopuri medicinale în oftalmologie, se recoltează florile, acestea conțin polifenolii, tanini, centaurina, ciocorina, flavanoide, cianina, antocianidine -, sărurile minerale - potasiu, magneziu -, aceste substanțe din conținut îi conferă proprietăți - diuretice, antidiareeice, antiinflamatoare, calmante, hidratante, emoliente, astringente, antiîmbătrânire -.
PREPARATE, RECOMANDARI
Infuzie din flori de albastrele - o linguriță cu flori de albastrele uscate la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, intern se utilizează ca și diuretic și antidiareic.
- este eficientă în afecțiuni renale și ale vezicii urinare - combate depunerea de calculi și ajută la eliminarea lor -,
- îmbunătățește digestia,
- mărește rezistența organismului la infecții,
- este eficientă în diaree,
- are efecte diuretice în gută, reumatism - ajută la eliminarea apei din țesuturi și calmează durerile reumatice,
- comprese, spălaturi, cataplasme cu infuzia de flori de albastrele,
- atenuează senzația de ochi obosiți,
- atenuează cearcănele și pungile de sub ochi,
- tratează inflamații ale pleoapelor,
- atenuează ridurile,
- tratează conjunctivita,
- vindecă orjeletului - urciorul -,
- efecte de regenerare asupra pielii - dă suplețe și catifelează pielea -.
Extractul de albastrele, este ingredient în compoziția a foarte multe produse cosmetice și de îngrijire - creme hidratante, loțiuni hidratante, demachiante, șampoane, loțiuni de plajă, farduri, pudră de față, fond de ten, rimel, creme pentru îngrijirea zonelor din jurul ochilor, măști antiîmbătrânire.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.
Lasa un comentariu