DESCRIERE, GENERALITATI
Goji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile de aproximativ 2 ×2,5 m, Goji înflorește începând din luna iunie și rodește, începând cu luna august având perioade când are și flori și fructe.
Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci. Fructele Goji au fost descoperite în China, Tibet și India, și sunt folosite pentru menținerea sănătății și încetinirea procesului de îmbătrânire.
Au un gust dulce – acrișor se consumă proaspete, sub formă de suc, pudră, capsule și uscate; poate fi ingredient în salate, în supe, în ceai, prăjituri, ciocolată, înghețată sau sucuri de fructe Goji, vin de fructe Goji, lichior de fructe Goji.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Fructele proaspete de Goji păstrează cel mai bine proprietățile benefice ale acestui fruct. În stare proaspătă, fructele Goji conțin - proteine, vitaminele A, B1, B3, B5, fibre ,betacaroten; aminoacizi; minerale; polizaharide; uleiuri esențiale - dar proaspete se pot consuma doar în câteva zile.
Sucul a fost până recent cea mai răspândită formă de consum, dar sub formă de suc, fructele Goji își pierd o mare parte din nutrienți și antioxidanți. Și sub formă de pudră, fructele își pierd multe vitamine și minerale.
În consumul terapeutic, sunt utilizate fructele Goji uscate care se pot conserva timp de un an, și își păstrează o mare parte din substanțele nutritive și antioxidanți. În primele zile, trebuie să se facă un consum echilibrat, trebuie început lent.
RECOMANDARE
Oboseala fizică, psihică, mersul des la toaletă, somnolența, pot fi resimțite în primele zile de consum, ele se resimt nu mai mult de 14 zile, după care se vor simți adevăratele beneficii: o stare generală mai bună, o stare psihică mai bună, un somn mai bun. Este recomandat ca în primele 3 zile să se consume câte 5 fructe Goji pe zi, după care este indicat să se dubleze cantitatea, daca apar simptome neplăcute se reduce cantitatea la jumătate, de asemenea este recomandat ca în timpul consumului de fructe Goji să se suplimenteze și consumul de apă, deoarece,fructele Goji pot favoriza constipația.
Cu treizeci de minute înainte de a lua micul dejun, se pot consuma 25 grame de Goji uscate, masticația fiind lentă se va putea simți din plin aroma acestor fructe. Pentru că abundă în vitamine, proteine, minerale, fibre, aminoacizi, fructele Goji ajută sistemul endocrin, regland nivelul hormonal; previn degradarea vederii datorită conținutului de betacaroten; cresc imunitatea organismului; întăresc oasele și ligamentele, încetinesc îmbătrânirea pielii; sunt benefice pentru persoanele anemice, datorita conținutului de fier și fibre.
UTILIZARE
Fructele Goji se pot consuma, în combinație cu nuci, semințe, fulgi de ovăz, miere de albine, aducând un plus de nutrienți; în cereale cu lapte la micul dejun, se poate adăuga 1 lingură de fructe, și în orezul cu lapte, în budinci, în iaurt, se pot adaugă fructe de Goji.
Un suc energizant se poate obține dacă se combină 1 lingură de Goji cu 1 lingură de cătină, 2-3 linguri de miere de albine, zeama de lămâie și apă, toate se dau prin blender, se strecoară sau nu.
Lasa un comentariu
www.plantatiegoji.ro