Fructele uscate sunt solutia ideala pentru o alimentatie echilibrata in sezonul rece si mai ales in timpul postului, sunt o sursa aproape la fel de bogata în vitamine, minerale, fibre, si alti nutrienti esentiali, ca si fructele proaspete, dar trebuie avut grija sa nu exageram pentu ca sunt de doua-trei ori mai bogate in calorii, deci consumul exagerat ingrasa. Fructele deshidratate, au rolul de a diversifica meniul de fiecare zi sunt bogate in vitamine, antioxidanti, contin mari cantitati de minerale,- fosfor, calciu, fier, esentiale pentru oase si dinti sanatosi, fierul cu rol de producere a globulelor rosii, globule care asigura transportul oxigenului in întregul organism -, acidul folic, care previne caderea parului, ajuta la întarirea unghiilor si face pielea mai elastica, iar continutul mare de fibre, ajuta digestia si mentin sanatatea colonului.
CIRESELE USCATE
BENEFICII PENTRU SANATATE
Ciresele uscate, contin vitaminele C, E, provitamina A, minerale,- fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, bor -, acid pantotenic, contin mari cantitati de acid folic, fibre, antocianine,- dau culoarea rosie cireselor-, antioxidanti cu puternice proprietati antiinflamatoare, benefici in numeroase afectiuni inflamatorii,- guta,- artrita,- combat cariile dentare,- scad colesterolul,- trateaza insomniile si imbunatatesc somnul,- sunt un medicament pentru durerea musculara,- mentin sanatatea oaselor, scad nivelul inflamatiilor din organism, datorita continutului de vitamina C, bor si potasiu,- sunt si un excelent tonic digestiv, benefice in buna functionare a ficatului.
RECOMANDARI
Ciresele uscate, contin o cantitate mai mare de zahar decat multe alte fructe, consumul in exces poate duce la cresterea glicemiei, si la acumularea de kilograme.
PRUNELE USCATE
BENEFICII PENTRU SANATATE
Prunele uscate sunt fructele folosite de bunicii si strabunicii nostrii, mai ales in perioadele de post, in zilele noastre sunt mai putin apreciate desi au o aroma placuta sunt gustoase si parfumate si contin numerosi nutrienti, sunt o sursa bogata de vitamina C, vitaminele A, B6, K, sunt bogate in potasiu, calciu, seleniu, magneziu, fier,- si fibre, sunt sarace in calorii.
Contin doi fitonutrienti unici, denumiti - neoclorogenic si acidul clorogenic, care au proprietati antioxidante puternice,- distrug radicalii liberi care ataca celulele -.
Stimuleaza memoria,- sunt energizante,- previn aparitia bolilor de inima,- imbunatatesc digestia,- ideale in dietele pentru slabit,- previn cancerul,- reduc riscul accidentelor vasculare,- controleaza tensiunea arteriala,- combat anemia,- ajuta la cresterea oaselor,- trateaza constipatia,- tonic intestinal.
CONTRAINDICATII
Prunele uscate nu sunt benefice persoanelor care sufera de diabet zaharat deoarece au un nivel ridicat de glucide, nu sunt indicate în diaree acuta sau cronica si nici persoanelor care au afectiuni renale,- pietre la rinichi -.
AFINELE USCATE
BENEFICII PENTRU SANATATE
Afinele uscate se numara printre cei mai puternici antioxidanti, cu numeroase beneficii pentru sanatate, sunt o sursa bogata de minerale - mangan, fier, calciu, zinc, fosfor, seleniu -, vitaminele A, C, K, E, F, PP ,grupul vitaminic B, antocianine,- un antioxidant puternic, care da culoarea albastru-inchis afinelor, ataca radicalii liberi responsabili de boala canceroasa, si blocheaza dezvoltarea tumorilor-, contin si multe fibre.
Consumul de afine - scade colesterolul,- reduce riscul de boli cardiovasculare,- intareste vasele de sange,- imbunatateste functiile creierului si stimuleaza memoria,- ajuta la buna functionare a sistemului cardio-vascular,- previn aparitia bolii Alzheimer,- normalizeaza glicemia,- combat anemia,- imbunatatesc vederea,- combate infectiile din intestine.
FRUCTELE GOJI
BENEFICII PENTRU SANATATE
Fructele goji uscate, au o valoare calorica ridicata - 100 de grame au 371 de calorii, contin vitamine esentiale B1, B2, B3, C, provitamina A, vitamina E, beta-caroten, Omega 3, minerale, - fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, germaniu -, contin proteine, polizaharide,.
Fructul goji, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti,- are efecte energizante pentru organism,- intareste sistemul imunitar,- reduce nivelul colesterolului,- controleaza tensiunea arteriala,- inhiba cresterea tumorilor canceroase,- incetineste procesul de imbatrinire,- confera imunitate virala si bacteriana,- protejeaza si infrumuseteaza pielea.
CEAIUL DE GOJI,- doua lingurite de fructe uscate la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat, se pot consuma si fructele dupa ce a fost savurat ceaiul, este bogat in antioxidanti care lupta impotriva imbatrinirii premature a organismului, vitamina A si carotenoidele care ajuta vederea, si combate degenerarea maculara, protejeaza ficatul, stimuleaza circulatia.
- consumat dimineata, ceaiul de goji este energizant, intareste sistemul imunitar, combate formarea celulelor canceroase,
- consumat seara, ceaiul de goji contribuie la un somn linistit si odihnitor,
- o ceasca de ceai de goji consumata zilnic, are efecte antiinflamatoare, antimicotice, antibacteriene, asigura o stare de bine, de sanatate, combate efectele vatamatoare ale factorilor din mediul inconjurator sa afecteze organismul.
Fructele de goji se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
SMOCHINELE
BENEFICII PENTRU SANATATE
Smochinele sunt un - remediu sigur împotriva constipatiei,- se digera usor,- ajuta la oxigenarea celulelor,- combat radicalii liberi,- previn aparitia cancerului datorita unui puternic agent cancerigen pe care il contin benzaldehida,- sunt o sursa bogata de calciu, fier si fosfor, acid folic,- sunt benefice pentru decongestionarea cailor respiratorii,- benefice in laringite, traheite, guturai,- sub forma de sirop - sunt un puternic energizant, sunt benefice sub forma de decoct pentru tratarea anginei,- gargara -, sub forma de spalaturi in inflamatii ale gingiilor, previn anemia.
CONTRAINDICATII
Smochinele uscate, trebuie consumate cu prudenta si la recomandarea medicului de catre persoanele care sufera de diabet, de cei care sunt predispusi sa puna kilograme in plus, persoanele care au dieta anti-colesterol, deoarece prin uscare apa continuta se transforma in zahar.
NUCILE
BENEFICII PENTRU SANATATE
Nucile pe linga continutul de vitamina C, sunt bogate in grupul vitaminic B, beneficiile consumului de nuci sunt date, in mare masura, de continutul mare de grasimi sanatoase, acizi grasi Omega 3 si Omega 9.
Consumul de nuci - reduce riscul de boli cardiovasculare, de cancer si diabet, nucile sunt energizante,- scad colesterolul,- previn bolile de inima,- combat stresul, oboseala pshica si fizica, contin multe calorii, deci consumul exagerat de nuci ingrasa,- ajuta la regenerarea parului, previn imbatrinirea prematura a pielii.
Nucile contin multe fibre alimentare si proteine, datorita carora nucile confera senzatia de satietate, deci potolesc foamea, se pot include în orice dieta de slabit cu moderatie, mai ales ca au si capacitatea de a înlocui carnea sau soia.
Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ ele nu inlocuiesc recomandarile si tratamentul prescris de medicul specialist.
Lasa un comentariu