Fructele uscate, pot fi o gustare sau un desert bogat in vitamine, minerale, grasimi naturale sanatoase care aduc multe beneficii organismului si sanatatii.
Fructele prin deshidratare pierd o parte din vitamine, dar isi pastreaza continutul in minerale, si nutrienti necesari organismului mai ales in perioada rece de iarna cand isi arata adevaratele insusiri de medicamente naturale.
Fructele uscate reprezinta cea mai sanatoasa sursa de zahar, dupa fructele proaspete, sunt tonifiante, diuretice, laxative, nutritive, energizante, se digera la fel de usor ca si fructele crude, si au efecte antioxidante benefice pentru organism si pentru sanatate.
KIWI - USCATE
PRINCIPII ACTIVE
Kiwi, fructul dulce si suculent cu o textura cremoasa, este sarac in calorii si foarte bogat in substante nutritive - potasiu, fier, magneziu, calciu, cupru, vitamina C, E, K ,B6, este bogat in vitamina A, acid folic - esential in timpul sarcinii -, luteina - o substanta care reduce riscul aparitiei cancerului, a bolilor de inima -, sunt o excelenta sursa de fibre naturale, flavonoizi si antioxidanti.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- imbunatateste si intareste sistemul imunitar al organismului,
- ajuta la dezvoltarea si intarirea oaselor, la dezvoltarea creierului datorita continutului de cupru,
- curata colonul de toxine datorita aportului de fibre naturale, reduce riscul de aparitie a cancerului de colon,
- previne flatulenta si constipatia, datorita continutului mare de fibre este laxativ,
- imbunatateste tranzitul intestinal,
- reduce riscul aparitiei bolilor canceroase, datorita antioxidantilor si a luteinei din continut,
- scade nivelul colesterolului,
- previne anemia, contribuind la absortia fierului,
- intarzie imbatrinirea prematura datorita antioxidantilor din continut,
- reduce riscul aparitiei bolilor de inima,
- ajuta la prevenirea afectiunilor respiratorii, a asmului si a alergiilor,
- protejeaza ochii impotriva degenerescentei maculare, boala care apare odata cu varsta si care duce la orbire,
- combate diabetul, previn imbolnavirea de diabet si a bolilor de inima,
- este indicat in dietele de slabire, datorita continutului mare de fibre si a continutului scazut de calorii si glucide.
AGRISELE - USCATE
PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI
Agrisele rosiatice, galbene sau verzui, cu gust dulce acrisor, sunt folosite de chinezi in medicina traditionala de mii da ani, pentru multimea de beneficii pe care le aduc sanatatii.
Agrisele la noi sunt destul de cunoscute, arbustii teposi de agris se cultiva pe suprafete mici, mai ales in gradinile din Transilvania si se consuma proaspete, congelate sau uscate, au perioada de coacere vara in iunie-iulie.
Agrisele sunt foarte bogate in vitamina C - de 20 de ori mai multa decat portocalele -, contin vitamina E, P, provitamina A, vitamine din grupul vitaminic B -B1, B2, B6,-, antioxidanti, antocianine, minerale - calciu, fosfor, fier, potasiu, crom, sodiu, iod, mangan, magneziu, pectine, zaharuri, acid citric, acid tartric, acid malic, acizi grasi Omega 3, Omega 6, fibre solubile, putine calorii.
Agrisele au efect antioxidant, anti-aging, antiinflamator, sunt diuretice puternice, antibacteriene, laxative, sunt tonic-aperitive, stomahice - stimuleaza digestia -.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- cresc imunitatea organismului, ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, bacteriilor, inflamatiilor,
- stimuleaza activitatea cardiovasculara, fiind bogate in antioxidanti, flavonoide, antocianine, potasiu,
- combat diareea si dizenteria,
- remediu natural impotriva constipatiei,
- previn aparitia cancerului de colon,
- ajuta la detoxifierea organismului,
- trateaza afectiunile respiratorii, remediu in starile gripale,
- benefice asupra fertilitatii feminine,
- protejeaza intregului aparat reproducator,
- ajuta la tratarea infectiilor bacteriene si parazitare, a candidozei cronice,
- normalizeaza valoarea glicemiei, prin stimularea productiei de insulina, sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet sub forma de ceai, se beau una-doua cani pe zi,
- previn aparitia diabetului la persoanele cu risc mare de imbolnavire,
- scad tensiunea arteriala, datorita efectului hipotensiv, trateaza hipertensiunea arteriala,
- reduc nivelul colesterolului din sange,
- sunt benefice in dietele pentru slabire, avand un continut scazut de calorii,
- stimuleaza formarea globulelor rosii,
- sunt usor digerabile, combat indigestia,
- protejeaza sanatatea unghiilor si a dintilor,
- amelioreaza afectiunile oculare - cataracta, hipermetropia -, trateaza infectiile urechilor,
- recomandate in dieta persoanelor obeze, pentru ca regleaza metabolismul,
- benefice in anemii, in avitaminoze, in insuficienta de fier,
- stimuleaza functiile ficatului - foarte benefice in - hepatita, ciroza hepatica -,
- eficiente in afectiunile rinichilor, in guta, reumatism, artrita, datorita efectelor diuretice,
- remediu ideal impotriva anxietatii si a stresului, cresc puterea de concentrare, imbunatatesc memoria, fiind benefice pentru elevi si studenti,
- sunt recomandate si in convalescenta datorita efectului remineralizant.
Lasa un comentariu