Fructele uscate - merisoare, caise, stafide - izvor de energie

Fructele uscate, pot fi o gustare sau un desert bogat in vitamine, minerale, grasimi naturale sanatoase care aduc multe beneficii organismului si sanatatii.

Fructele prin deshidratare pierd o parte din vitamine, dar isi pastreaza continutul in minerale, si nutrienti necesari organismului mai ales in perioada rece de iarna cand isi arata adevaratele insusiri de medicamente naturale.

Fructele uscate reprezinta cea mai sanatoasa sursa de zahar, dupa fructele proaspete, sunt tonifiante, diuretice, laxative, nutritive, energizante, se digera la fel de usor ca si fructele crude, si au efecte antioxidante benefice pentru organism si pentru sanatate.

MERISOARELE USCATE

Merisoarele uscate sunt un adevarat izvor de energie si sanatate prin continutul mare de vitamine si minerale indicate persoanelor anemice, si celor care sufera de diabet.

                 merisoare 

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

  • merisoarele fructele micute si purpurii, contin o mare cantitate de vitamina C, polivitamina A, grupul viataminic B,- B1,B2 -, glucoza si fructoza, sunt bogate în minerale si acizi organici, contin resveratrolul, un puternic antioxidant, flavonoide si saponine,- substante cu o puternica actiune diuretica si antioxidanta -, tanini - substante antibacteriene si antimicotice -.

Merisoarele uscate sunt adevarate antibiotice naturale, sunt antiinflamatoare,-antioxidante,- antiseptice,- astringente,- diuretice,- dezinfectante.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • merisoarele sunt un remediu natural in prevenirea  si tratarea infectiilor renale, intestinale si gastrice,
  • curata rinichii si ajuta la eliminarea calculilor,
  • combat cresterea si inmultirea bacteriei E.coli,
  • sunt un medicament pentru guta,
  • sunt recomandate in anemie,
  • intaresc sistemul imunitar,
  • energizeaza organismul,
  • sunt benefice in dieta persoanelor care sufera de diabet,
  • combat infectiile respiratorii - tusea, bronsite, laringite -,
  • combat infectiile parazitare digestive, bucale,
  • combat bacteria Helicobacter pylori, care produce ulcerul, gastrita, cancerul de stomac.

                 merisoare uscate 

Merisoare uscate se pot consuma ca atare, sau in salate si preparate de patiserie, se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

CAISELE USCATE

Caisele uscate sunt printe cele mai consumate dintre fructele uscate.

                caise 

PRINCIPII ACTIVE

  • caisele uscate au un continut important de principii rare foarte importante pentru sanatate,- nichel, argint, titan, molibden -, minerale - fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, iod, cupru, cobalt, zinc, siliciu -, care in fructele uscate se regasesc intr-o cantitate mai mare decat in caisele proaspete, vitamine - C, PP, provitamina A, vitamine din grupul vitaminic B -, acizi organici, beta-caroten, pectine, polifenoli - substante antioxidante -, fibre naturale, continut mic de grasimi saturate, colesterol si sodiu, dar fiind bogate in calorii nu este recomandat in dietele de slabire.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • inbunatatesc sistemul imunitar si energizeaza organismul,
  • eficiente in tulburari gastro-intestinale,
  • sunt benefice in diaree si constipatie,
  • ajuta la reglarea metabolismului,
  • eficiente in tratarea hipovitaminozei,
  • regleaza tensiunea arteriala,
  • eficiente in prevenirea si tratarea anemiei,
  • eficiente in combaterea cancerului de stomac, plamini, vezica urinara,
  • imbunatatesc memoria,
  • sunt benefice in astenie, insomnie, convalescenta,
  • ajuta la regenerarea nervilor si a tesuturilor,
  • imbunatatesc si mentin vederea sanatoasa,
  • efecte de catifelare a pielii si de indesare a parului,
  • tonifica musculatura, si intarzie imbatrinirea datorita magneziului din continut.

               caise uscate 

Caisele uscate se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

STAFIDELE

Stafidele atat de cunoscute si apreciate in bucatarie, sunt obtinute din anumite soiuri de struguri fara seminte, sunt fructe uscate cu un continut mare de zahar,- glucoza si fructoza -, pot inlocui cu mare scces bomboanele.

              struguri 

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

  • stafidele contin polifenoli,- antioxidati puternici, vitamine din grupul vitaminic B -B1,B2,B5 -, polivitamina A, vitanina C, K, beta-caroten, carotenoide, saruri minerale -bor, potasiu, calciu, fier, cupru,magneziu, iod -, fibre, acid ascorbic, niacina, piridoxina.
  • stafidele sunt - antiinflamatoare,- antioxidante,- antibacteriene,- tonice.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • ajuta la intarirea inimii,
  • micsoreaza aparitia bolilor cardiovasculare,
  • previn arteroscleroza,
  • previn aparitia cancerului de colon, san,
  • sunt energizante si tonice pentru organism,
  • combat oboseala fizica si psihica,
  • previn starile de anxietate, de depresie,
  • regleaza digestia datorita continutului de fibre,
  • reduc aciditatea stomacala,
  • se digera usor si se asimileaza repede de organism,
  • sunt laxative si previn constipatia,
  • sunt indicate persoanelor care vor sa castige in greutate si persoanelor anemice,
  • regleaza tensiunea arteriala si fluidizeaza sangele,
  • ajuta la cresterea si intarirea structurii osoase, imbunatatesc sanatatea dintilor si a gingiilor,
  • previn osteoporoza datorita continutului de bor care ajuta la intarirea oaselor si a articulatiilor,
  • protejeaza ochii si mentin sanatatea vederii, datorita continutului de vitamina A, beta-caroten si carotenoide,
  • previn caderea parului.

                stafide sursa foto

CONTRAINDICATII

  • stafidele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet, ulcer gstric si duodenal, cei care sufera de enterocolita, tuberculoza si obezitate.

 Putem achizitiona stafide de la magazine sau online AICI.

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0