Germenii de Ridiche - un antibiotic natural

GENERALITATI

Puterea de  revitalizare a germenilor este cunoscută de la începutul vieții pe pământ. Efectele binefăcătoare asupra organismului sunt cunoscute de umanitate din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice le apreciau foarte mult calitățile curative. Germenii sunt alimente vii, conțin esența plantei mature, vitalitatea provine din semințe, în care sunt strânse, toate elementele nutritive necesare plantelor.

germeni de ridiche sursă foto

Germenii, trebuie consumați proaspeți, valoarea lor nutrițională este mai mare în stare crudă, fiind preluată imediat de organism, un singur germen are mai multă substanță activa decât planta matură, au gust plăcut, caracteristic plantei mature, se pot consuma în sandvișuri, în salate, sucuri, creme etc.

Atât semințele germinate, cât și lăstarii, se pot consuma la orice masă, ca atare sau adăugați în salate sau alte preparate, germenii au o mare concentrație de vitamine și enzime, au mare putere de detoxifiere, completează cerințele organismului de vitamine, enzime și minerale naturale, prin aportul de fibre, au efect diuretic, combat constipația, reduc colesterolul, sunt benefice în prevenirea și tratarea diabetului, a obezității etc.

Toate tipurile de germeni și lăstari stimulează activitatea sistemului imunitar, pentru că volumul fibrelor din semințe crește o dată cu germinația, ele accelerează digestia, asigură asimilareă nutrienților, ajută la distrugerea grăsimilor ineficiente din organism.

Sunt recomandați în alimentația copiilor, sunt benefici persoanelor aflate în convalescență, persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, celor care fac eforturi mari, sportivilor și în general tuturor persoanelor care vor să-și mențină sănătatea.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Ridichea este o plantă folositoare pentru organism, prin conținutul de elemente nutritive, vitamine - A, C, K, grupul de vitamine B, minerale - potasiu, fier, sodiu, fosfor, magneziu, zinc și calciu -,  toate foarte importante pentru sănătatea organismului.

                ridiche  sursă foto

Pentru germinare, se pot folosi semințe de ridiche albă, ridiche neagră sau ridiche roșie, datorită procesului de germinare, lăstarii și germenii de ridiche au mai multe vitamine decât semințele din care provin.

Germeni de ridiche, se pot consuma în cantitate moderată, de către persoanele care au o stare de disconfort la consumul de ridiche ca atare, germenii de ridiche au un efect mai blând asupra stomacului, dacă nu se exagerează cantitatea zilnica consumată.

  • au efect de curățare a sângelui,
  • au efect de antibiotic natural,
  • curăță căile respiratorii, mucoasa,
  • tratează răcelile, sinuzita, astmul,
  • îmbunătățesc circulația sângelui, în cazul afecțiunilor articulațiilor,
  • au efect vermifug, elimină viermii intestinali,
  • ajută la eliminarea nisipului și pietrelor de la rinichi și bilă,
  • curăță eficient vezica urinară, rinichii și ficatul,
  • tratează acneea, curăță și înfrumusețează tenul, grație conținutului mare de fosfați.

CULTIVARE

Germenii sau lăstarii, se pot crește și acasă, investiția este mai puțin costisitoare, decât achiziționarea lor, se consuma când semințele sunt încolțite, iar lăstarii au între 2 și 5 cm, se pot consuma și rădăcinile dacă germinarea s-a făcut fără pământ. Într-un recipient de sticlă cu formă mai lungă, sau într-un borcan, cu capac în care am făcut mici găurele pentru aerisire, semințele, se pun la înmuiat pentru 24 de ore, într-un loc mai întunecos, - borcanul se așează înclinat, pentru ca semințele sa aibă mai mult spațiu -.

După ce semințele de ridiche - achiziționate de la mag. de semințe -, s-au înmuiat corespunzător, se spală de câteva ori, până când apa rămâne curată, și se așează la loc, repetând clătirea semințelor cu apă în fiecare zi, (pentru a evita dezvoltarea bacteriilor), până când încolțesc și apar mugurii, se scoate recipientul și se lasă la lumină sau la soare pentru înverzire, și se pot consuma.

                germeni de ridiche  sursă foto

Trebuie avut grijă ca apă să acopere semințele, ele își vor dubla volumul în timpul germinării, este necesara verificarea cantității de apă, care trebuie să acopere semințele și după ce ele se umflă, recipientul se așează într-un vas în poziție înclinată la 45 de grade, pentru a se scurge surplusul de apă.

Semințele trebuie răspândite în recipient, dacă stratul de semințe este prea gros și semințele sunt prea înghesuite, nu vor germina, este foarte important ca semințele să aibă aerisire, altfel vor putrezi.

Semințele încolțite, este bine să fie recoltate atunci când tulpinile plăntuțelor abia au răsărit, cantitatea de nutrienți fiind maximă, aceasta durează doar câteva zile, - în funcție de tipul de sămânță - , după cinci zile de la germinare, lăstarii devin amari la gust, se pot păstra proaspeți la rece in frigider până la cinci zile.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0