GENERALITATI
Iarba neagră - CALLUNA VULGARIS -, este o plantă care crește sub formă de tufă, în Germania și Olanda, unde sunt cultivate pe scară largă, așa numitele plante heather, în categoria cărora intră toate soiurile obținute din specia - Calluna vulgaris -, aproximativ 500 de soiuri, și genul de plante - Erica - care include peste 700 de varietăți, și numeroase soiuri, - Erica carnea, Erica gracilis, Erica darleyensis-, etc. toate aparțin familiei Ericaceae.
La noi, Calluna vulgaris, este o plantă mai puțin cunoscută, crește spontan, în zone aride, muntoase, și este cunoscută sub denumirea de - iarbă neagră, pernaj, coacăză, martaloagă, troscotal, taula, - este de fapt un arbust, care crește sub formă de tufă cu tulpini lemnoase, deosebit de rezistent la diferite condiții de temperatură, culorile pastelate ale inflorescențelor, în care predomină nuanțele pastelate închise de roșu, roz, alb, se armonizează cu decorul de toamnă și iarnă al grădinii, sau a terasei și balconului.
Tufa de iarbă neagră are o înălțime de până la 50 de cm, rezistă întregul an, cultivată în gradină sau în ghiveci, își face apariția cu adevărat atractivă, toamna, când alte plante se pregătesc de iarnă, împodobind gradină și casa cu coloritul roșu rozaliu, sau alb, face parte din categoria arbuștilor pitici și crește în zone montane, pe soluri dificile, aride, pe terenuri pe care alte plante nu se pot dezvolta.
La noi în țară, specia de plante ornamentale - Calluna Vulgaris - iarba neagră -, și Erica sunt mai puțin cunoscute, amândouă fac parte dintr-o vastă familie de plante cu inflorescențe divers colorate, unele varietăți înfloresc primăvara, altele vara, iar unele în plină iarnă
- Erica Carnea -, cu minunate flori mov, se poate crește și pe balcon sau terase deschise, mai ales ca au apărut sute de hibrizi care au florile - lila, roz, verzi și albe -.
- Erica Gracilis -, este mai des întâlnită în ghivece pe terase și balcoane, sau în gradină, florile sunt niște clopoței mari roz, care acoperă tulpina, iar frunzele abia dacă se mai vad, însă planta trebuie protejată pentru că nu rezistă la temperaturi sub -5 °C, foarte apreciată este și - erica gracilis -, varietatea alba, care înflorește de Crăciun și florile sunt albe.
DESCRIERE, CULTIARE
Tulpinile lemnoase sunt acoperite de la bază cu frunze de un verde închis, care seamănă cu niște solzi, florile sunt așezate pe toată lungimea tulpinii, înflorește la sfârșitul toamnei și florile se păstrează pe toată perioada iernii, au nuanțe de rosu-roz, alb, mov, care își păstrează prospețimea și atunci când sunt acoperite de zăpadă.
Iarba neagră este o plantă puțin pretențioasă, se poate cultiva în gradină, ca plantă decorativă, contrastul cromatic dintre verdele tulpinilor și coloritul viu al florilor, care persistă și iarna, este deosebit de atractiv.
În gradină se poate cultiva într-un loc cu soare direct, dar și la umbră, doar că zona trebuie să fie aridă, iar solul acid, o dată la o lună se poate uda plantă cu apă în care s-au adăugat câteva picături de oțet, pentru a asigura aciditatea solului.
Înmulțirea se face prin separarea lăstarilor tineri, care se pot secționa în luna aprilie, sau prin divizarea tufei.
Iarba neagra - Calluna vulgaris -, este apreciată și ca plantă vindecătoare, în scopuri medicinale sunt folosite părțile aeriene ale plantei.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Ramurile, mlădițele tinere și frunzele conțin - ulei eteric, arbutilina, substanțe minerale, acizi organici, tanoizi, flavonoide, datorită acestui conținut, iarba neagră are capacități astringente și antiseptice - cu efecte în afecțiunile cardiace,- stimulează capacitatea de contracție a mușchiului inimii,- eficient mai ales asupra aparatului urinar,- ajută la dizolvarea și eliminarea calculilor urinari,- stimulează diureza.
Iarba neagră, este cunoscută din vechime, în medicina populară era folosită pentru vindecarea rănilor, împotriva diareii și a dizenteriei, în afecțiunii ale rinichilor, în combaterea hemoragiilor.
PREPARATE, RECOMANDARI
Planta se găsește în foarte puține magazine naturiste, sau online AICI, AICI, preparatele sub forma de - infuzie, decoct, tinctură, este indicată în diverse afecțiuni, - intoxicații,- cistită, - colici abdominali,- diaree,- constipație,- amigdalită,- febră,- nevralgii, - laringite și faringite,- infuzie sub formă de gargară -,- infecții urinare,- litiază urinară,- celulită, obezitate,- hemoragii, - leucoree,- reumatism,- prostatite, - plăgi, răni și ulcerații la nivelul pielii.
Infuzia de iarbă neagră - două lingurițe de plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă clocotită.
Tratamentul cu produsele din Iarbă neagră se face numai cu acordul medicului specialist, care va prescrie dozajul și durata de administrare pentru fiecare afecțiune în parte.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.
Lasa un comentariu