Iasca galbenă - LAETIPORUS SULPHUREUS - este o ciupercă parazită, este cunoscuta sub denumirea populara de raft de sulf, pui de pădure, ciuperci pui, găină de pădure.
DESCRIERE
Crește și se dezvoltă pe părțile decojite ale copacilor, preferă stejarul, apare din luna aprilie până în noiembrie, o găsim pe pomi fructiferi, pe sălcii, salcâmi, pe marginea drumurilor, la marginea pădurilor.
Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, foarte gustoasă, apreciată ca o delicatesă, ea apare în același loc și pe același copac, ani la rând, crește pe mai multe etaje, și poate ajunge la greutăți destul de mari, apare mai ales după ploi abundente.
Ciuperca produce putregaiul brun sau putregaiul roșu pe copacii pe care crește, și pe care îi distruge în câțiva ani.
Ciuperca, este de fapt un corp fructifer la început are culoarea galben-portocaliu, este lucioasă, ondulată, ridată și suculentă, se prezintă sub forma de evantai, este compusă din mai multe pălării individuale, aranjate una în spatele celeilalte, ca niște rafturi. Culoarea ciupercii este mai vie, când este îmbibată cu apă.
Ciuperca nu prezintă picior, este foarte ușor de recunoscut, mare, intinsă, galbenă, portocalie, foarte intens colorată.
Carnea, acestui corp fructifer este gălbuie, delicioasă,fragedă și fermă la ciuperca tânără, care se poate tăia ușor cu cuțitul de pe copac, este moale, suculentă, mirosul este plăcut, discret, acrișor, piperat, spre partea care se prinde de copac, ciuperca este fibroasă.
Exemplarele tinere au cantitatea de celuloză foarte redusă, astfel, ele sunt comestibile, au un miros plăcut a ciuperca proaspătă, gustul este influențat de cantitatea de tanini absorbită din copacul-gazda.
Exemplarele bătrâne se decolorează au carnea tot mai tare devin casante, au un miros iute, amar și nu se mai pot consuma.
Gustul acestei ciuperci este la fel cu gustul cărnii de pui, la noi este mai puțin apreciata și nu se prea culege, dar în America și în Occident este foarte apreciată și este considerata o adevărată delicatesă.
UTILIZARE
Ciuperca este excelentă preparata în tocănițe sau alte preparate, carnea rămâne ferma după prepararea termica timp îndelungat, nu este indicat consumul ciupercii în stare crudă.
RECOMANDARE
Iasca galbena trebuie consumată cu precauție de către persoanele care suferă de alergii.
Se începe cu consumul unei cantități mici de ciuperca preparată, dacă nu apare nici un fel de disconfort sau neplăcere se pot consuma cu încredere.
Eventualele neplăceri apar din cauza substanțelor absorbite din scoarța copacului gazda, de aceea se pot declanșa eventuale alergii, cu cât ciuperca este mai tânără, riscul de a absorbi substanțe alergenice este mai mic.
Lasa un comentariu
Au fost foarte bune! Le-am curatat, rupt in fasii, dat prin faine, ou si pesmet si le-am prajit in tigaie. Au iesit foarte bune si fragede! Sper sa mai gasim in padure