GENERALITATI
Iasomia - Jasminum -, se cunosc peste 200 de specii de iasomie, arbusti sau liane cataratoare, majoritatea cresc in zonele tropicale si sub tropicale, cateva zeci sunt raspindite in China, India, Europa.
DESCRIERE
Arbustul de iasomie, genul- Philadelphus Coronarius -, familia Saxifragaceae, numit si lamaita, este o specie exotica originara din Europa de Sud si Caucaz, este extrem de apreciat pentru parfumul florilor, la noi se cultiva in gradini si parcuri, in scop ornamental, decoreaza prin contrastul dintre verdele frunzelor, frumusetea si abundenta florilor deosebit de parfumate.
Iasomia este un arbust drept, puternic, poate ajunge pina la 3 metri inaltime, frunzele sunt ovale, verzi, florile albe-crem, parfumate acopera copacelul ca o zapada la sfirsitul primaverii -mai-iunie -, dureaza destul de mult peste vara si raspindesc in jur lor un minunat parfum relaxant.
PROPRIETATI, FACTORI CURATIVI
In medicina naturista iasomia este folosita din cele mai vechi timpuri in tulburari ale sistemului nervos si circulator, în scop afrodiziac fiind benefica pentru ambele sexe.
In scopuri terapeutice se folosesc frunzele si florile, radacina si fructele sunt toxice.
Frunzele de iasomie contin acid acetilsalicilic, fiind un antispastic de exceptie, antibacterian, expectorant -, se consuma sub forma de ceai.
Florile de iasomie sunt bogate in ulei eteric si au o actiune relaxanta, antiseptica, afrodisiaca, din flori se prepara in combinatie cu ceai verde sau alb, un ceai bogat in antioxidanti, cu reale beneficii pentru sanatate si se extrage uleiul esential de iasomie, unul dintre cele mai scumpe uleiuri din lume.
INDICATII TERAPEUTICE
Ceaiul din iasomie - este un ceai verde combinat cu flori de iasomie cu aroma dulce subtila si gust parfumat, este cel mai popular ceai aromat folosit de chinezi de secole -, si la noi se gaseste in magazinele naturiste, este benefic in:
- calmarea sistemului nervos,- stari depresive, migrene, combate paranoia, diminueaza senzatia de frica, ridica nivelul de incredere in sine -,
- combate stresul,
- amelioreaza anxietatea, parfumul iasomiei are efecte de calmare si relaxare,
- previne cancerul, datorita continutului bogat de antioxidanti,
- protejeaza sanatatea cardiovasculara,
- stimuleaza metabolismul,
- apara organismul de radicalii liberi, intretine tineretea si combate imbatrinirea precoce a organismului,
- scade colesterolul,
- ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange,
- regleaza tensiunea arteriala,
- stimuleaza sistemul imunitar al organismului, fiind de ajutor in combaterea racelilor, frigului si a altor factori care pot afecta sanatatea,
- oboseala musculara, contractiile musculare,
- benefic in reumatism, reumatism articular,
- este benefic in dietele de slabire, datorita gustului duceag-parfumat nu necesita indulcitor.
Uleiul esential de iasomie
- benefic in probleme de dinamica sexuala, sub forma de masaj parfumul stimuleaza simturile, induce o stare romantica, imbunatateste viata sexuala, datorita proprietatilor afrodisiace,
- eficient in dermatite, eruptii cauzate de stres, eczeme, rani, acnee, datorita efectului cicatrizant,
- amelioreaza tulburarile respiratorii,- tusea, raguseala, nasul infundat, combate sforaitul, datorita proprietatilor expectorante -,
- amelioreaza anxietatea,- masajul cu ulei de iasomie, are efecte calmante, tonifiante si de relaxare -.
PREPARARE CEAI DE IASOMIE
- la 2 lingurite de flori sau frunze de iasomie, 250 ml apa incalzita la temperatura de fierbere 100 de grade C, se lasa la infuzat 1-2 minte. Nu trebuie depasit timpul de infuzare, ceaiul isi va pierde aroma si va capata un gust amar, se beau cel mult doua cesti pa zi.
CONTRAINDICATII
Ceaiul de iasomie consumat in exces poate produce reactii adverse, pentru ca are in continut cafeina, trebuie consumat cu precautie de cei care au hipertensiune arteriala, probleme cu inima sau pe baza nervoasa.
Ceaiul de iasomie este contraindicat in caz de de hiperaciditate gastrica,gastrita,ulcer gastric sau duodenal,in sarcina si mamelor care alapteaza.
Inainte de a incepe un tratament cu iasomie este bine sa consultam un medic specialist care va stabili dozajul si durata tratamentului inclusiv pentru dietele de slabire.
CULTIVARE SI INGRIJIRE
Iasomia este o planta cu pretentii foarte mici la conditiile de mediu si de sol.
In gradina se poate planta primavara foarte devreme sau toamna, are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta armonios, poate fi plantata individual sau in grupuri, in spatii unde sa te bucuri de mireasma florilor, nu este pretentioasa la tipul de sol, totusi se dezvolta mult mai frumos in soluri bine drenate, ii merge bine si la umbra dar, in locurile luminoase si insorite infloreste abundent.
Iasomia creste repede, primavara se poate modela prin taiere lastarii lungi se pot ciupi pentru a stimula cresterea ramurilor tinere, care vor produce numerosi boboci florali.
Prezentul site este in scop informativ si educativ el nu inlocuieste tratamentul si recomandarile medicale.
Lasa un comentariu