Generalitati
Leguminoasele reprezinta o clasa de alimente, foarte indicate în aceasta perioada, pentru ca sunt lipsite de substante daunatoare, pot fi pregatite in foarte multe moduri, sunt bogate in vitamine, minerale, proteine de buna calitate, fibre, leguminoasele nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta, ele sunt benefice pentru sanatate si protejeaza organismul de numeroase afectiuni.
Leguminoasele, ofera senzatia de satietate, prin continutul mare de fibre, fiind recomandate in dietele persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, de asemenea mentin nivelul glicemiei in limitele normale, fiind benefice pentru cei care sufera de diabet, combat constipatia, deci nu trebuie ocolite - sunt gustoase, sanatoase si pentru oricare buzunar.
MAZAREA
Genreralitati
Mazarea este un fruct pentru ca boabele ei se dezvolta din floare, dar din punct de vedere gastronomic este o minunata leguma, gustoasa si hranitoare cu numeroase beneficii pentru organism, datorita substantelor nutritive pe care le contine.
Mazarea este unul dintre cele mai versatile alimente, se poate pregati in nenumarate moduri, incepind de la supa de mazare, mancaruri scazute,tocanite in combinatie cu alte legume si orez, pina la pireuri, pilafuri, in combinatie cu orez, morcovi, conopida, brocoli, etc., se poate consuma tot timpul anului, fiarta in apa cu putina sare, se poate consuma ca atare, indiferent de forma in care este pregatita, mazarea isi pastreaza valoarea nutritiva.
Calitati nutritive si curative
Micutele boabe de mazare sunt bogate in vitamine A, C, K, B1 - thiamina -, B2 - riboflavina, B3 - niacina, acidul folic, - care este tot o vitamina B,necesara in producerea ADN-ului in interiorul celulelor, ajuta la dezvoltarea fatului, fiind benefic in sarcina -, saruri minerale - fosfor, fier, mangan, cupru, calciu - in cantitati mici -, este bogata in fibre solubile, saraca in calorii, flavonoide, luteina, caroten, datorita acestui continut aceasta leguma
- are efecte puternic antioxidante,
- protejeaza sistemul cardiovascular,
- stabilizeaza nivelul glucozei din sange,
- ajuta digestia si previne tulburarile digestive,
- scade colesterolul din sange, datorita continutului de fitosteroli,
- benefica si recomandata persoanelor care sufera de boala Alzheimer, incetineste progresia bolii,
- eficienta pentru persoanele care sufera de cancer pulmonar si alte forme de cancer, datorita continutului bogat de flavonoide,
- intareste oasele, previne osteoporoza,
- protejeaza ochii impotriva degenerarii maculare si a cataractei, care apare odata cu varsta, datorita continutului de luteina,
- este recomandata persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, datorita continutului caloric scazut si a instalarii senzatiei de satietate.
NAUTUL
Generalitati
Nautul, pentru vegetarieni este un aliment nelipsit din alimentatie, fiind benefic pentru sanatate, datorita continutului bogat in proteine de calitate si pentru ca nautul nu contine grasimi saturate si nici coleterol, este nutritiv, gustos si foarte hranitor.
Calitati nutritive
Boabele de naut sunt bogate în proteine vegetale, vitamine - grupul vitaminic B -, acid folic, vitamina E, saruri minerale - magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, sunt foarte bogate in hidrati de carbon si grasimi, prin valoarea alimentara deosebita, înlocuiesc intr-o foarte mare masura proteinele din carne.
Utilizare
Se pot consuma si pastaile verzi de naut, gatite in supe sau mâncaruri scazute, din boabele de naut se pot pregati pilafuri, chiftele, mancaruri scazute combinate cu alte legume, - boabele fierte se adauga la salata verde cu ulei, sare si zeama de lamaie,- boabele de naut fierte, zdrobite, in amestec cu pasta din seminte de susan - tahini -, totul se asezoneaza cu ulei si condimente, este o mancare populara apreciata în Orientul apropiat si in Balcani, numita- HUMUS -,- boabele prajite si macinate se pot consuma ca înlocuitor de cafea - nechezolul -, cafeaua atat de la moda odata..., sau se pot adauga la cafea naturala.
Apa de naut - doua linguri de boabe de naut la 250 ml apa rece se lasa la macerat 24 de ore, este o apa tonica, revigoranta, mareste potenta, amelioreaza simtomele racelii, combate astenia fizica si psihica, in insomnii, este benefica in convalescenta, este apreciata ca avand calitati antibiotice.
Calitati curative
- este o sursa excelenta de proteina vegetala,
- scade colesterolul din sange si previne acumularea lui,
- regleaza nivelul zaharului din sange, fiind recomandat in dieta persoanelor care sufera de diabet,
- previne bolile cardiovasculare,
- previne si trateaza anemia,
- benefic pentru femeile insarcinate, gratie continutului de acid folic, necesar pentru dezvoltarea fatului,
- este un aliment recomandat in alimentatia bebelusilor, poate fi introdus in alimentatie de la 9 luni, recomanda specialistii,
- distruge viermii intestinali,
- recomandat persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, datorita procentului mic de grasimi si continutului mare de fibre, induce senzatia de satietate si scade pofta de mancare.
Contraindicatii
Nautul nu este recomandat persoanelor care sufera de guta sau afectiuni ale rinichilor, consumul ar trebui avizat de un medic nutritionist, nautul este un aliment care are in continut purine, acesti compusi dauneaza sanatatii acestor categorii de persoane.
Apa de naut, fiind considerata un antibiotic puternic, este contraindicata in hipertensiune arteriala, stari de nervozitate.
Putem achizitiona naut de la magazinele naturiste sau online AICI.
Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului specialist.
Lasa un comentariu