DESCRIERE, GENERALITATI
Macesul este un arbust lemnos ce poate ajunge la o înălțime de 2-3 m, cu multe tulpini alungite, ramificate, curbate în afară, grupate în tufă; pe ele se găsesc mulți muguri mici și roșii; pe toate ramurile se găsesc mulți ghimpi cu baza lată și vârful curbat în jos, în formă de seceră; cel mai adesea măceșul este spinos. În popor se mai numește: cacadâr; calcadariu; ciucuri de mărăcine; cocasder; laba matei; măceș; mărăcine; mărăcinele cioarei; mărăcinele coțofenei; măsies; răsura; rug; rug sălbatic; rugul vacii; ruja; scoabe; scochin; scoruș nemțesc; trandafir; trandafir câinesc; trandafir de câmp; trandafir de pădure; trandafir sălbatic; tufa de rug; etc. Măceșul crește pe orice tip de teren, este viguros, și este plin de spini ca și ruda sa trandafirul.
Recoltarea începe când fructele trec de la culoarea cărămizie la roșu închis din luna august până în octombrie, înainte de prima bruma. În această perioada măsele conțin cea mai mare cantitate de vitamina C. Pentru ca fructele să-și păstreze conținutul de vitamina C, trebuie uscate imediat după recoltare. Uscarea în gospodarii, se face în locuri umbrite, uscate, bine aerisite; pe cale artificială, măceșele se usucă la o temperatura de 80-85 de grade.
FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE
De la măceșe se pot recolta florile și frunzele în perioada mai-iunie, când înflorirea este în fază maximă. Petalele florilor conțin ulei eteric.
Măceșele conțin apă, zaharuri, proteine, acizi, celuloză, substanțe minerale, uleiul semințelor de măceșele conține vitamina F, acizi esențiali, acidul linoleic și acidul arahidonic.
Conținutul de vitamina C, este mai mare, la speciile care cresc pe dealuri și munți; măceșul care crește la munte are un conținut de vitamina C de 10 ori mai mare decât cel care crește la șes.
Vitamina C, ajută la absorbția fierului în organism și la fixarea calciului, dar ea este solubila în apă, se distruge ușor prin fierbere și congelare.
PREPARATE, RECOMANDARI
Ceaiul de măceșe este recomandat in tratarea bronșitei cronice și a tusei, scade tensiunea arterială, normalizează metabolismul. Ceaiul de măceșe trece drept un medicament ideal contra răcelilor, pasta de măceșe stimulează apetitul și ne da energie în anotimpul rece.
În sezonul rece este binevenită o cură de vitamina C, când aportul de acid ascorbic este mai mic. Conținutul bogat in substanțe bioactive imprimă și alte însușiri: diuretic-depurative, ușor laxativ, util în afecțiuni hepatice și renale, eficient în obezitate prin încetinirea procesului de depunere a țesutului adipos, de eliminare a unor substanțe nocive pentru organism. De asemenea, ne ajută în perioadele de solicitare excesivă fizică și intelectuală, în anxietate, nevroză, în convalescență după boli infecțioase, în răceli, în caz de febră, pentru mărirea poftei de mâncare și întărirea organismului în caz de boală.
Măceșele nu sunt doar medicamente, ci și alimente, se pot consuma crude, bine spălate și curtate de perișori, sau preparând din ele: pasta de măcieșe, marmelade, siropuri, sucuri, vinuri.
La prepararea măceșelor nu se folosesc obiecte din metal nesmălțuite deoarece metalele distrug vitamina C. Femeile însărcinate trebuie sa fie atente la consumul de măceșe, mai ales în primele luni de sarcina.
Produse din macese se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Lasa un comentariu