Macul rosu de camp - o floare decorativa si binefacatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul roșu de câmp - PAPAVER RHOEAS - este o specie de mac roșu, care crește spontan decorând și înviorând cu roșul florilor lanurile de păioase, pajiștile, terenurile părăsite, fânețele, marginea drumurilor, face parte din familia Papaverraceae.

Papavere rhoeas, cunoscut sub denumirea populara de mac iepuresc, macul cucului, mac păsăresc, mac sălbatec, măcuț, paparoane, pipiloare, pipaci este o plantă sălbatică, anuală, ierboasă, ramificată, erectă, poate atinge până la un metru înălțime.

Tulpina, se dezvoltă  dintr-o rădăcină pivotantă, este verde acoperită de perii asprii, protectori.

mac de câmp sursă foto

Frunzele sunt verzi, cărnoase, au formă ovală - alungită, cele de la baza tulpinii sunt pețiolate, cu margini zimțate, cele de pe tulpină sunt sesile, lobate, mai mici decât cele de la baza plantei.

Florile, formate din două sepale mari, verzi, păroase, sunt solitare, prezintă patru petale roșii ca focul, care pot fi așezate și pe doua rânduri, în general cu o pată neagră la bază, staminele numeroase sunt colorate în negru-purpuriu.

                floare mac de câmp sursă foto

Înflorirea are loc din luna mai până în luna iulie, perioada în care se recoltează petalele, care au proprietăți terapeutice, de la macul de câmp care este înrudit cu macul de gradina - Papaver somniferum - se folosesc în exclusivitate numai petalele.

Fructul se prezintă sub formă de capsulă, seamănă cu o cupă, care are partea superioară stelată, în interiorul căreia se găsesc o mulțime de  semințe mărunte brun-negricioase.

                fruct de mac de câmp sursă foto

Alături de specia Papaver rhoeas în flora spontană crește și se dezvoltă și Papaver dubium o specie care îi seamănă ca și aspect, dar care NU ARE VALOARE MEDICINALĂ, acesta are florile mult mai mici, iar forma capsulei este mai alungită și mai subțire.

                papaver dubium sursă foto

FACTOR CURATIV

De la specia Papaver rhoeas în scopuri terapeutice, se recoltează și se folosesc numai petalele, cunoscute popular sub denumirea de paparoane, cu excepția petalelor întreaga plantă este TOXICĂ.

Petalele macului roșu de câmp, se recoltează manual, petală cu petală, la începutul înfloriri, pe vreme cu soare, uscarea se face la umbra în spatii bine aerisite, paparoanele sunt valoroase, atât din punct de vedere terapeutic, cât și material.

PRINCIPII ACTIVE

Datorită conținutului de carotenoizi, antociani, alcaloizi, mucilagii, substanțe amare, din petale, macul roșu de câmp, este considerat o plantă medicinală, cu efecte benefice în fitoterapie.

UTILIZARE

Petalele de mac, se folosesc în industria farmaceutică la obținerea morfinei un calmant pentru dureri, intră în componența a diverse ceaiuri, siropuri sau tincturi benefice în tratarea afecțiunilor aparatului respirator și a stărilor de insomnie.

Preparatele din petale de mac se administrează numai cu avizul medicului, consumate în doze mari pot avea efecte halucinogene

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
ss
Macul de camp este comestibil ?