Migdalul - un pom cu multe beneficii

DESCRIERE, GENERALITATI

Migdalul - PRUNUS DULCIS - este un pom fructifer mediteranean, cu frunze lanceolate sau îngust-ovale, flori albe - rozalii, cu fructe comestibile, crește în stare sălbatică sau cultivat în Asia Centrala și pe coasta Marii Mediteraneene, originar din Asia, face parte din familia Rosaceae la fel ca și trandafirii.

După cum arată și denumirea științifică, migdalul se aseamănă cu prunul, ca înfățișare, înălțime, formă a fructelor, diferența este ca la migdal este comestibil sâmburele.

migdal sursă foto

Crește și se dezvoltă sub formă de pom cu înălțimea de peste 10 metri, cu o mare capacitate de ramificare, rodeste 70-80 de ani în cazul pomilor solitari și 30-40 de ani migdalii care cresc în plantații, înfloresc în luna martie-aprilie.

                flori de migdal 

Fructele migdalele cresc în ciorchini, au formă alungită, ovoidă, sunt acoperite cu o coajă groasă, tare cu aspect pielos, în interiorul căreia se găsește sâmburele, care are gust dulce sau amar.

Migdalele dulci sunt cele care se consumă ca atare, și sunt folosite în industria alimentară, sunt acoperite de o pieliță de culoare brună, aspra care se îndepărtează prin opărirea fructelor.

Migdalele amare nu se pot consuma ca atare, ele au în conținut amigdalin - o substanță naturală din care rezultă acid cianhidric.

                migdale sursă foto

La noi în țară, migdalul se cultivă în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea, numai în zonele cu temperaturi ridicate și o durată de timp mai mare de strălucire a soarelui, precum și pe un sol calcaros, fiind foarte sensibil la frig, migdalul se plantează în zone cultivate cu vita de vie, pentru a fi protejat împotriva frigului și a vântului.

FACTOR CURATIV

În scop curativ, se folosesc frunzele și cojile de la semințe, pe lângă utilizările pe scară largă în gastronomie, sunt folosite și în industria cosmetică sau a parfumeriei.

PRINCIPII ACTIVE

Migdalele conțin vitamina A, C, E, complexul de vitamine B, mucilagii, gliceride, proteine, enzime, riboflavina, acid pantotenic, tiamina, minerale fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier-, aminoacizi, acid folic.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MIGDALE

Consumul de migdale este recomandat copiilor și vârstnicilor deopotrivă în anemii, insomnii, astm bronșic, atrofii musculare, boli de inimă, constituie un bun echilibrat nervos, au rol energetic și remineralizant, reduc senzația de foame, au rol emolient și laxativ, hemostatic și antiseptic intestinal, sunt benefice în tratarea ulcerului și a gastritei hiperacide, sunt indicate în inflamații și spasme ale stomacului și intestinelor, dar și în cazuri de fermentații și putrefacții intestinale.

Migdalele reduc glicemia și colesterolul, sunt un aliment excelent pentru vegetarieni și pentru perioadele de post.

PREPARATE, RECOMANDARI

Laptele obținut din migdale dulci este foarte hrănitor, el poate înlocui laptele matern și este recomandat pentru consum copiilor și persoanelor aflate în convalescență, este benefic împotriva spasmelor, inflamațiilor stomacului și a intestinelor, a cailor urinare, cailor respiratorii, în tuse și palpitații.

Uleiul de migdale este bogat în vitamine și acizi grași, datorită conținutului bogat în complexul de vitamine B, este benefic în stimularea memoriei și în tulburările sistemului nervos, extern are acțiuni benefice în iritațiile epidermei, în tratarea dermatozelor, psoriazisului sau pentru hidratarea pielii uscate fiind recomandat pentru orice tip de piele.

                ulei de migdale sursă foto 

În cosmetică uleiul de migdale este folosit pentru demachierea tenului, fiind recomandat pentru toate tipurile de ten inclusiv pentru cel gras, hidratează și revigorează părul, conferindu-i strălucire și rezistență, previne căderea parului și apariția mătreții, este indicat pentru tratarea cearcănelor și hidratarea buzelor.

Specii de migdal:

  • Amygdalus communis L. - migdalul comun, crește spontan sub formă de pom de talie mică, în Siria, Asia Centrală, Africa de nord, este sensibil la frig și pretențios la căldură și lumină;
  • Amygdalus nana L. - migdalul pitic, crește sub formă de arbust  în Europa Centrala si Asia,  fructele au sâmburii amari și foarte bogați în amigdalina.

Migdalele se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
MARIN TUDOR MARIAN
INFIINTAM PLANTATII DE MIGDAL CU REZISTENTA LA MINUS 25 DE GRADE PRET PE BUCATA 5 EURO CU SERVICE 1 AN DE ZILE SI GARANTIE DE 90% PRINDERE . SOCIETATEA INTERAGRO FINANCE EXECUTA SI PROIECTE CU FONDURI EUROPENE . DIRECTOR TEHNIC ING. MARIN TUDOR MARIAN TEL 00407586283229 SAU PE EMAIL marianaronia@gmail.com