Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.
BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV
Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.
Morcovii se pot consuma sub forma crudă, gătiți în supe, ciorbe, tocănițe, în salate, în preparate de patiserie. Morcovul conține vitamine și minerale care protejează vederea și previne anemia și o cantitate mică de grăsimi nesaturate. În funcție de pigmentul pe care îl conțin există morcovi roșii, mov, albi sau galbeni, la noi este cel mai frecvent cel PORTOCALIU.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Morcovul este o comoară pentru organismul uman dacă este consumat mai ales în stare crudă, fiind bogat în vitamina: A ,B6, C, E, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor și caroten. În organism beta-carotenul se transformă în vitamina A, care ajută vederii, este un antioxidant puternic cu multe beneficii asupra organismului, are și o acțiune protectoare asupra celulelor organismului, ajutându-le să lupte împotriva radicalilor liberi, așadar morcovii au și proprietăți anti - îmbătrânire.
Morcovi împiedică formarea depozitelor pe pereții arteriali prevenind astfel atacurile cardio-vasculare la bolnavii de arteroscleroză. Cele mai bune efecte terapeutice se obțin consumând morcovii proaspeți și nu conservați prin congelare sau preparați prin încălzire, aceștia își pierd foarte multe calități terapeutice.
RECOMANDARI
Cea mai eficientă metodă de folosire a morcovului este - SUCUL- se obține prin stoarcere cu ajutorul storcătorului electric de fructe centrifugal. Morcovii se spală bine și nu se curăță de coajă, care este cea mai bogată în substanțe nutritive. Sucul se consuma imediat sau se poate păstra la rece în sticle ermetic închise, nu mai mult de 6 ore. Este recomandat să se consume zilnic 150-250 ml de suc, o cantitate mai mare, poate produce deranjamente gastro - intestinale sau pigmentari anormale ale pielii. Sucul de morcovi este un bun energizant, detoxifiant, calmează durerile și înlătură oboseala.
Morcovul este recomandat și persoanelor cu tenul gras, cu riduri, cu eczeme sau pielea crăpată, se administrează, ras , sub forma de suc, sau în combinație cu miere de albine, grâu încolțit, iaurt și altele.
Persoanele care suferă de abcese sau afte pot folosi ceai din frunzele de morcov, sub formă de GARGARĂ, de câteva ori pe zi.
Morcovul deși este sărac în calorii, în grăsimi și colesterol, completează aportul zilnic de nutrienți cu vitamine și fibre alimentare, care hrănesc organismul, induc senzația de sațietatea și mențin sănătatea tractului intestinal.
Vitamina A este substanța folosită de ficat pentru evacuarea toxinelor din corp. Fibrele din morcovi contribuie la curățarea optimă a colonului si stimulează eliminarea eficienta a materiilor fecale.
Atât pentru persoanele sănătoase cât și pentru ce la bolnave, - MORCOVUL - are proprietăți antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, imunostimulatoare de apărare a organismului împotriva infecțiilor și stimulatoare în creșterea copiilor.
Lasa un comentariu