DESCRIERE, GENERALITATI
Mugurii de Pin - Pinul sau Pinus silvestris, Pinul de pădure - crește în zonele montane dar și la altitudini mai mici, este un conifer frate cu bradul, un arbore rășinos, mare amator de locuri însorite.
În scop medicinal, de la pin se recoltează în luna aprilie și mai, MUGURII cu miros de rășina, aromat și deosebit de plăcut. Mugurii de pin sunt cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri pentru binefacerile pe care le aduc organismului, folosiți atât intern, cât și extern, aceștia au o mare putere terapeutică, fiind un excelent medicament pentru tratarea diverselor boli.
PRINCIPII ACTIVE
Mugurii de pin conțin principii active foarte importante pentru sănătate, sunt bogați în vitamina C, rășini, ulei volatil, principii amare, pinitol, flavonoizi.
PREPARATE, RECOMANDARI
Preparatele din muguri de pin - infuzia, decoctul, tinctură, siropul -, sunt un medicament în infecțiile respiratorii acute, laringite, bronșite, traheite, au proprietăți diuretice fiind benefici în infecțiile urinare (cistite, uretrite sau pielite), antiseptice și de calmare a diverselor forme de răceală, datorită conținutului mare de vitamina C, mugurii de pin sunt recomandați persoanelor care suferă de - scorbut -.
- infuzia din muguri de pin - două lingurii de muguri de pin, la o cană de 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, este benefică în răceli, gripe, afecțiuni pulmonare, mugurii având proprietăți antiseptice este eficient în infecțiile urinare, se beau doua căni pe zi, se poate îndulci cu miere de albine, infuzia de muguri, folosită la bai de abur, reda strălucire unui ten iritat și obosit.
- inhalațiile - într-un vas, peste o mână de muguri, se pune 1/2 l de apă clocotită, se stă cu capul acoperit cu un prosop, deasupra aburilor timp de 10 minute, sunt recomandate în special persoanelor care suferă de sinuzită.
- decoctul din muguri de pin - trei linguri de muguri, se fierb într-un litru de apă timp de 15 minute, se bea pe parcursul unei zile.
- tinctura de muguri de pin - 10-12 linguri de muguri proaspeți, tocați, la un pahar de alcool alimentar de 90 de grade, se pune la macerat timp de două săptămâni, împreună cu o lingură de rășină, se ia câte o linguriță de tinctură, de trei ori pe zi, diluată în puțină apă.
- siropul de muguri de pin - 1 kg de muguri de pin se fierb în 2 litri de apă până când se înmoaie, se lasă la răcit timp de 24 de ore, pentru ca mugurii să elibereze sărurile minerale și uleiurile aromatice, se strecoară, si la fiecare kg de suc se adaugă 1kg de zahar și o lingură de zeamă de lămâie, amestecul obținut se pune la fiert până când se leagă bine, ca și la dulceață.
Se păstrează în borcane sterilizate în cuptor cinci minute, în care se toarnă siropul fierbinte, se etanșează capacul și se așează în pături până când se răcesc, (o zi sau două), după care se pot așeza pe rafturi în cămară. Siropul de muguri de pin este mult mai bogat în rășină decât siropul de brad, și are o putere de vindecare mai mare, sticla cu sirop de muguri este bine să o păstram în frigider până când se consumă tot conținutul.
Siropul de muguri de pin este benefic în perioadele de efort intelectual, de refacere după un efort fizic mare, în stres, în surmenaj, este un minunat tonic al sistemului nervos, este eficient în migrene și dureri de cap. Siropul are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și de fluidificare a secrețiilor bronhice, este indicat consumul a trei-patru linguri pe zi, timp de o săptămână, pentru tratarea răcelii și a gripei, a faringitelor, bronșitelor sau laringitelor. Siropul din muguri de pin, nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet zaharat.
- uleiul volatil obținut din muguri de pin, este recomandat pentru tratarea infecțiilor, - se iau, câte trei-cinci picături, de trei ori pe zi, diluate cu ceai sau apă, după mesele principale.
- uleiul esențial și fitohormonii din compoziția mugurilor de pin au un puternic efect de stimulare a glandelor sexuale embrionare, uleiul esențial este antiinflamator, expectorant, antiseptic, diuretic, fluidifica secrețiile bronhice, sedativ al tusei, dezinfectant al cailor respiratorii, de asemenea se folosește în cistite, cataractă, uretrite.
- extractul de gemoderivat din muguri de pin, existent în magazinele naturiste are proprietăți antiinflamatoare asupra articulațiilor, remineralizând ți regenerând țesutul osos, este benefic în coxartroze, artroze vertebrale, reumatism, osteoporoză sau în întârzierea vindecării fracturilor.
Pinul este un conifer în permanenta activ, energia lui este deosebit de puternică și capabilă să preia și să distrugă orice soc psihico-emoțional, orice depresie.
Lasa un comentariu