DESCRIERE, GENERALITATI
Plopul negru este un copac răspândit în regiunile joase, crește în depresiuni, preferă zonele umede, malurile lacurilor fiind excelenți copaci ornamentali, luncile, poate atinge înălțimi de 35 de metri.
În scop terapeutic de la plopul negru se folosesc mugurii, foarte prețuiți în medicina naturistă, și în industria farmaceutică, calitățile lor sunt multiple, preparatele de mugur, fiind recomandate pentru prevenirea, dar și pentru tratarea anumitor boli.
Mugurii de plop negru, se recoltează de la sfârșitul lui februarie, până la începutul luni aprilie, înainte de dezvoltarea frunzelor, mugurii sunt ovoizi, lucioși, rășinoși în interior, alungiți, de 2-3 cm, de nuanță brun-deschis, cu miros plăcut și gust aromat, amărui, efectul lor este asemănător cu cel al propolisului produs de albine, fiind denumit propolis vegetal. Propolisuleste o combinație de substanțe rășinoase și ceară, substanțele rășinoase sunt colectate de albine, de pe mugurii copacilor și arbuștilor, în stup, albinele le mixează cu ceară și cu secreții proprii, astfel rezultând propolisul.
La noi în țară, propolisul este recoltat de albine, de pe muguri de plop, alun, mesteacăn, salcie, stejar,etc.
Speciile de plop întâlnite la noi - plopul alb și plopul tremurător, au coaja netedă, și plopul negru, copac care se recunoaște ușor după coajă sa brăzdată.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Mugurii de plop negru, conțin ceruri, rășini, ulei volatil cu efecte antiseptice, taninuri cu acțiuni astringente, flavone cu efecte antiinflamatore, antioxidante și diuretice, glicozine - salicina-cu efect antiinflamator.
PREPARATE, RECOMANDARI
Preparatele din muguri de plop negru sub formă de - infuzie, macerat, pulbere, ulei de muguri, tinctură și alifie de muguri de plop, sunt recomandate în astmul bronșic și bronșite, candidoză, cistite și cancer, degerături, spondiloză, tuberculoză cutanată, tuse, dermatomicoze, reumatism și gută.
- infuzia din muguri de plop negru - la o lingură de muguri mărunțiți, o cană de apă clocotită de 250 ml, se lasă la infuzat 15 minute, gargara cu infuzie este benefică în tratarea candidozelor și micozelor cavitații bucale.
- maceratul din muguri de plop negru - două linguri de muguri la 1 litru de apă, se lasă la macerat 7-8 ore iarna, și 3-4 ore vara, se bea pe parcursul unei zile, este benefic în combaterea candidozelor și micozelor cavitații bucale.
- pulberea din muguri de plop negru - se obține prin măcinarea mugurilor bine uscați, se prepara o cantitate de pulbere care se consumă în două săptămâni, pentru ca produsul își pierde din calități, se păstrează în borcane închise ermetic, la rece, se ia zilnic, de trei ori, cate un vârf de linguriță, la intervale regulate de timp. Pulberea care se obține din mugurii și ramurile tinere de plop negru, cărbune de plop, se folosește în tulburări de fermentație gastrointestinale, meteorism, miros urât al scaunelor și al gurii, răni vechi, plăgi, ulcerații, aplicată pe periuța de dinți, aceasta pulbere întreține sănătatea dinților.
- tinctura din muguri de plop negru - 20-30 de muguri zdrobiți, la 100 ml alcool alimentar de 90 de grade, se lasă la macerat două săptămâni, se iau câte 20 de picături, diluate în apă, înainte de mese.
- alifia din muguri de plop negru - 100 gr grame de muguri uscați, se zdrobesc, și se amestecă cu 250 gr untură proaspătă de porc, și 25 gr ceară de albine, este benefică în artroză, spondiloză, dureri musculare, hemoroizi.
- uleiul de muguri de plop negru – 100 gr de muguri zdrobiți, se fierb pe baie de abur, în 250 ml ulei de floarea soarelui, timp de o oră, este benefic pentru răni, arsuri, hemoroizi, fisuri anale.
Extractele din muguri de plop negru, se folosesc în cosmetică și parfumerie, ca fixatoare de arome, sunt benefice pentru tratarea tenurilor acneice, în alimentație, se folosesc pentru aromatizarea băuturilor alcoolice, fumul degajat de muguri de plop puși pe cărbuni aprinși ajută la dezinfectarea încăperilor în care au zăcut bolnavii cu afecțiuni grave, molipsitoare.
Lasa un comentariu