GENERALITATI
Nautul - Cicer arietinum - se mai cunoaște și sub numele de mazărea berbecilor, fiind o plantă leguminoasă anuală, și este originară din Asia Mică.
De la năut putem consuma păstăile tinere, verzi, pe care le utilizăm pentru supe sau diverse preparate și boabele pe care dacă le prăjim și le măcinăm le putem amesteca cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea; din năut și cicoare se poate prepara o cafea naturală, care este un bun stimulent digestiv și nervos, iar pentru copii o savuroasă băutură, care stimulează pofta de mâncare.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Năutul asemenea tuturor leguminoaselor este un aliment bogat în proteine vegetale, vitamine din grupul B, vitamina A, minerale, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, seleniu, fibre insolubile, foarte benefice în combaterea constipației și pentru reducerea poftei de mâncare, producând senzația de sațietate; - aceste fibre se umflă în prezența apei și curăță intestinele -.
Năutul este sărac în grăsimi, reduce colesterolul din sânge prevenind afecțiunile cardiovasculare. Năutul este de asemenea bogat în antioxidanti, care sunt concentrați în învelișul exterior al boabei, nivelul acestora fiind mai mare la soiurile închise la culoare, contribuind la prevenirea bolilor de inimă, este și un bun diuretic, benefic în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază.
PREPARARE
Năutul are gustul alunelor, o textură fină, se poate găti la abur sau se poate fierbe în apă - se lasă la înmuiat 12-24 ore, pentru a se elimina substanțele care pot provoca flatulația, se fierbe circa 30 de minute.
Lasa un comentariu