Otetul de mere - o licoare care vindeca si infrumuseteaza

GENERALITATI

Oțetul de mere, în medicina populară românească, este folosit din timpuri foarte vechi, se prepară și astăzi tot timpul anului, dar în mod special în fiecare toamnă, fiind folosit în vindecarea a diferite afecțiuni, sau pentru menținerea sănătății, la noi în țară nu există zona în care să nu fie cunoscută utilizarea acestui remediu popular, care este larg folosit și în gastronomie și cosmetică pentru întreținerea frumuseții. 

Oțetul de mere de calitate foarte bună se poate obține și acasă destul de ușor.

oțetul de mere sursă foto

MODUL DE PREPARAE

Pentru preparare, se pot folosi orice soi de mere, pentru un oțet mai tare se aleg mere mai acre,

  • 1 kg de mere,
  • 1 litru de apă călduță - apă netratată, plată, de izvor -,
  • 100-150 g miere sau zahăr,
  • 10-15 gr de drojdie.

Un rol foarte importat în obținerea unui oțet de mere gustos și de calitate, este alegerea îndulcitorului

  • oțetul se poate prepara și fără îndulcitor mai ales dacă merele sunt mai dulci,            
  • preparat cu zahar, procesul de fermentare al fructelor este mai energic,
  • pregătit cu miere de albine, merele fermentează mai încet, însă oțetul obținut este mai fin, mult mai gustos, și are efecte terapeutice mult mai benefice.

Acest preparat, obținut destul de ușor acasă, se poate face tot timpul anului, este mai puțin acidulat decât oțetul de mere care se comercializează, se poate folosi în bucătărie în tot felul de preparate culinare, excepție fac murăturile - legumele nu se murează,se înmoaie, pentru ca oțetul de mere nu este un bun conservant -.

Merele întregi se toacă, se zdrobesc, cu cotor cu tot, se așează într-un borcan mare de sticlă, se adaugă peste fructe drojdia mărunțită, sau dizolvată în puțină apă călduță, peste care se adaugă restul de apă și se acoperă borcanul cu o pânză de tifon.

Se lasă la macerat într-un loc întunecos și cald, se agită amestecul în fiecare zi, după 14 zile merele sunt fermentate și începe să se răspândească aromă de oțet, se strecoară printr-un tifon, peste zeama rezultată se adaugă mierea de albine, și se  lasă din nou la fermentat la căldură și întuneric, borcanul fiind acoperit cu tifon.

În aproximativ 30-35 de zile - depinde de temperatură -, deasupra lichidului se va formă o peliculă groasă care trebuie îndepărtată, oțetul începe să se limpezească, când este curat, clar și transparent se trage în sticle care se închid ermetic, - la fel ca și la vin -, se păstrează la rece, în pivniță sau în cămară.

                 oțete de mere 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Oțetul de mere este bogat în acizi organici - acidul acetic este principalul ingredient, mai conține - acid lactic, acid propionic, enzime, pectină, aminoacizi, beta-caroten, și multă apă -, săruri minerale -  magneziu și fosfor - cu rol esențial în menținerea sănătății sistemului nervos -, potasiu - benefic pentru sănătatea inimii -, vitamine - E - vitamina tinereții, și un puternic antioxidant -, vitamina C - ajută la asimilarea fierului în organism -, grupul vitaminic B - B1, B2, B6 - cu efecte benefice asupra sistemului nervos central -, izoflavonoide cu efecte puternic antioxidante -.

Datorită compoziției bogate în enzime și acizi organici, această "licoare" este un foarte puternic stimulent al digestiei și al metabolismului, și cu efecte puternice de detoxifiere a organismului.

Oțetul de mere are în componența și substanțele naturale preluate de la fructele din care este obținut, datorită cărora are proprietăți benefice pentru organism

  • ajută la menținerea sănătății aparatului cardiovascular, datorită potasiului din componență,
  • reglează activitatea inimii și normalizează tensiunea arterială,
  • stabilizează nivelul zaharului din sânge,
  • reduce colesterolul rău,
  • întârzie apariția prematură a bătrâneții, are efecte benefice asupra dinamismului sistemului nervos central,
  • ajută la normalizarea ciclului menstrual, și la reînnoirea globulelor roșii,
  • are efecte benefice asupra sistemului imunitar și ajută la fortificarea oaselor,
  • combate obezitatea - un pahar cu apă plată sau de izvor, în care s-au adăugat 2 lingurițe de oțet de mere, se bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, apoi, după fiecare masă, se bea o jumătate de pahar de apă, cu 1 o linguriță de oțet de mere și doua lingurițe de miere de albine,
  • previne și combate litiaza renală - un pahar de apă plată, în care se adaugă 1-2 lingurițe de oțet de mere, se bea de trei ori pe parcursul unei zile, timp de o lună,
  • combate migrenele -2 lingurițe de oțet de mere într-un jumătate pahar de apă, fricționări ale tâmplelor cu oțet, sau se inspiră vapori de oțet,
  • combate indigestia, stimulând salivația și secreția de sucuri gastrice - înainte de masă se bea un jumătate pahar de apă plată cu 1 linguriță oțet de mere,
  • este benefic în litiază biliară, dischinezie biliară, colecistită - 1-2 lingurițe de oțet diluate în puțina apă înainte de fiecare masă,
  • combate respirația neplăcută a gurii, gargară și clătirea gurii cu amestec de apă și oțet de mere.

Oțetul de mere se poate utiliza și sub formă de             

  • gargară în dureri de gât, în fazele de început de răceală, guturai, gât uscat - 4 linguri de oțet de mere la 250 ml apă,
  • frecții și masaje externe în:  - epuizare, extenuare, oboseală excesivă, febra mare, surmenaj intelectual, se masează cu oțet de mere tot corpul,
  • vindecă acneea - cu un amestec de 3 părți de apă și 1 de oțet de mere, se curăță tenul, se lasă sa acționeze 10-15 minute apoi se spală fața cu apă călduță,
  • previne apariția dermatozelor, a infecțiilor la nivelul pielii, curăță si da suplețe pielii,
  • combate micoza unghiilor - de 3 ori pe zi, unghia afectată se ține o jumătate de oră în oțet de mere,
  • este benefic pentru îngrijirea și sănătatea părului, clătirea părului de trei - patru ori pe săptămâna, întărește firul de păr, face părul strălucitor, puternic și elimină mătreața,
  • calmează și vindecă înțepăturile de insecte, un tampon cu oțet de mere, aplicată pe zona afectată, ameliorează senzația de mâncărime și calmează usturimea.

                oțet de mere 

PRECAUTII

Consumul prelungit și în cantități mari de oțet de mere poate duce la scăderea nivelului de potasiu din organism și a densității oaselor, din această cauză, nu este indicat femeilor aflate la menopauză, la care riscul de osteoporoza este mai mare, acidul acetic din compoziție poate fi agresiv cu organismul, poate avea efect acid asupra smaltului dinților și stomacului, sau arsuri la nivelul gurii sau al gâtului, de aceea este obligatorie diluția oțetului în apă, nu este recomandat consumul de oțet de mere în cazul tratamentelor cu diuretice sau laxative.

Persoanele care suferă de afecțiuni cronice - diabet, afecțiuni cardiovasculare, trebuie să consulte medicul înainte de a începe ori ce tip cură. 

Otetul de mere se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și recomandările medicului specialist.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0