Papadia - un foarte bun tonic amar

DESCRIERE, GENERALITATI

Papadia - Taraxacum officinale - este o plantă erbacee cu frunze lungi din familia Compozitelor, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. Înflorește din aprilie-mai pe toate pășunile, lizierele, câmpiile și orice suprafață cu iarbă un covor floral galben. Planta evită locurile foarte umede. Mai este numită și buha, cicoare, lăptuca, lilicea, papalungă, pilug, turci, curu-gainii, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, galbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă.

Papadia este găsită pretutindeni, unde se afla vegetație, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor. Ea crește cu precădere în locuri cu soare.

 păpădia sursă foto

PROPRIETATI TERAPEUTICE

Papadia este un foarte bun tonic amar și este o plantă medicinală foarte apreciată pentru proprietățile ei terapeutice: ajută la detoxificarea organismul, stimulând ficatului, vindecă diabetul, se utilizează cu succes la amerliorarea starilor de anemie, acnee, celulită, varice, reumatism, hemoroizi, fermentații intestinale, tulburări de metabolism, eczeme, inflamați ale ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale. Prin componenta sa amară permite o mai bună funcționare a ficatului și a vezicii biliare.

Păpădia este un coleretic, colagog, laxativ, stimulează peristaltismul tubului digestiv, stimulează secreția salivară, gastrică și intestinală.

Rădăcinile de păpădie sunt socotite ca fiind un tratament natural în cazul mai multor afecțiuni, acțiunea rădăcinilor apupra organismului este: stimulatorie, favorizează eliminarea toxinelor, sudorifică, diuretică, se mai folosește și ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos.

PREPARATE, CALITATI MEDICINALE

Primăvara se poate face un sirop care are un gust foarte bun care este benefic pentru sănătate după iarnă. Prepararea siropului se face din 4 mâini de flori de păpădie într-un litru de apă rece. Se pune la foc mic până începe sa fiarbă, sa lasă să dea câteva clocote, se ia oala de pe foc și se lasă totul să stea peste noapte, se strecoară, iar florile se storc bine cu ambele mâini. Sucul se amesteca cu 1 kg de zahar nerafinat, la care se adaugă o jumătate de lămâie tăiată felii. Oala se pune fără capac pe mașina de gătit. Pentru a se păstra toate vitaminele, se dă la focul cel mai mic. Astfel, lichidul se evapora fără a fierbe. Siropul se pune la răcit. N-are voie să devină prea gros, caci s-ar zaharisi după păstrare mai îndelungată, dar nici prea subțire, caci atunci ar începe să fermenteze după un timp. Trebuie să devina un sirop adevărat, vâscos, care, uns pe chiflă sau pâinea cu unt de la micul dejun, este absolut delicios.

  • Decoctul de păpădie se folosește cu succes pentru afecțiuni circulatorii, în hepatite, în afecțiuni renale, în caz de gută, la obezitate și diabet. Se consumă în fiecare zi două, trei căni de decont pentru a ajunge la efectul dorit.

                ceai de păpădie sursă foto

  • Salata de frunze proaspete de păpădie curăță organismul de toxine. Se consumă tulpinile proaspete, 5-6 pe zi în stare crudă, ajută rapid în hepatită cronică și în diabet. Diabeticii ar trebui să mănânce aceste tulpini, până la 10 pe zi, atât timp cât păpădia este înflorită, se spală se îndepărtează floarea și se mestecă încet tulpina. O cură de 14 zile cu tulpini proaspete este recomandată împotriva stresului si a oboselii.
  • Tulpinile proaspete ne ajută și în caz de eczeme, erupții și mâncărimi, ne ajută să curățăm stomacul de tot felul de substanțe care se elimină greu și ne îmbunătățește sucul gastric. Tijele proaspete ne ajută să elimină fără dureri calculul biliar, ele stimulează activitatea hepatică și biliară. Păpădia conține săruri minerale, substanțe curative și de sinteză care au o foarte mare importanță și ne ajută să înlăturăm tulburărilor de metabolism. Ca urmare a efectelor sale depurative, ne ajută în artritre și în reumatism; inflamațiile ganglionilor se retrag, dacă se ține până la sfârșit cura de 3-4 săptămâni, cu tulpini proaspete păpădia se folosește cu succes și în icter și în afecțiunile splenice.

PRINCIPII ACTIVE

Păpădia conține vitamine, minerale și oligoelemente, frunzele de păpădie proaspete se folosesc sub formă de salate. Păpădia face parte din plantele cele mai bogate în provitamina A. Este foarte eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea pielii. Frunzele de păpădie conțin potasiu, fier, calciu, cupru, siliciu și mangan.

Păpădia este eficace în lupta împotriva constipației, anemiei și infecțiilor. De asemenea, ea este bogata în calciu și magneziu. Păpădia conține o cantitate mare de vitamine din complexul B, ceea ce îi permite să fie eficientă în tratarea infecțiilor și în evitarea apariției anemiilor. Păpădia conține colina compus important în afecțiunile hepatice, vitaminele C, D și K precum și flavonoide și carotenoide.

                frunze de păpădie sursă foto

PRECAUTII

Păpădia este, considerată a fi sigură pentru consum, însă sunt și unele persoane care pot dezvolta o reacție alergică la atingerea păpădiei sau chiar leziuni bucale după utilizare. Daca știți că  sunteți alergic la ambrosie, crizanteme, gălbenele, mușețel, coada șoricelului, margarete sau iod, ar trebui sa evitați să consumați păpădie. La unii oameni, consumul de păpădie poate provoca aciditatea gastrică și arsuri. Persoanele cu probleme renale, disfuncții ale vezicii biliare sau calculi biliari ar fi bine să solicite părerea unui specialist înainte de a începe să consume păpădie sau produse ce au la baza păpădia.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0