Patlagina - o planta cu efecte laxative si emoliente

Descriere, generalitati

Pătlagina - PLANTAGO MEDIA - denumirea populară iarba bubei, buruiana șarpelui, iarba-vărgată, limba-mielului, limba boului, iarba grasă, iarba mare, mama pădurii, pătlănjel, limba-oii, este o plantă erbacee perenă, vegetează pretutindeni adaptându-se rapid și ușor la sol și climă, de la șes la munte, pe marginea drumurilor, în pășuni, culturi, locuri bătătorite, pe marginea apelor, este una dintre cele mai răspândite plante.

Rădăcina este un rizom scurt, bine înfipt în pământ, galben și ramificat, care da naștere primăvara la o rozetă de frunze bazilare, netede.

pătlagina sursă foto

Frunzele sunt eliptice sau ovale, cu nuanțe de verde crud, dispuse în formă de rozetă la bază tulpinii, pețiolate și cu vârful limbului ascuțit, forma frunzelor variază în funcție de specie.

Tulpina este dreaptă, subțire, cilindrică, cu inflorescențe în formă de spic terminal, oval cilindric, alcătuit dintr-o mulțime de floricele mici de culoare roz sau albastru, fructul este o capsulă ovală, cu semințe de culoare brune, pătlagina înflorește din luna mai până în septembrie.

                pătlagina 

Genul Plantago cuprinde aproximativ două sute de specii de plante mici, printre care și pătlagina, care este sursă de hrană pentru larvele unor specii de fluturi.

Se cultivă numai Pătlagina îngustă - Plantago lanceolata -  frunzele sunt lung pețiolate, vârful ascuțit, tulpina prezintă șanțuri longitudinale, florile sunt albe.

                pătlagina sursă foto

Factori curativi, principii active

În scopuri terapeutice se utilizează frunzele sau toată partea aeriana a plantei, inclusiv semințele.

Pătlagina conține substanțe active: tanin, mucilagii, glicozizi, alantoina, saponine, zaharuri, ulei volatil, rezine, substanțe proteice, carotenoizi, filochinona, substanțe antibiotice, vitamine A, C, K, substanțe minerale - potasiu, calciu, fosfor, magneziu, zinc, fier, sodiu, mangan, cupru, bor, molibden și aluminiu -, semințele conțin mucilagii și planteoză.

Preparate, proprietati, recomandari

Preparatele din pătlagina au proprietăți antihemoragice, antidiareice, expectorante și emoliente, antiseptice, diuretice, antimicrobiene, depurative, hemostatice, cicatrizante.

Sunt recomandate sub formă de suc sau ceai, decoct, infuzie, tinctură, pulbere din semințe, în ulcerul gastric, tuse, tuse convulsivă, afecțiuni ale aparatului respirator, astm, tuberculoza, hipertensiune, răni, ulcere și ulcerații, ulcere varicoase, laringite, infecții bucale, stomatite, traheite, hemoroizi,  conjunctivite etc.

Uz extern, sub formă de cataplasme din suc de planta proaspătă, ceai, decoct, pulbere din plantă uscată simplă sau combinată în diverse creme, este benefică în: reumatism, acnee, răni, eczeme, erupții și iritații cutanate, inflamații articulare, furuncule, umflături, zona zoster.

Semințele de pătlagina se pot utiliza sub formă de pulbere, având efecte puternice de curățire a colonului, ele reduc sau elimina iritațiile intestinale și constipația, fiind considerate printre cele mai eficiente laxative lubrifiante și de volum pentru ca ele absorb și elimina toate toxinele de la nivelul colonului.

                pătlagina sursă foto

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
helen
foarte punctate si explicite descrieri ale plantei si f.bune retete de utilizare
Sorin
Am găsit dar nu sunt lnflorite pot să utilizez...