DESCRIERE, GENERALITATI
Pelinul - ARTEMISIA ABSINTHIUM -, denumiri populare - pelinaș, pelinită, pelin, iarba fecioarelor, lemnul Domnului, este un arbust peren, aromat, frunzele sunt verzi - cenușii acoperite de perișori fini, albi, catifelați, florile sunt mici, grupate în mănunchiuri, pelinul înflorește din iulie și până în septembrie.
Originar din Europa, Africa și Asia, pelinul este o plantă de gradină răspândită în multe țări din lume, crește spontan pe marginea drumurilor, a terenurilor virane, pe pajiști, la marginea pădurilor, lângă ziduri și garduri, în locuri cu mult soare, este una dintre cele mai amare plante, cunoscută și folosită de mii de ani pentru calitățile ei tămăduitoare.
Din genul Artemisia din care face parte pelinul, exista mai multe varietăți de pelin
- pelinul alb - Artemisia absinthium -
- pelinul mic - Artemisia austriaca -
- pelinul de mare - Artemisia maritima -
- pelinul negru, pelinarița - Artemisia vulgaris -
- pelin de maturi - Artemisia scoparia -
Pelinul alb, este cea mai răspândită varietate de pelin de la noi, conține o bogăție de substanțe active, fiind benefic în numeroase afecțiuni, frunzele, tulpinile și florile se recoltează vara, din iulie până în septembrie, când planta are gustul foarte amar și este puternic aromată.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Pelinul este o bogăție de principii active - flavonoide, ulei esențial care conține tuiona - cea mai importanta componentă a plantei, o substanță care în exces este toxică -, acizi fenolici, acidul ascorbic, vitamina B6 - piridoxina -, o substanță care susține multe activități ale sistemului nervos -, minerale - calciu, fier, fosfor -, lactone, principii amare - uleiul eteric -, datorită acestei componente, pelinul are proprietăți - dezinfectante, - laxative, - depurative, - diuretice, - antiinflamatoare, - carminative, - vermifuge, - antihelmintice, - stomahice, - este tonic nervos, - tonic digestiv, - analgezic, - narcotic, - stimulează digestia, - cicatrizant.
PREPARATE, RECOMAMDARI
Preparatele sub formă de infuzii, tincturi, pulbere, vin, sirop, se utilizează în doze foarte mici, și numai cu avizul medicului, în industrie, pelinul intră în compoziția unor băuturi alcoolice - vermutul, vin, lichior -.
Preparatele din pelin
- stimulează digestia,
- tonice cerebrale, stimulează anumite zone de pe creier,
- stimulează ficatul și ajută la eliminarea toxinelor din organism, datorită capacităților depurative,
- efecte benefice în caz de gastrite hipoacide, afecțiuni ale aparatului digestiv,
- efecte antibiotice în cazul Stafilococul auriu,
- eficiente în infecții cu protozoarul Giardia lamblia,
- benefice pentru persoanele care suferă de ciroză, pulberea de pelin, ajută la eliminarea lichidului,
- ajută la eliminarea viermilor intestinali, datorita efectelor vermifuge,
- combate durerea de cap, elimină febra, senzația de vomă,
- eficiente în anorexie, în oboseală psihică și fizică, în stări de surmenaj intelectual,
- ameliorează rănile, arsurile, se aplică tamponări cu infuzie de pelin,
- tratează infecții - candidoză, vaginite atrofice, - datorită proprietăților de antiinflamator și antimicotic, se fac bai de șezut cu infuzie de pelin, de două ori pe zi dimineață și seara,
- tratează hemoroizii, reduce inflamația, în caz de sângerare favorizează cicatrizarea, reduce riscul de infecție, - băi de șezut, sau spălături ce infuzie de pelin.
Ceai-infuzie de pelin -1-2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat câteva minute, se beau doua cești pe zi, după mese pentru diferite afecțiuni, luate înainte de mese stimulează pofta de mâncare.
Pulbere de pelin - se obține prin măcinarea frunzelor uscate, pulberea are efecte vermifuge și febrifuge.
Tinctura de pelin - 15 linguri de pulbere de pelin, la 500 ml de alcool alimentar, se lasă la macerat 14 zile într-un recipient închis etanș, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici închise la culoare, la rece.
Siropul de pelin -15 linguri de frunze proaspete mărunțite, se pun într-un borcan de 500 ml, se adaugă miere de albine până la umplerea borcanului, se închide etanș și se lasă la macerat 30 de zile, - siropul care se obține este aromat cu gust amărui, - are efecte vermifuge, tonice, digestive, laxative și carminative - reduce balonarea -.
Vinul de pelin - 10 tulpini strivite de plantă proaspătă la 1 litru vin alb, se lasă la macerat, 21 de zile, se bea câte un păhărel înainte de mese, este tonic aperitiv, dacă este băut după mese ajută digestia.
Lichiorul de pelin - 3-4 linguri de plantă uscată, la un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute, se filtrează și se adaugă 1kg de zahăr, sucul și coaja de la o lămâie mai mare, se pune la fiert 15 minute și se lasă la răcit, apoi se adaugă 300-500 ml țuică de secară, este benefic pentru orice afecțiune, se iau cate 5 lingurițe pe zi.
PRECAUTII
Femeile însărcinate și mamele care alăptează, persoanele care suferă de boli nervoase, trebuie să ocolească pelinul, supradozajul sau excesul de pelin este toxic pentru ca pot apare reacții negative - amețeli, stări de agitație, convulsii, halucinații, tremurături, pierderea cunoștinței, este recomandat ca pelinul, să se administreze intern numai cu avizul medicului.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.
Lasa un comentariu