Pepenele verde - adevărat izvor de energie

DESCRIERE, GENERALITATI

Pepenele verde - lubeniță, harbuz - este o plantă legumicolă anuală, agățătoare și târâtoare, cu frunze cu cinci lobi profunzi, florile sunt mari, galbene, cu perioada de vegetație de 90-130 de zile, are rădăcini foarte bine dezvoltate, este o plantă rezistentă la secetă.

Fructul este o baca de forma sferică, cu coajă verde de diferite nuanțe și miezul roșu, cărnos și zemos, cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Semințele, sunt de culoare neagră, maro sau alba și sunt bogate în vitamina E.

pepenele verde sursă foto

BENEFICIILE CONSUMULUI DE PEPENE VERDE

Pepenele verde este un adevărat izvor de energie, benefic în bolile de inima, este o sursă naturală de antioxidanti, este bogat în beta-caroten, elemente care reduc riscul apariției cancerului de colon, a astmului, afecțiunilor cardiace, osteoporozei, artritei reumatice sau a cancerului de prostată.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Deși pepenele verde conține mai mult de 95% apă, este bogat în vitamine A, C, vitamina B1, B6, PP, Omega6, Omega9, tiamina, acid folic, niacina, potasiu, minerale: magneziu, calciu, fosfor, fier, este sărac în grăsimi și nu are colesterol.

Pepenele verde are proprietăți diuretice, este recomandat pentru cei cu boli de rinichi, conține carotenoizi care au proprietăți antioxidante, licopenul un pigment care da culoareă roșie pulpei și care reduc riscul de apariție a cancerului de colon,  de sân și a bolilor cardiovasculare.

                pepenele verde

O dietă bogată în fructe și legume cu un conținut mare de licopen, cum este pepenele verde, caise, papaya, tomate, ceai verde, bogat in licopen, reduc foarte mult riscul apariției cancerului de prostată.

Dieta cu pepene verde este indicată și în: psoriazis, osteoporoza, boli hepatice guta, obezitate, artrită și este contraindicată în diabet, boli ale pancreasului, pietre la rinichi, colită, diaree, gastrită cronică, ulcer gastric.

Sâmburii de pepene au o concentrație de licopen foarte mare față de alte legume sau alte fructe proaspete, prevenind astfel infarctul miocardic, conțin zinc, fier, omega6, fibre, proteine. Sunt antioxidanți, sunt diuretici, iar prin conținutul de seleniu, vitamina E, grăsimi esențiale luptă împotriva radicalilor liberi. 

                sâmburi pepene verde

Coaja de pepene verde conține siliciu și clorofilă, siliciul îmbunătățește activitatea pancreasului și este important în fixarea calciului, clorofila este antibacteriană și antifung. Coaja de pepene verde se poate conserva sub forma de dulceață, de compot.   

                 dulceață de pepene verde sursă foto

RECOMANDARI

 Cu câteva felii de lubeniță, ne putem face o hidratare naturala a tenului.

  • Sucul obținut dintr-o felie de pepene, se aplică pe față și gât 15 minute, după care se clătește cu apă călduță.
  • Sucul de la o lămâie se stoarce peste o felie de pepene, care se da la frigider 30 minute, se aplică pe față bucăți subțiri, care se taie din felia de pepene, timp de 15 minute. Se clătește cu apă rece. Pepenele verde este folosit în cosmetică în geluri de baie, șampoane, creme hidratante, fonduri de ten.

O mască hidratantă, se prepara din trei linguri de apă distilată, trei linguri de lapte și trei linguri de suc de pepene, se aplică pe fata 30 de minute. Se spală cu apă călduță.

O cura de detoxifiere se poate face în sezon, dacă timp de doua-trei săptămâni se consumă cam un kg de pepene zilnic, mărește diureză, ajută la eliminarea sării, reduce toxinele din organism.

Cataplasmele cu felii de pepene calmează și grăbesc vindecarea arsurilor solare.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0