Physalis, este o planta erbacee, perena, creste in zonele uscate si calduroase, face parte din familia Solanaceae, care cuprinde in jur de 80 de specii de plante, majoritatea toxice si contraindicate consumului.
GENERALITATI
La noi in tara, este raspindita specia Physalis Alkekengi, denumita popular papalau sau lampionul chinezesc, creste in spatii cu multa lumina la marginea padurilor in apropierea campurilor, pe marginea drumurilor, pe linga garduri, produce fructe de marimea unei cirese de culoare portocaliu-roscat, asezate in interiorul unei capsule protectoare ce are consistenta hartiei, cu aspect de lampion chinezesc,- de unde si denumirea de lampionul chinezesc-, care sugereaza ca planta este decorativa, fructele sunt TOXICE la fel ca toata planta si nu sunt comestibile.
Physalis Peruviana, este specia care produce fructul apreciat ca si unul dintre cele mai gustoase fructe, este un fruct rotund, portocaliu-inchis, de marimea unei cirese, acrisor si foarte aromat, se recolteaza din decembrie si pina in iunie, este raspindit in America de sud, Africa de Sud, Madagascar, SUA, principalii producatori sunt Kolumbia, Kenia, Zimbave.
Invelisul care protejeaza fructul nu este comestibil el incepe sa se usuce pe masura ce fructul se maturizeaza, fructul copt este rotund, portocaliu si usor lipicios la atingere, are 1-2 cm in diametru si contine foarte multi sîmburi marunti care se mananca împreuna cu fructul.
PRINCIPII ACTIVE
- cunoscut si sub numele catina de casa, acest superfruct este apreciat pentru gustul deosebit dulce-acrisor, dar si pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii, prin continutul bogat în vitamine - provitamina A, vitamina P- numita si citrina, un puternic antioxidant, recunoscut si pentru calitatile antiinflamatoare si antivirale -, mari cantitati de vitamina C, grupul vitaminic B - B1, B3, B12 -, saruri minerale - calciu, fier,- fosfor si proteine un continut foarte mare pentru un fruct, zaharuri, mucilagii, este bogat în carotenoide si polizaharide, alcaloizi, solanina si fisolina - substante amare, care îi confera gustul caracteristic acrisor, usor amarui.
FACTORI CURATIVI
- in fitoterapie se folosesc fructele si frunzele.
CALITATI CURATIVE
- antioxidat puternic,- antiinflamator,- antivital,- diuretic,- antireumatismal,- decongestiv,- febrifug,- laxativ.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- intareste sistemul imunitar,
- este un excelent remediu natural pentru stres, depresie, oboseala fizica si psihica,
- previne imbatranirea celulelor si combate dezvoltarea celulelor canceroase,
- stabilizeaza nivelul de zahar din sange, este benefic pentru toate tipurile de diabet,
- scade nivelul colesterolului,
- creste cantitatea de extrogen, fiind de ajutor in simtomele de menopauza,
- purifica sangele si stimuleaza productia de celule rosii,
- ajuta la dezvoltarea oaselor si a dintilor,
- este eficient in astm, sinuzita in boli alergice,
- actiune antireumatica pentru articulatii.
Uz extern
- reumatism, guta, eriteme, furunculoza, rani, diferite afectiuni la nivelul pielii, se foloseste sub forma de comprese cu infuzie de frunze si fructe.
UTILIZARI IN ALIMENTATIE
- fructele coapte se pot consuma ca atare, se pot pastra si consuma uscate, sunt excelente preparate sub forma de dulceata, gem, marmelada, uscate isi pastreaza culoarea, sunt deosebite si aspectuoase folosite in decorarea produselor de patiserie, prajituri, torturi, rulade, diferite dulciuri.
Lasa un comentariu
Vreau sa arat in poze
Recomand cu încredere
Physalis Peruviana?
Am cumparat seminte de la cineva care are ambele plante. Cand vor creste, cum pot sti daca printre cele comestibile exista si soiul toxic Physalis Alkekengi?
Va multumesc.