Piersica - o comoara naturala

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructele Piersicului - PRUNUS PERSICA -, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, și folosite atât ca aliment, cât și pentru tratarea unor afecțiuni. Piersicul este originar din Asia Centrala și Persia, aparține genului Prunus, face parte din familia Rosaceae, este cultivat în toata lumea, în zone cu climat temperat.

Piersicile sunt fructe suculente, cu piele pufoasă, catifelată, miezul galben cu gust dulceag aromat și răcoritor, gustoase, extrem de savuroase, hidratează organismul și aduc foarte multe beneficii sănătății.

piersici sursă foto

FACTORI CURATIVI

În scopuri medicinale se folosesc fructele, frunzele, florile și scoarța piersicilor tineri.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI

Piersica, reprezintă o sursa bogata de vitamine și minerale, cu importante proprietăți terapeutice.

Sunt energizante, datorita conținutului mare de zahar și hidrați de carbon, stimulează secreția sucurilor gastrice și biliare, sunt diuretice și laxative, sunt recomandate în curele de slăbire și în tratarea constipației. Datorită constituenților săi, piersica este un izvor de sănătate pentru persoanele astenice, slabite, care nu au pofta de mâncare, persoanelor în convalescență sau cu stări depresive.

Piersicile au un conținut mare de vitamina A, C, E complexul de vitamine B - B1, B3, B5 -, minerale: fier, fosfor, magneziu, zinc, iod, potasiu și seleniu, acid ascorbic, niacina, tocoferol, fitonutrienți, antioxidanți, carotenoizi, fibre.

Consumul regulat de piersici îi ajută și pe cei care suferă de litiază urinară, reumatism, gută.

Datorită fosforului, și a conținutului mare de vitamine, piersica are rol protector pentru celulele nervoase, contribuie la echilibrarea sistemului nervos, fiind recomandate în nevroze și afecțiuni psihice, întărește sistemului imunitar și ușurează sinteza hemoglobinei.

O cură cu patru piersici consumate dimineața, pe stomacul gol, timp de două săptămâni, ajută la reglarea tranzitului intestinal și a funcțiilor hepatice, îmbunătățește procesul de asimilație și menține alcalinitatea sângelui.

                 piersici sursă foto

Piersicile aduc multe beneficii persoanelor care le consumă:

  • sunt energizante,
  • au efect răcoritor și calmant,
  • echilibrează sistemul nervos,
  • stimulează apetitul și secreția sucurilor gastrice și biliare,
  • stimulează digestia,
  • fortifică și întărește sistemul imunitar,
  • întârzie îmbătrânirea,
  • protejează celulele nervoase,
  • luptă împotriva cancerului 
  • piersicile, conțin compuși fenolici și carotenoizi, care ajută organismul să lupte împotriva cancerului de sân, de plămâni sau de colon,

Consumul de piersici este recomandat

  • persoanelor cu probleme digestive, afecțiuni renale, litiază urinară, afecțiuni ale ficatului, reumatism, gută,
  • sunt benefice persoanelor care au anemie,
  • sunt indicate, celor care suferă de bronșită, astm, tuse,
  • sunt benefice în tratarea alergiilor și a bolilor auto-imunitare,
  • sunt recomandate în tratarea  erupțiilor cutanate și a urticariei, tratează diverse afecțiuni ale pielii, hidratează pielea uscată, iritată,
  • sunt benefice în sarcină,
  • vitaminele și mineralele din piersici sunt benefice pentru dezvoltarea sarcinii.       

                  piersici sursă foto

Este indicat ca piersicile, să se consume cu coaja, sucul preparat din piersici este perfect, pentru ca păstrează toate proprietățile curative.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0