Piperul - cel mai cunoscut condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructul plantei de piper este piperul, planta este o viță lemnoasă, cățărătoare, care este veșnic verde, care poate atinge 10 m în înălțime în zonele tropicale și 4 metri daca este cultivata.

În primii 3-4 ani, piperul apare ca și o grupare de flori mici albe, apoi începe să se dezvolte în fructele cunoscute sub numele de boabe de piper. Planta de piper rodește timp de 20 de ani începând cu cel de-al 8 an de viață, iar fructele au culoare verde sau roșie, în funcție de cit de coapte sunt.

piper plantă sursă foto

Sunt intilnite 4 feluri de piper el rezulta in functie de cit este de prelucrat si de perioada de recoltare. 

  • Piperul negru se recolteaza necopt și este uscat la soare, în urma uscării el devenind negru și dur la textură, cu gust iute și miros intepator.

                piperul negru 

  • Piperul verde este recoltat înainte de coacere, se păstrează congelat, uscat sau în saramură.

               piper 

  • Piperul alb copt, are boabele roșii, care devin galben-albicioase după ce stau la înmuiat cam o săptămână, pentru a se decoji și apoi se usca.
  • Piperul roșu copt, este de culoare roz când este recoltat și nu se prelucreaza.

Piperul este fara miros, gustul este picant, iute, gustul puternic al piperului aparține substanței pe care o conține - Pipera Alcaloida

  • piperul verde este puternic aromatatizat,
  • piperul negru este, ardeiat, usturator, pișcător,
  • piperul alb puțin iute și are o textura fină 

               piperul alb 

  •  piperul roșu are o aromă dulceagă, picantă și ușor iute.

               piperul roșu 

Piperul este cel mai cunoscut condiment, se regăsește în toata lumea și este folosit, în special în sosuri, supe, tocănițe, grătare, diverse umpluturi preparate din paste, marinate, supe creme etc.

UTILIZARE

Piperul rosu si cel verde se folosește murat, cel alb si cel negru este uscat si măcinat, o aromă mai puternică și proaspătă, se obține daca măcinam piperul în momentul folosirii și îl adăugam, la finalul procesului de preparare.  

PROPRIETATI

Piperul are: însușiri, digestive, ajută digestia, proprietăți analgezice și contra răcelilor, este și afrodiziac stimulează libidoul datorită proprietăților sale tonifiante și acțiunilor sale vasodilatatoare; piperul ajută la eliminarea mucozităților și are o acțiune dezinfectantă și analgezică locală, de aceea este foarte util contra bronșitei, laringitei și răcelilor; piperul este un antibiotic și un antiparazitar intestinal, reduce fermentația din stomac; piperul provoacă dilatarea arterei renale, ajutând la eliminarea urinei și mărește calibrul vasele capilare de la suprafața pielii, facilitând transpirația.

CONTRAINDICATII

Consumul de piper trebuie evitat în caz de ulcer, deoarece irita mucoasa stomacului, persoanele foarte active, colerice și care transpira mult, nu trebuie să facă abuz de piper.

 Piperul si produsele cu piper ser pot achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0